Bent Holter i Hegel Music System AS holder hånda på et par av D/A-konverterne til selskapet. Under bordet monoblokkene til 80.000 kroner per stykk. Foto: Stian Sønsteng

SUKSESS MED D/A-KONVERTERE

– Salget av D/A-konverterne våre har løpt foran og dratt det andre med seg. Gjennom finanskrisen har alle produktene våre økt.

Det sier Bent Holter og Anders Ertzeid i Hegel Music System AS når vi møter dem på CES.

– Vi har tre digital/audio-konvertere, fra 2.000 kroner til 10.000 kroner, som bruker teknologien vår aktivt med reklokking og reparering av det digitale signalet. Det er Bent og de andre ingeniørene i selskapet som har utviklet teknologien, og vi er blant de få audioselskapene på toppnivå som driver med reel digitalutvikling, sier eksportsjef Anders Ertzeid.

Bent Holter er daglig leder i og eier av selskapet. I Las Vegas er han svært stolt av de to monoblokkene som er plassert under et salongbord i hotellsuiten på hotell Venetian.

– De hadde verdenslansering i Tokyo før jul, der de ble brukt sammen med det som går for å være verdens beste høyttalere i dag, Magico Q5. Mannen bak disse valgte å bruke de nye Hegel monoblokkene til å spille på disse under Tokyo Audio Show, og det er vi innmari stolte av, sier Holter.

Bortimot det beste

– Hvordan låt det?

– Anders og jeg var der i desember, og det hørtes fantastisk ut. Det var bortimot det beste jeg noen sinne har hørt, sier Holter.

Prisen er 80.000 kroner per monoforsterker, som gir 1.100 watt i 8 ohm. De selges gjerne i par, en til hver høyttaler.

Tilbake til D/A-konverterne (DAC). Holter innrømmer at digitalteknologi byr på andre utfordringer enn tradisjonell audio.

– Det er mange høye frekvenser, mye støy og behov for høy oppløsning. Det krever andre måleinstrumenter og en mer sammensatt og kompleks kunnskap. Du må kjenne til høyfrekvensteknologi, digitalteknikk og jitterstøy. Derfor er det vanskeligere å lage en god DAC enn en god forsterker, det er så mange ulike fagdisipliner som må kombineres, sier Holter.

– Hvor langt er dere kommet på dette området?

– Vi kan bestandig lage ting som er bedre og har fremdeles et stort potensial med den tunge fagkunnskapen vi har i bunn. Begrensningen ligger i tid og ressurser. I løpet av det siste året har vi utviklet fire nye produkter, det er ganske mye i et selskap med tre ingeniører, sier Holter.

Hegel HD2 er en ren USB-DAC, kan også kalles et USB lydkort, med Hegels re-klokking. Kan spille av høyoppløst (24 biter) lyd fra PC og mac. Pris: 2.000,-
HD20 er storebroren til HD2, med fleretilkoblinger, fjernkontroll, volumkontroll og vesentlig bedre lyd ennHD2. Pris: 10.000,-
Til toppen