Nordisk produktsjef Hanna Sandler hos Panasonic viser det nye halvprofesjonelle kameraet Z10000 som har kombinert 2- og 3D-funksjon og 3D-søker. Foto: Erik Andersen.

SE 3D MENS DU FILMER

Med Panasonics nye videokamera Z10000 kan du ta opp i 3D og samtidig se tredimensjonalt på kameraets skjerm.

– Z10000 er egentlig to kameraer i ett, det kan både ta opp i 2D og 3D. Vi har sett at det er stort behov for halvprofesjonelle videokameraer, og dette kameraet er svaret, sier nordisk produktsjefHanna Sandler i Panasonic Nordic AB.

Z10000 har altså 3D-skjerm. Kameraet har to objektiver og to CMOS bildebrikker. Det skal bety at det i tillegg til 3D også vil kunne arbeide med stor skarphet i 2D. Sandler forteller at den halvproffe modellen har alle tenkbare innstillingsmuligheter og profesjonelle tilkoplinger for eksempel mikrofon.

– Z10000 har i hovedsak det som profesjonelt kamera krever. I tillegg har vi imidlertid lagt inn intelligent automatikkfunksjon (iA), som vi har i mange andre av våre kameraer. Det gjør det godt egnet også for vanlige forbrukere, sier Sandler.

Kameraet er ventet å komme i markedet om cirka en måned. Prisen er foreløpig satt til 350 Euro i Europa. Sandler legger vekt på at denne prisen er ganske normal for et godt forbrukerkamera, men den sees på som meget lav for et profesjonelt kamera. Z10000 vil være et av kameraene som kommer til å bli brukt under OL i London neste år, der Panasonic er en av hovedsponsorene.

Ny optikk

Panasonic har utviklet et nytt zoomobjektiv med brennvidde 14 - 42 millimeter. Det kommer også et objektiv med brennvidde45 - 175 millimeter. Zoomobjektivet blir tatt i bruk i mange stillbildemodeller, først i GF3.

– Det nye objektivet inngår i X-serien vår, der vi fokuserer på ekstremt høy bildekvalitet. I tillegg legger vi vekt på at objektivet skal være kompakt og ha motordrevet zoom, sier Sandler.

Med dette objektivet, som bare veier 95 gram, har Panasonic også utviklet en spesiell antirefleks overflatebehandling basert på nanoteknologi. Lysstyrken i zoomobjektivet varierer fra 3,5 til 5,6. Som kjent tilhører GF-modellen kompakte systemkameraer med utskiftbar optikk. Til modellene leveres da også såkalte pannekakeobjektiver med fast brennvidde. GF3 kommer i handelen både med 14mm fast optikk og zoom 14 – 42 mm. Når du filmer med GF3, vil fokuseringen følge hovedmotivet, slik som i videokameraer. Zoomobjektivene har også innebygd stabilisator som både motvirker hånd- og gangbevegelse. GF3 vil koste cirka 5.000 kroner i Sverige.

Panasonic presenterte også et nytt halvprofesjonelt kompaktkamera GH2. Dette vil koste cirka 10.000 kroner i Sverige. I tillegg kommer det kompakte systemkameraet G3. Det får en mer klassisk form, som et speilreflekskamera, men mangler altså speil. Kameraet har bildebrikke på 16 megapiksler og to søkere, LCD-skjerm og LCD øyesøker. Prisen på dette kameraet blir cirka 6.000 kroner i Sverige.

Tar opp i 50p

På IFA viste Panasonic også et nytt Lumix-kamera som heter FZ150. Det erstatter FZ100 og ser veldig likt ut.

– Det har imidlertid skjedd mye på innsiden av kameraet. Det nye kameraet har CMOS-bildebrikke for å redusere bildestøy. Det betyr også at dette kameraet kan ta opp video med 50p-teknikk. Dette er det første kompakte kameraet som greier full HD i 50p, forteller Sandler.

Også dette kameraet har Panasonics nye optiske bildestabilisator. Objektivet har antirefleksbehandling med nanoteknologi. Sandler forteller at Panasonic har tatt patent på denne teknikken og produserer også slike objektiver for andre merker.

GF3 er det nye kompaktkameraet med utskiftbar optikk og kommer som standard med 14 mm pannekakeobjektiv. Pris: 5.000,-
Kompakt systemkamera med 16 megapiksler bildebrikke. Pris: 6.000,-
Til toppen