Samsung The Sero har en motor som snur skjermen 90 grader fra horisontal til vertikal visning. Foto: Stian Sønsteng

SAMSUNG SNUR FJERNSYNET PÅ HØYKANT

Samsung-TVen The Sero snur seg automatisk etter hvordan du holder mobilen. – Nå kan man se mobilfilmene med TVen på høykant.

Publisert

Det sier produktspesialist Knut-Eirik Rørnes i Samsung, når vi møter ham på CES-messen i Las Vegas i begynnelsen av januar.

The Sero er allerede lansert i Korea, og Rørnes sier responsen har vært svært god.

– Nå kommer den også til Europa, og det sitter en motor i TVen som snur skjermen 90 grader mellom horisontal og vertikal visning. Dette kan skje via fjernkontrollen, eller automatisk etter hvilken retning du holder mobilen, sier Rørnes.

Mobiler og nettbrett koples til The Sero ved å holde enheten mot NFC-koblingen på TVen. iOS-enheter kan kobles til via Airplay2.

Produktspesialist Knut-Eirik Rørnes (t. v.) og teknisk produktsjef TV/AV Magnus Nilsson i Samsung Nordic med TVen The Sero, som med en motor snur seg 90 grader fra horisontal til vertikal visning. Foto: Stian Sønsteng.

Sero er koreansk for vertikalt, og Samsung viser til at fire av ti mobilfilmer er gjort med mobilen i denne posisjonen.

– Svært mange filmer og tar bilder med mobilen på høykant. Med The Sero kan man se opptaket i originalformat, uten de store og sorte boksene på siden. Skroller du på Instagram tilpasser skjermen seg perfekt, og snur du mobilen for å se en video på YouTube, gjør TVen det samme, sier Rørnes.

The Sero kommer i handelen før sommeren. Størrelsen er 43 tommer, og prisen er ennå ikke bekreftet.

MultiView

Toppmodellen Q950TS har Infinity Screen, der skjermen utgjør 99 prosent av fronten på TVen, med QLED 8K i størrelsene 65, 75 og 85 tommer. Foto: Stian Sønsteng.

En annen måte Samsung ønsker å integrere mobil og TV tettere, er funksjonen MultiView.

– Vi ønsker å videreutvikle bruksopplevelsen. I dag sitter mange med mobilen i hånda mens de ser på TV. Vi har derfor lagt inn MultiView i våre 2020-modeller, der man kan vise mobilskjermen samtidig som man ser på TV. Du kan også vise bilde i bilde, på ulike måter, sier Rørnes.

Man kan vise mobilskjermen samtidig som man ser på TV

Q950TS er Samsungs nye flaggskipsmodell, med QLED 8K i størrelsene 65, 75 og 85 tommer. Denne kommer i handelen i løpet av våren, og prisene er ennå ikke klare.

Samsungs TV The Sero snur seg med en motor fra horisontal til vertikal posisjon. Foto: Stian Sønsteng.

Infinity Screen

– Den har Infinity Screen, der skjermen utgjør 99 prosent av hele arealet og TVen nesten er uten ramme. I praksis betyr det at man for eksempel kan få plass til en 85-tommer der man tidligere ville kjøpt en 82-tommer. Her på CES viser vi en 82-tommer fra i fjor ved siden av årets 85-tommer, begge med 8K, og de ser like store ut, sier Rørnes.

– Vil Infinity Screen komme også i andre serier og modeller?

– Foreløpig er den kun i denne modellen, samt i Q900 som vi ennå ikke vet om kommer til Europa. Som med alle nyheter kommer de først i toppmodellene, før de suksessivt implementeres nedover i segmentene.

Rørnes viser oss baksiden på Q950.

– Siden den er helt flat, bygger skjermen kun 15 millimeter ut fra veggen. Med One Connect-boksen, der alle enheter koples til, får man fortsatt kun en syltynn ledning ut fra TVen, sier Rørnes.

– Er den eksterne boksen noe kundene foretrekker, eller vil de ha alt i TVen?

