GoPro har lansert sitt nyeste action-kamera, Hero6 Black. Foto: GoPro

NY GOPRO OG 360-KAMERA

GoPro lanserte som ventet sitt nye Hero6 Black action-kamera, men trakk også overraskelsen GoPro Fusion opp av ermet.

Publisert

Bare snaut et år etter at GoPro lanserte Hero5 Black kommer selskapet med en ny versjon av sitt populære action-kamera, og Hero6 Black har fått flere oppgraderinger.

Den nye modellen har en ny prosessor kalt GP1, som blant annet skal by på høyere bildefrekvens enn forgjengeren Hero5 Black. Der Hero5 tar opptil 30 bilder i sekundet i 4K og 120 bilder i sekundet i Full HD, klarer Hero6 Black det samme i dobbel hastighet – altså henholdsvis 60 og 240 bilder i sekundet.

Automatisk videoredigering

Så langt i 2017 har vi en sterk økning i GoPro-salget, og det er før den nye modellen er lansert

– Hero6 Black er det første kameraet som har fått GoPros egenproduserte chip, GP1. Det har helt ny tre-akset elektronisk bildestabilisator, og bedre bildekvalitet, sier Bent Broklev, salgsansvarlig i importøren Response Nordic, til fagbladet Elektronikkbransjen.

Kameraet har fått et løft på flere andre områder også, og under lanseringen ble det lagt vekt på bedre bildekvalitet, bedre egenskaper under dårlig belysning, tre ganger raskere trådløs overføring med 5 GHz Wi-Fi og nye algoritmer som blant annet skal sørge for enda bedre lyd. I tillegg har Hero6 som heter «Touch Zoom», som lar deg zoome digitalt.

– Jeg gleder meg veldig til å se testene i lav belysning, når folk kan filme med GoProen sin i stua på julaften, og så ta det med ut i slalombakken dagen etter, sier Broklev.

En annen praktisk funksjon er at kameraet kan styres med stemmekommandoer, også når det er avslått.

Nye Hero6 Black har blant annet fått trykkfølsom zoom. Foto: GoPro.

– Det gjør at du slipper å ta på kameraet fysisk, for eksempel om du har montert det på hjelmen. Og om vinteren hvor du har votter på hendene er det også praktisk. Den oppkommende generasjonen er vant til å snakke til dingsene sine, sier Broklev.

Har du montert kameraet på utsiden av lettflyet ditt eller andre steder hvor du hverken kan snakke eller ta på det, følger deg også med en fjernkontroll som lar deg styre opptaket.

I tillegg får GoPro-appen en løsning som automatisk henter opptak fra kameraet og lager en video av det. Dette har fått navnet Quik Stories og bruker forhåndsdefinerte maler for å tilpasse klippene, og GoPro har avklart rettighetene til en goddel musikk som fritt kan brukes.

– Folk ønsker å dele opplevelsene sine, og veldig mye handler om samspillet med mobiltelefonen.  Quik Stories gjør et valg for deg, men du kan selvsagt overstyre alt om du ønsker. Du kan også redigere direkte på minnekortet direkte via en overgang til mobilen. Med Quik Stories kan du dele video fra skituren mens du sitter i heisen, da får du kontroll på det du legger ut i stedet for å kjøre en Facebook Live, for eksempel, sier Broklev.

Quik Stories fungerer også med eldre modeller, mens den automatiske overføringen er tilgjengelig i Hero5 og Hero6.

Prisen på det nye actionkameraet vil ligge rundt 5.600 kroner, og det vil også komme pakketilbud med dronen Karma.

– Hvordan er markedet for action-kamera i Norge nå?

– Så langt i 2017 har vi en sterk økning i GoPro-salget, og det er før den nye modellen er lansert. Norge og Norden ligger høyt i salg internasjonalt sett, vi er mye ute og har et røft klima, sier Broklev.

Fanger alle øyeblikk

Gründer og administrerende direktør i GoPro, Nick Woodman, viser fram 360-kameraet GoPro Fusion. Foto: GoPro.

Også GoPros egen drone, Karma, blir oppdatert, med blant annet muligheten for å filme 30 grader oppover, og den har også fått en «follow me»-funksjon.

En av lanseringens overraskelser var GoPro Fusion, et kamera med to sfæriske objektiver som filmer i hver sin retning for å gi et 360 graders bilde. Dette skal kunne gi film med 5,2K-oppløsning og 30 FPS eller 3K-oppløsning med 60 FPS.

– Gopro har hatt en proff 360-løsning, men det bruker seks kamera, er stort og tungt, og ikke i nærheten av brukervennligheten til Fusion, sier Broklev.

Men det er ikke bare VR- og 360-filming som er spennende med Fusion. Funksjonen «overcapture» skal sørge for at du aldri går glipp av en hendelse eller vinkel når du filmer.

– Dette er fremtiden for kameraene. Du skal ikke måtte peke på det du vil filme, med Fusion tar du opp alt som skjer, og så velger du utsnitt etterpå, sier Nick Woodman, gründer og administrerende direktør i GoPro på lanseringen.

Ved å ta opp i 360 grader kan du etterpå velger det normalutsnittet du ønsker fra råmaterialet.

Ifølge GoPro skal Fusion være vanntett ned til fem meter, ha stemmestyring og innebygd stabilisering, GPS, akselerometer, gyroskop og kompass.

GoPro Fusion kan forhåndsbestilles til 700 dollar nå, og skal komme på markedet i november.

– Hva er forventingene til salget av Fusion?

– Det blir spennende å se om dette blir allemannseie. Vi er sikre på at de som produserer mye innhold kommer til å bruke dette, men om det blir like stor suksess som Hero, med millioner av solgte kamera til den jevne forbruker, må vi bare vente å se, sier Broklev.

Powered by Labrador CMS