Samsung The Sero har en motor som snur skjermen 90 grader fra horisontal til vertikal visning. Foto: Stian Sønsteng
Produktspesialist Knut-Eirik Rørnes (t. v.) og teknisk produktsjef TV/AV Magnus Nilsson i Samsung Nordic med TVen The Sero, som med en motor snur seg 90 grader fra horisontal til vertikal visning. Foto: Stian Sønsteng.
Samsung viser på CES The Wall i 8K og 292 tommer. Foto: Stian Sønsteng.
Lauren Pfister viser Multi View-funksjonen, der man samtidig kan vise innhold fra flere kilder, som her fra mobilen. Foto: Stian Sønsteng
Samsung Q950TS har høyttalerne plassert i rammen på siden. Disse kan brukes i kombinasjon med Samsungs lydplanker. Foto: Stian Sønsteng.
Baksiden på Samsung Q950TS er helt flat, slik at skjermen kun bygger 15 millimeter ut fra veggen. Foto: Stian Sønsteng
Her demonstrerer Samsung hvordan deres 2020-modeller automatisk kan forsterke talelyden, hvis det er støy i rommet. Foto: Stian Sønsteng
Samsung The Frame kommer nå også i 32 (på bildet) og 75 tommer. På CES-messen vist med Edvard Munchs «Togrøyk» fra 1900 på skjermen. Foto: Stian Sønsteng
Samsung The Frame utvides med størrelsene 32 og 75 tommer. Foto: Stian Sønsteng.
Slik settes Samsungs micro-led-fliser sammen til ønsket størrelse. Foto: Stian Sønsteng
De buede spillmonitorene Odyssey G9 og G7 har en responstid på ett millisekund. Foto: Stian Sønsteng
Samsungs partyhøyttalere MX-T50 og MX-T70 har elementene plassert i begge retninger. Foto: Stian Sønsteng
Samsungs TV The Sero snur seg med en motor fra horisontal til vertikal posisjon. Foto: Stian Sønsteng
Samsungs TV The Sero snur seg med en motor fra horisontal til vertikal posisjon. Foto: Stian Sønsteng.
Samsungs TV The Sero snur seg med en motor fra horisontal til vertikal posisjon. Foto: Stian Sønsteng
Samsung Galaxy Note10 Lite (f. v.), S10 Lite, A71 og A51. Foto: Samsung

SAMSUNG SNUR FJERNSYNET PÅ HØYKANT

Samsung-TVen The Sero snur seg automatisk etter hvordan du holder mobilen. – Nå kan man se mobilfilmene med TVen på høykant.

Det sier produktspesialist Knut-Eirik Rørnes i Samsung, når vi møter ham på CES-messen i Las Vegas i begynnelsen av januar.

The Sero er allerede lansert i Korea, og Rørnes sier responsen har vært svært god.

– Nå kommer den også til Europa, og det sitter en motor i TVen som snur skjermen 90 grader mellom horisontal og vertikal visning. Dette kan skje via fjernkontrollen, eller automatisk etter hvilken retning du holder mobilen, sier Rørnes.

Produktspesialist Knut-Eirik Rørnes (t. v.) og teknisk produktsjef TV/AV Magnus Nilsson i Samsung Nordic med TVen The Sero, som med en motor snur seg 90 grader fra horisontal til vertikal visning. Foto: Stian Sønsteng.

Mobiler og nettbrett koples til The Sero ved å holde enheten mot NFC-koblingen på TVen. iOS-enheter kan kobles til via Airplay2.

Sero er koreansk for vertikalt, og Samsung viser til at fire av ti mobilfilmer er gjort med mobilen i denne posisjonen.

– Svært mange filmer og tar bilder med mobilen på høykant. Med The Sero kan man se opptaket i originalformat, uten de store og sorte boksene på siden. Skroller du på Instagram tilpasser skjermen seg perfekt, og snur du mobilen for å se en video på YouTube, gjør TVen det samme, sier Rørnes.

The Sero kommer i handelen før sommeren. Størrelsen er 43 tommer, og prisen er ennå ikke bekreftet.

Toppmodellen Q950TS har Infinity Screen, der skjermen utgjør 99 prosent av fronten på TVen, med QLED 8K i størrelsene 65, 75 og 85 tommer. Foto: Stian Sønsteng.

MultiView

En annen måte Samsung ønsker å integrere mobil og TV tettere, er funksjonen MultiView.

– Vi ønsker å videreutvikle bruksopplevelsen. I dag sitter mange med mobilen i hånda mens de ser på TV. Vi har derfor lagt inn MultiView i våre 2020-modeller, der man kan vise mobilskjermen samtidig som man ser på TV. Du kan også vise bilde i bilde, på ulike måter, sier Rørnes.

Man kan vise mobilskjermen samtidig som man ser på TV

Q950TS er Samsungs nye flaggskipsmodell, med QLED 8K i størrelsene 65, 75 og 85 tommer. Denne kommer i handelen i løpet av våren, og prisene er ennå ikke klare.

Samsungs TV The Sero snur seg med en motor fra horisontal til vertikal posisjon. Foto: Stian Sønsteng.

