Garmin Catalyst skal gjøre at racingsjåfører kan kjøre enda raskere rundetider. Foto: Garmin

GARMIN MED
RACING-VERKTØY

GPS- og sportsklokkespesialisten lanserer Garmin Catalyst, som skal gjøre at racingsjåfører kan kjøre enda raskere rundetider.

Publisert Sist oppdatert

Garmin Catalyst er et verktøy som gir tilbakemeldinger i sanntid til racingsjåfører som vil optimalisere kjøringen sin. Ifølge Garmin kan ikke Catalyst sammenlignes med andre GPS- og datasystemer som måler rundetider.

Tror på markedet

Nordisk PR-sjef Marcus Bjärneroth i Garmin tror det er et marked for Catalyst også i Norden. Bildet er tatt fra Garmins IFA-lansering i 2019. Foto: Stian Sønsteng.

Catalyst monteres i cockpit på racingbilen og samler inn prestasjonsdata. For enkel styring leveres systemet med stemmestyring.

Når runden er kjørt gir Catalyst en analyse på skjermen med informasjon om hvor på banen sjåføren kan spare tid. Det kreves ikke tid til nedlasting av data, man behøver heller ikke konfigurere grafer eller bruke tid på å laste inn data manuelt, ifølge Garmin.

Både tilbakemeldingene man får underveis på banen og dataene som automatisk leveres etter runden er til hjelp for å optimalisere kjøringen, og Garmin mener det kan benyttes av sjåfører på alle nivåer.

– Hvor stort er markedet i Norge og Norden for et slikt spesialprodukt?

– Vi tror det er et stort marked for denne type produkt, da det er mange som er interesserte i og kjører raske biler. Foreløpig kan kunden bestille Garmin Catalyst på Garmins nettsider, sier Marcus Bjärneroth, nordisk PR-ansvarlig hos Garmin, til fagbladet Elektronikkbransjen.

Catalyst kommer med en preprogrammert database med internasjonale racingbaner, og leveres med et kamera som tar video i HD. Foto: Garmin.

Utviklet av entusiaster

Det er en gruppe internasjonale motorsportentusiaster hos Garmin, kjent som Garmin Pit Crew, som har designet og utviklet Catalyst.

Vi tror det er et stort marked for denne type produkt, da det er mange som er interesserte i og kjører raske biler

– Funksjonen True Optimal Lap i Catalyst er revolusjonerende. Frem til i dag har standarden for å vise raskeste runde på banen, vært å dele opp hver runde i ulike sektorer. Deretter har man beregnet raskeste tid for hver sektor og lagt tidene sammen for å få frem sjåførens i teoriens raskeste runde. Problemet er, basert på fysiske lover, at beregnet rundetid kan være umulig å oppnå. Catalyst er annerledes. Enheten samler inn flere data og identifiserer hver runde sømløst for å skape den raskeste racinglinjen. Dette viser den raskeste tiden sjåføren kan oppnå, basert på linjer som faktisk er kjørt, og beregner videre en runde som er mulig å kjøre, sier Adam Spence, produktsjef hos Garmin og teamleder i Garmin Pit Crew-teamet, under Garmins live lansering.

Artikkelen ble første gang publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 5/2020, som ble distribuert 12 oktober. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.

I tillegg til funksjonen «True Optimal Lap» har Catalyst teknologien «True Track Positioning» som benytter innebygde akselerometre, 10 Hz multi-GNSS-posisjonering og bildebehandling for å automatisk skape et bilde av bilens linje på banen. Det fjernstyrte kameraet som medfølger spiller inn video i 1080 HD, som senere kan spilles av på enheten med tidssynkronisert overlagring som viser hastighet, rundetid og mye mer. På banen fungerer Garmin Catalyst som en virtuelle trener i sanntid, med stemmestyrte beskjeder via blåtann til en kompatibel hodetelefon eller stereoanlegget i bilen. I tillegg leveres Catalyst med en preprogrammert database med internasjonale racingbaner. Catalyst selges til en veiledende utsalgspris på 12.000 kroner.

Powered by Labrador CMS