– Dette er åttende generasjons plasmaskjermer med en rekke tekniske forbedringer, blant annet bedret sortnivå, økt kontrast og bedre bevegelsesskarphet, sier markedssjef Finn Urianstad i Pioneer.

Bedre sort og bevegelse i åttende generasjon plasma

– Det som er viktig er hvordan TVen gjenskaper motiver i bevegelse. Åttende generasjon plasma fra Pioneer har økt sortnivå og bedre bevegelsesskarphet.

Det sier markedssjef Finn Urianstad hos Pioneer Norge AS. Bokstaven V var symbolet da Pioneer lanserte sin åttende generasjon plasmaskjermer. V står for vision og versatile. Det dreier seg med andre ord om bildekvalitet og nye egenskaper.

I fokus på presentasjonen for europeisk fagpresse var stikkord som sortnivå, bildebevegelse og full HD. Pioneers nye generasjon plasmaskjermer kommer i første omgang i tre skjermstørrelser: 42, 50 og 60 tommer med ulike modellvarianter. Plasma er fortsatt Pioneers eneretning innen flat-TV. Den japanske produsenten startet masseproduksjonen av sin første generasjon plasma i 1996, etter at produktutviklingen hadde pågått siden 1992. Med den åttende generasjonen er det gjort flere tekniske nyvinninger. Som vi skrev i vår CES-reportasje tidligere i år, er kontrastnivået økt kraftig. Det er også skjedd mye innen utviklingen av gråskala, farger og frontfilter.

– 42 tommeren har XGA-oppløsning, mens 50- og 60 tommeren fra høsten også kan leveres i full HD, sier markedssjef Finn Urianstad hos Pioneer Norge AS.

Han synes det er litt hysteri rundt oppløsning som begrep.

– Det er mange andre faktorer enn oppløsningen som betyr mye for bildekvaliteten, sier han.

Husk innsignalene!

Urianstad mener det er relevant med høy oppløsning hvis man ser svært mye på HD, har stor skjerm eller sitter veldig nært.

– Men husk at innsignalenes oppløsning er svært relevant. De aller fleste signaler må skaleres mye for å passe til skjermens oppløsning, og det krever sin elektronikk å klare dette feilfritt når hele bildet beveger seg. Vel så viktig for totalopplevelsen er faktorer som bildebehandling, støyreduksjon, farger, kontrast og lysstyrke, sier han.

– EICTA, som står bak HD Ready-normen, har nå innført en ny målenorm som dreier seg om bilder i bevegelse. Dette kalles bevegelsesoppløsning. Denne normen skal fortelle hvor godt en flatskjerm gjengir bilder i bevegelse. Forbrukeren kjøper ikke et TV primært for å se stillbilder. Det aller meste er video. Det som er viktig er hvordan TV-apparatet greier å gjenskape motiver i bevegelse, sier Urianstad.

Når det gjelder stillbilder og kameraer for dette, blir oppløsningen målt i antall megapiksler. Den nye EICTA-normen for bevegelse i bildet måler TVens evne til å gjengi detaljer ved hjelp av søyler med ulik tykkelse. Det gjør det mulig å sammenligne ulike modeller og merker.

Sortnivået er en av plasmaskjermens store fordeler i forhold til LCD. Pioneer mener de har greid å videreutvikle plasmapanelene sine, og opplyste på presentasjonen at kontrastni vået er økt fra 1:4.000 og opp til 1:20.000.

1:1.000.000

– Dette er konservativt målt. Som kjent finnes det mange ulike målenormer på kontrast, og vi har sett konkurrenter som har oppgitt kontrastforhold på én million. Men det har vært med helt andre forutsetninger enn det vi bruker, sier Urianstad.

Sort går for øvrig igjen på kabinettene på andre Pioneer-produkter som mottakere og hjemmekinoutstyr.

Samtidig med presentasjonen av åttende generasjon plasmaskjermer viser Pioneer hjemmekinosystemet LX01.

– Dette systemet kommer til Norge i oktober og vil ligge relativt høyt i pris, komplett rundt 25.000 kroner. Jeg karakteriserer det som et høykvalitetssystem med avansert DVD/HDD-opptaker, med en brukervennlig jukebox-funksjon for både lyd og bilde. Du finner blant annet installert et Gracenote-program, som automatisk legger inn alle data om plater du ripper til harddisken. Du kan også flytte MP3-musikk direkte fra PC til DVD-opptaker via USB. Du kan lagre bilder, og opptakeren kan kommunisere direkte med skrivere, sier Urianstad.

Anlegget har også den nye versjonen av HDMI kalt 1.3.

Prosjektleder for akustikk Raul Bauer viser en av Pioneers nye Hi-Fi-systemer.
Produktspesialist Trond Gunnar Wilsberg viser Pioneers hjemmekinoanlegg LX01 som kommer til høsten. Prisen komplett blir rundt 25.000 kroner.
Til toppen