Tura-familien samlet på et brett foran det nye nordiske sentrallageret i Nässjö. Fra venstre adm. direktør Stefan Eriksson, mor Mariann, far Karl-L. som er firmaets grunnlegger og Pär Eriksson, som er IT-sjef. Foto: Erik Andersen.

Tura med sentrallager midt i Norden

I år kommer Tura Scandinavias omsetning til å overstige 700 millioner svenske kroner. Nå åpner firmaet et nytt skandinavisk hovedlager i Nässjö.

Tura er en av Nordens største leverandører på tilbehør. Hama, Koss og Manfrotto er blant kjente merkenavn familiefirmaet Tura distribuerer i Norge. Konsernets hovedkontor ligger i Kungsbacka utenfor Göteborg. Her har også sentrallageret for Norden ligget. I løpet av sommeren og høsten er det flyttet til Nässjö, cirka 300 kilometer østover og i nærheten av Jönköping.

– Flyttingen har vært en lang prosess, og hovedargumentet har vært å legge sentrallageret midt i Norden. Vi leverer til Norge, Finland, Danmark og Sverige. I Nässjö får vi en mer effektiv logistikk og distribusjon av varene. Det er hovedårsaken for å legge det hit, sier firmaets administrerende direkt ør Stefan Eriksson.

Han legger vekt på at det var lett å etablere seg i Nässjö. Han forteller også at firmaet ble tatt godt i mot og fikk gode vilkår av kommunen. Firmaets hovedkontor skal fortsatt ligge utenfor Göteborg. Tura har avdelingskontorer i de andre nordiske landene.

Nye forretningsområder

Foreløpig har Tura-ledelsen ikke planer om å etablere seg utenfor Norden, for eksempel i de baltiske landene. Eriksson er mer opptatt av nye forretningsområder.

– Vi ser på flere ulike alternativer. Hele distribusjonsmodellen i bransjen holder på å forandre seg. Inntil nå har hovedmodellen vært at agentvirksomhet er eksklusivt for et og et land. Dette forandrer seg ganske radikalt nå. Veldig mye kommer til å handle om å ha riktig distribusjonskanal for et visst produkt. Derfor satser vi nå på å bygge ut distribusjonsapparatet vårt for å kunne tilby mange ulike varemerker parallelt, sier Eriksson.

Logistisk tror han ikke forandringen byr på store problemer. Firmaet har lenge hatt varemerker som kolliderer med hverandre ved at produktutvalget delvis er likt. Produktene går imidlertid til ulike kunder i de enkelte landene. Registreringen hos Tura skjer med strekkoder, og det mener Eriksson løser alle logistikkproblemer.

Vil øke på foto

Som distributør for tyske Hama har Tura alltid arbeidet med tilbehør for foto.

– Dette forretningsområdet er mer interess ant enn noen sinne, først og fremst fordi vi har en overgang mellom filmbaserte og digitale stillbildekameraer. Vi ser en fantastisk åpning i dette segmentet. 2006 har vært utrolig godt, og vi tror økningen kommer til å fortsette slik til det når toppen i 2009, sier Eriksson.

Totalt har firmaets omsetning økt fra 525 millioner svenske kroner i fjor til mer enn 700 millioner i år.

Det nye sentrallageret har en flate på totalt 10.000 kvadratmeter og rommer rundt 3.000 produktnavn. Her er det ansatt 55 personer som arbeider i tre skift.
Madeleine Tegvall gjør ferdig pakker for utsending samme dag.
Sofie Andersson foran og Sandra Wollsén arbeider sammen på pakkebåndet.
Hovedlageret har 10.000 pallplasser.
Tommy Starck er truckfører og arbeider med strekkodeleser og dataskjerm, som registrer alt han henter og kjører.
Andrija Pavicic må bruke stige på sin truck for å nå i høyden.
Til toppen