– Dette avhenger også av prisen, men hvis de får muligheten til å velge ønsker de boksen som gjør at man slipper alle kablene ut fra skjermen.

Samsung Q950TS har høyttalerne plassert i rammen på siden. Disse kan brukes i kombinasjon med Samsungs lydplanker. Foto: Stian Sønsteng.

I Q950 ligger høyttalerne på siden av rammen.

TVen blir smartere etter hvert og lærer seg nye måter å fylle i de ekstra bildepunktene

TV-lyden kombinert med lydplanken

– Lyden er betraktelig forbedret, og vi har lagt til en funksjon der du kan bruke TV-høyttalerne i kombinasjon med Q Symphony-lydplankene våre.

Object Tracking Sound+ (OTS+) skal gjøre at lyden synkroniseres med TV-bildet, og med Active Voice Amplifier (AVA) forsterkes talelyden automatisk dersom det er støy i rommet.

Samsung viser på CES The Wall i 8K og 292 tommer. Foto: Stian Sønsteng.

– Den nye AI Quantum 8K-prosessoren gir en forbedret 8K-opplevelse. I fjor lanserte vi intelligent oppskalering, og dette tar vi nå et steg videre, der TVen blir smartere etter hvert og lærer seg nye måter å fylle i de ekstra bildepunktene – det som på engelsk heter Deep Learning. Dette er spesielt viktig for de ørsmå detaljene i bildet, sier Rørnes.

Den nye TVen skal også optimaliserer lysstyrken etter rommet, samtidig som kontrastnivået beholdes.

Pakker 8K bedre

Samsung er et av selskapene bak 8K Association, og de har solgt 8K-TVer siden 2018. Nå har de inngått et partnerskap med YouTube for å tilby 8K-innhold.

– Når du strømmer 8K-innhold har det til nå tatt en stor del av båndbredden. Vi har derfor utviklet en ny måte å pakke innholdet, slik at det ikke krever mer kapasitet enn 4K til nå har gjort. Vi samarbeider også med andre innholdsleverandører, som Amazon Prime, sier Rørnes.

Samsungs 2020-modeller har integrert Amazon Alexa, Google Assistent og Samsungs egen Bigsby. Universal Guide skal anbefale innhold fra alle kilder, basert på hva man tidligere har sett.

Samsung The Frame utvides med størrelsene 32 og 75 tommer. Foto: Stian Sønsteng.

– Vi videreutvikler våre smarthjem-produkter, med et nytt grensesnitt på TVene, kalt Digital Butler, sier Rørnes.

Større og mindre The Frame

Vi kjører led-lamper med to fargetemperaturer på diodene, som gir bedre farger og kontrast

Produktspesialisten legger vekt på at livsstilsproduktene er viktige for Samsung i Norden.

– De passer perfekt inn i hvordan de norske forbrukerne ønsker å tilpasse seg den digitale verden. The Frame har vært en god suksess i tre år, og vi utvider nå med en 32- og en 75-tommer. Vi har også forbedret bildekvaliteten med Dual Led, hvor vi kjører led-lamper med to fargetemperaturer på diodene, som gir bedre farger og kontrast. Det kommer også nye farger på rammene.

Seriff ble relansert i Norden i fjor. Også her kommer det nye farger.

Artikkelen ble første gang publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 1/2020, som ble distribuert 13. februar. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.

The Wall er navnet på Samsungs løsning der fliser med Micro-led-panel settes sammen, og på CES viser de en vegg på 292 tommer med 8K-oppløsning. Denne be først satt på ett hotell, vist for kunder og media, før den ble flyttet og satt opp igjen i messehallen.

Her viser Rørnes også frem de nye spillmonitorene med QLED; Odyssey G9 og G7.

– Disse tar stafettpinnen videre fra vår 49-tommer, og er enda mer buet og med en raskere responstid på ett millisekund.

På mobilsiden er S10 Lite og Note10 Lite, samt A51 og A71, nyheter under CES-messen.

Powered by Labrador CMS