Per Sandberg i Ericsson med mottakerboksen Vodafone Iceland tilbyr sine IPTV-kunder.

HD ØKER BEHOVET FOR BÅNDBREDDE

– Etter som HD-markedet blir større øker også behovet for båndbredde.

Per Sandberg er Senior Solution Manager hos Ericsson i Norden og Baltikum. Han mener HD blir den nye standarden, både når det gjelder TV og folks eget opptaksutstyr.

– Vi kommer til å se flere kanaler der brukerne bidrar. De ønsker å se HD, og dette er også med på å drive behovet for økt båndbredde, sa Sandberg.

Dagens mobilnett har ikke garantert båndbredde. Dette løses ved at bitraten optimeres til den skjermen bildet skal vises på, og at de som er i gang med å se mobil-TV får fortsette mens nye brukere ikke kommer inn hvis det ikke finnes tilgjengelig båndbredde. Når det gjelder IPTV via bredbånd begrenser kapasiteten i dag muligheten til å tilby mange HD-kanaler.

– Nettene er bygd for internett og man må sikre delningstallene slik at IPTV får den nødvendige båndbredden uten blokkering, sa Sandberg.

Han påpekte at IPTV kan levere noe annet enn tradisjonell kringkasting.

– Man kan tilby integrerte og tilpassede løsninger, med flere funksjoner på samme skjerm. Å blande tjenester, som Me-On-TV der man kan kommentere en fotballkamp, er en av flere muligheter. Flere har IP Multimedia Subsystem (IMS) i sine nett. Nå finnes det en TV-applikasjon fra oss som kan legges på toppen av IMS, for PC, mobiltelefon eller en stor skjerm, sa Sandberg.

Ericsson har bygd opp en arkitektur som skal sikre at IPTV kan leveres basert på eksisterende nett.

Tandberg Television

– Alle grensesnittene skal være åpne og det skal være mulig å bytte ut enhetene. Vi så vi hadde enkelte hull, og har tettet disse ved for eksempel av oppkjøpet av Tandberg Television. Vi er markedsleder på IMS, og applikasjoner som for eksempel TV kan legges på toppen av alle IMS. Det kreves kontroll av båndbredde og QoS (Quality of Service), og vi kjøpte derfor inn Redback. Et annet selskap, Marconi, er ervervet for å sikre transporten, sa Sandberg.

HSDPA er første generasjon høyhastighets mobilnett. Neste generasjon er ti ganger raskere, og Ericsson ønsker å beholde sin posisjon i markedet.

– Vi vil bygge inn våre mobile plattformer hos dataleverandører som Dell, slik at man slipper å kople ekstra enheter til datamaskinen, sa Sandberg.

Over tid mener han kapasitet vil drive markedet. Når man ser TV, er nedlastingen 100 prosent konstant – den hopper ikke opp og ned som vanlig internett. For eksempel krever HDTV med mpeg2 cirka 20 Mbs hastighet.

– IPTV er sårbart for tap av signaler og bitfeil, og kvaliteten må være minst like god som med annen distribusjonsteknologi. IPTV-pakken må prioriteres hvis det er stor datatrafikk i nettet. De fleste operatørene er i gang. Det begynte med internettaksess, siden har man utvidet til ADSL2+ for å levere IPTV. Etter hvert som antall abonnenter øker, må man være sikre på at alle kan se IPTV, og flere vil få de nye Multiservice Edge-ruterne som leverer både data, tale og video. Fiber er den eneste fremtidssikre løsningen for å levere høyere båndbredde i access-nettene, og stadig flere operatører legger fiber stadig nærmere kundene, sa Sandberg.

Fagbladet Elektronikkbransjen nr.5/2008

Les også:

Industriene smelter sammen

Ericsson venter på Telenor

Til toppen