Bildet viser alle modeller av Eos speilreflekskameraer og EF-objektiver som Canon har lansert siden 1987.

EOS JUBILERER

Japanske Canon passerer nå viktige milepæler i produksjonen av Eos speilreflekskameraer og EF-objektiver. Samtidig lanseres en ny toppmodell.

Meldinger fra det japanske selskapet forteller at Canon nå har passert produksjon av 50 millioner Eos speilreflekskameraer. Dette sammenfaller med en annen milepæl: Det er hittil produsert 70 millioner EF-objektiver til Canons speilreflekskameraer. Begge jubileene ble nådd i løpet av oktober.

– Dette demonstrerer Eos-systemets store popularitet. Med Eos-systemet har vi alltid fokusert på å tilby kundene våre maksimal ytelse. Den høye etterspørselen etter disse kameraene og objektivene er et godt vitnesbyrd på produktenes kvalitet for fotografer på alle nivåer, sier Erik Mikalsen, administrerende direktør i Canon Norge.

1987

Eos-kameraene ble introdusert i 1987, og navnet er en forkortelse for Electro Optical System. Det er også navnet på den greske gudinnen for morgengry. I tråd med dette hadde det første Eos-kameraet med modellbetegnelse 650 et elektronisk fatningssystem. To år etter lanseringen av det første Eos-kameraet kom Canons første profesjonelle speilreflekskamera Eos-1. Ti år etter lanseringen var det laget 10 millioner Eos-kameraer, og 20 millioner ble passert i 2003. Nå er dette tallet kommet opp i 50 millioner. Eos har også vært viktig for introduksjonen og utviklingen av digital speilrefleks. De siste 25 årene har kameraene hatt den såkalte Digic-prosessoren, som nå er i sin femte generasjon.

Samme år som Canon lanserte de første Eos-kameraene kom EF-objektivene. De ble konstruert spesielt for Eos-kameraene. I følge en pressemelding fra Canon ble de utviklet for å sikre Eos-brukere optikk med stor fleksibilitet til alle typer fotografering. I dag omfatter serien over 60 forskjellige objektiver som lages ved fire produksjonsanlegg. Med EF-serien er det også kommet nye teknologier for utskiftbare objektiver for speilreflekskameraer, blant annet det som skal være verdens første objektiv med ultrasonisk motor (USM) og bildestabilisatorteknologi (IS). De første ti millionene EF-objektiver ble produsert i 1995, 20 millioner ble nådd i 2001, 30 millioner i 2006 og 40 millioner i 2008. I januar i år passerte man 60 millioner. En av de nyeste modellene i markedet er zoomobjektivet EF 8-15 mm f4L fisheye USM. Dette skal være verdens første zoomobjektiv med fiskeøyeteknologi som fanger sirkulære og rektangulære bilder med 180 graders visning.

Eos 1DX

Nå lanserer Canon en ny toppmodell i Eos-serien, 1DX. I følge produsenten skal dette kameraet ha en unik kombinasjon av hastighet oppløsning og bildekvalitet ideell for alle typer profesjonelle fotografer.

– Disse fotografene må ofte arbeide raskt i stressede situasjoner. Vi mener at Eos 1DX gir dem nettopp den ytelsen de trenger. Kameraet er utviklet etter at konsernet har lyttet til fotografenes ønsker og behov, sier Mikalsen.

Den nye modellen erstatter både Eos 1D Mark IV og IDS Mark III. Canon har valgt å holde på en bildebrikke med oppløsning på 18,1 megapiksler fullformat. Autofokussystemet har fått ny funksjon, og 1DX har den nye prosessoren Digic 5+. Kameraet har fått en LCD-skjerm på 3,2 tommer med 1040k oppløsning. Kamerahuset er av magnesiumlegering og skal tåle harde slag og støt. Sammen med lanseringen av kameraet presenterer Canon en kompakt trådløs datasender spesielt konstruert for å overføre bilder. Kameraet vil også være tilpasset en ny GPS-mottaker, GPE1. Til de tekniske dataene hører at Eos 1DX kan ta opp til 14 bilder i sekundet og har lysmålersystem som går fra 100 til 51.200 ISO. Kameraet kan gjøre filmopptak med full HD 1080p.

Canon 1DX er den nye profesjonelle toppmodellen av Eos-kameraene. Pris for kamerahuset: 49.000,-
Erik Mikalsen er administrerende direktør i Canon Norge. Foto: Stian Sønsteng
Her er et lite utvalg av EF-objektivene, som er utviklet til Eos-kameraene.
Til toppen