Administrerende direktør Stig Ervik i Elretur AS. Foto: Stian Sønsteng.

Kaster 12.000 tonn SMÅELEKTRONIKK I SØPLA

Hver husholdning kaster i snitt 5,5 kilo småelektronikk i restavfallet hvert år.

Det viser en undersøkelse utført av Mepex Consult på oppdrag fra Elretur AS. Til sammen kastes 12.000 tonn elektrisk og elektronisk avfall rett i søpla, uten at det går gjennom den spesialbehandlingen EE-avfall krever, heter det i en pressemelding fra Elretur.

– Det er miljøgifter i alle typer elektrisk og elektronisk avfall, uavhengig av om det er små elektriske leker, lyspærer, lommelykter, PCer eller kjøleskap. Disse miljøgiftene er det Elreturs oppgave å fjerne fra de kasserte produktene, før vi gjenvinner materialene i EE-avfallet. Når forbruker kaster elektronikken rett i søpla under vasken, har ikke vi mulighet til å miljøsanere EE-avfallet, hvilket igjen fører til at miljøgifter slippes ut i naturen, og i siste ende skader oss selv. Det er ganske urovekkende at vi som forbrukere som kjøper økologisk mat til ungene våre, trener tre ganger i uka på grunn av helsegevinstene og sist men ikke minst bekymrer oss for klimautviklingen – samtidig kaster miljøgifter rett i søpla, uten å tenke på konsekvensene av dette, sier administrerende direktør Stig Ervik i Elretur AS i meldingen.

Undersøkelsen viser at det er småelektronikk som batteridrevne leker, ledninger og ladere, batterier og lyspærer som er gjengangerne i restavfallet.

Det er ti år siden retursystemet for innsamling, miljøsanering og gjenvinning av EE-avfall ble etablert i Norge, og vi ligger på verdenstoppen når det gjelder mengde EE-avfall samlet inn per person.

– Denne undersøkelsen viser at vi ikke er i mål enda, sier Ervik.

Til toppen