Infinity Screen

– Den har Infinity Screen, der skjermen utgjør 99 prosent av hele arealet og TVen nesten er uten ramme. I praksis betyr det at man for eksempel kan få plass til en 85-tommer der man tidligere ville kjøpt en 82-tommer. Her på CES viser vi en 82-tommer fra i fjor ved siden av årets 85-tommer, begge med 8K, og de ser like store ut, sier Rørnes.

– Vil Infinity Screen komme også i andre serier og modeller?

– Foreløpig er den kun i denne modellen, samt i Q900 som vi ennå ikke vet om kommer til Europa. Som med alle nyheter kommer de først i toppmodellene, før de suksessivt implementeres nedover i segmentene.

Rørnes viser oss baksiden på Q950.

– Siden den er helt flat, bygger skjermen kun 15 millimeter ut fra veggen. Med One Connect-boksen, der alle enheter koples til, får man fortsatt kun en syltynn ledning ut fra TVen, sier Rørnes.

– Er den eksterne boksen noe kundene foretrekker, eller vil de ha alt i TVen?

– Dette avhenger også av prisen, men hvis de får muligheten til å velge ønsker de boksen som gjør at man slipper alle kablene ut fra skjermen.

I Q950 ligger høyttalerne på siden av rammen.

Samsung Q950TS har høyttalerne plassert i rammen på siden. Disse kan brukes i kombinasjon med Samsungs lydplanker. Foto: Stian Sønsteng.

TV-lyden kombinert med lydplanken

– Lyden er betraktelig forbedret, og vi har lagt til en funksjon der du kan bruke TV-høyttalerne i kombinasjon med Q Symphony-lydplankene våre.

TVen blir smartere etter hvert og lærer seg nye måter å fylle i de ekstra bildepunktene

Object Tracking Sound+ (OTS+) skal gjøre at lyden synkroniseres med TV-bildet, og med Active Voice Amplifier (AVA) forsterkes talelyden automatisk dersom det er støy i rommet.

– Den nye AI Quantum 8K-prosessoren gir en forbedret 8K-opplevelse. I fjor lanserte vi intelligent oppskalering, og dette tar vi nå et steg videre, der TVen blir smartere etter hvert og lærer seg nye måter å fylle i de ekstra bildepunktene – det som på engelsk heter Deep Learning. Dette er spesielt viktig for de ørsmå detaljene i bildet, sier Rørnes.

Den nye TVen skal også optimaliserer lysstyrken etter rommet, samtidig som kontrastnivået beholdes.

Samsung viser på CES The Wall i 8K og 292 tommer. Foto: Stian Sønsteng.

Pakker 8K bedre

Samsung er et av selskapene bak 8K Association, og de har solgt 8K-TVer siden 2018. Nå har de inngått et partnerskap med YouTube for å tilby 8K-innhold.

– Når du strømmer 8K-innhold har det til nå tatt en stor del av båndbredden. Vi har derfor utviklet en ny måte å pakke innholdet, slik at det ikke krever mer kapasitet enn 4K til nå har gjort. Vi samarbeider også med andre innholdsleverandører, som Amazon Prime, sier Rørnes.

Samsungs 2020-modeller har integrert Amazon Alexa, Google Assistent og Samsungs egen Bigsby. Universal Guide skal anbefale innhold fra alle kilder, basert på hva man tidligere har sett.

– Vi videreutvikler våre smarthjem-produkter, med et nytt grensesnitt på TVene, kalt Digital Butler, sier Rørnes.

Større og mindre The Frame

Produktspesialisten legger vekt på at livsstilsproduktene er viktige for Samsung i Norden.

– De passer perfekt inn i hvordan de norske forbrukerne ønsker å tilpasse seg den digitale verden. The Frame har vært en god suksess i tre år, og vi utvider nå med en 32- og en 75-tommer. Vi har også forbedret bildekvaliteten med Dual Led, hvor vi kjører led-lamper med to fargetemperaturer på diodene, som gir bedre farger og kontrast. Det kommer også nye farger på rammene.

Samsung The Frame utvides med størrelsene 32 og 75 tommer. Foto: Stian Sønsteng.

Seriff ble relansert i Norden i fjor. Også her kommer det nye farger.

The Wall er navnet på Samsungs løsning der fliser med Micro-led-panel settes sammen, og på CES viser de en vegg på 292 tommer med 8K-oppløsning. Denne be først satt på ett hotell, vist for kunder og media, før den ble flyttet og satt opp igjen i messehallen.

Vi kjører led-lamper med to fargetemperaturer på diodene, som gir bedre farger og kontrast

Her viser Rørnes også frem de nye spillmonitorene med QLED; Odyssey G9 og G7.

– Disse tar stafettpinnen videre fra vår 49-tommer, og er enda mer buet og med en raskere responstid på ett millisekund.

På mobilsiden er S10 Lite og Note10 Lite, samt A51 og A71, nyheter under CES-messen.

Artikkelen ble første gang publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 1/2020, som ble distribuert 13. februar. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.
Til toppen