MED CANON TIL FREMTIDEN

Hvert femte år arrangerer Canon sitt Expo-event og viser fram ikke bare nye produkter, men også hvordan selskapet ser for seg framtidens dingser.

Publisert Sist oppdatert

I år arrangeres Canon Expo i New York, Paris, Tokyo og Shanghai. Fagbladet Elektronikkbransjen var med på arrangementet i Paris, og kan rapportere tilbake om 250 megapikslers bildesensorer, 8K surround-video, 120-megapikslers kamera, bildebehandling fra stuebordet, 3D-print og mye mer.

På sine Expo-event viser Canon ikke bare fram nye produkter, selv om både kameraene PowerShot G5 X, PowerShot G9 X, EOS M10 og den splitter nye A2-printeren imagePROGRAF PRO-1000 fikk sin debut i Paris, men også prototyper på enheter som ligger noen år fram i pipelinen. I en gammel ombygd slaktehall fikk blant annet se et nytt 8K konseptkamera, ultrarealistiske utskrifter, ny medisinsk bildeteknologi, 3D-printing, VR-briller, et kamera med fire millioner ISO og mye mer.

8K og 250 megapiklsers sensor

I fremtiden vil nesten alt være koblet til internett gjennom smarte enheter. Disse enhetene er avhengige av innebygde kameraer eller sensorer og dataene som disse genererer

Kameraet som kan filme i 8K er et nytt konseptkamera som støtter underholdningsproduksjon i neste generasjons 8K-oppløsning, og kan ifølge Canon selv brukes til alt fra naturdokumentarer fra regnskogen i Amazonas til sportsarrangementer.

Mer fremtidsrettet kamerateknologi er prototypen med 120 megapikslers oppløsning. Canon ser for seg at kameraet kan brukes til 3D-utskrift eller hologramteknologi, og oppfordret folk til å bruke forstørrelsesglass på utskriftene.

Canon kunne også skilte med en CMOS-sensor med 250 megapiksler, 30 ganger skarpere enn 4K og det som ifølge selskapet selv er markedets høyeste pikselantall for en CMOS-sensor. Den kan fange opp skriften på siden av et fly i luften, hele 18 kilometer unna.

For bruk i mørket viste selskapet også fram et kamera med 4 millioner ISO, som skal kunne ta opp fargevideo i full HD-kvalitet i svært svakt lys.

Canon har også gjort seg opp en mening om hvordan bildene våre skal integreres i dagliglivet. Med konseptet «Intelligent Imaging for Life» kan du gjøre hele hjemmet til et lerret. En projektor i taket registrerer at du legger kameraet på bordet, og viser automatisk fram bildene. Du kan trekke, dra og beskjære rett på bordet, og sende trådløst til printeren. Systemet kjenner igjen ansikter og situasjoner, og kan gruppere bilder på bakgrunn av dette.

– På Expo 2015 viser Canon hvordan bildeverdenen er i rask utvikling i en tid der det snakkes mye om «tingenes internett». I fremtiden vil nesten alt være koblet til internett gjennom smarte enheter. Disse enhetene er avhengige av innebygde kameraer eller sensorer og dataene som disse genererer. Canon tror dette vil resultere i at «tingenes internett» vil være svært avhengig av «tingenes bildeteknologi».

Satser på VR

Virtual Reality-sett har vi sett fra aktører som Oculus Rift og Samsung, og Canon viste fram sin versjon på Expo. Du holder en periskopliknende dings foran ansiktet, og denne følger bevegelser i 360 grader. Hodesettet har en 2.5K oppløsning, med et synsfelt på 120 grader. På innsiden sitter to 5,5-tommers skjermer med en oppløsning på 2500x1440 piksler, mens testvideoen vi så var tatt med en oppløsning på 56000x28000.

Det var ikke bare fremtidens produkter som ble vist fram på årets Expo. Også tre nye kamera som kommer i salg umiddelbart fikk oppmerksomhet. Canon Eos M10 er et nytt kompakt systemkamera Den nye modellen er utstyrt med Canons mest avanserte bildeprosessor, DIGIC 6, og en bildesensor på 18 megapiksler og Hybrid CMOS AF II.

De to nye PowerShot-modellene G5 X og G9 X har begge kompakte kamerahus og kan skilte med en kombinasjon av 1.0-type bakbelyst CMOS-sensor på 20,2 megapiksler og DIGIC 6-prosessor.

PowerShot G5 X er et beregnet på erfarne entusiaster som vil ha profesjonell kontroll og kvalitet som minner om digitale speilreflekskameraer. PowerShot G9 X er ifølge Canon valget for alle som vil fange spontane øyeblikk med et førsteklasses kamera i lommeformat.

PowerShot G5 X har 24 mm vidvinkelobjektiv med 4,2x zoom og 9-lamellers lyssterk blender på f/1.8–2.8, som lar deg ta bilder med bokeh og bakgrunnsuskarphet med et kompaktkamera. Det har også elektronisk søker. PowerShot G9 X har 28 mm vidvinkelobjektiv med 3x optisk zoom og blender f/2–4.9.

Canon presenterte også en helt ny printer, imagePROGRAF PRO-1000, en profesjonell fotoskriver utviklet for kunstskoler, grafikere, designere og profesjonelle fotografer. Skriveren er utstyrt med et pigmentbasert blekksystem med 12 farger, et nytt 1,28-tommers skrivehode og ny bildeprosessor. Modellen produserer utskrifter opptil A2-format i løpet av kun seks minutter. En ny «Crystal-fidelity»-funksjon skal sørge for at bilder tatt med et Canon EOS-kamera skrives ut med naturtro og presis gjengivelse. Skriveren har også trådløs tilkobling og nettsky-tilkobling, og har et nytt 12-fargers pigmentbasert blekksystem og mulighet til å velge blant 17 typer papir. Med målene 723 x 433 x 285 mm, selv med 12 blekkassetter, får denne skriveren plass på skrivebordet i et studio- eller klasserom.

Ny global organisering

Det var ikke bare produktfokus på årets Expo. Administrerende direktør og styreleder i Canon, Fujio Mitarai, presenterte i sin åpningstale en ny organisering av Canon.

I det nye nettverket av selskaper vil hvert regionale hovedkontor ha ansvar for lokal forskning, utvikling og produksjon, samt service og kundestøtte tilpasset markedet. I Europa skal man fokusere på utskrift og nettverksbasert videoovervåking (NVS) og Canon har allerede fått selskaper som Océ, Axis og Milestone Systems med på laget. Det har resultert i at Canon nå er det største selskapet på både utskrift og nettverksbaserte overvåkingssystemer i verden.

På overvåkningssiden viste Canon også fram et nettverkskamera med et nytt ultrateleobjektiv som har åtte ganger lysstyrken til tradisjonelle objektiver, noe som gjør det mulig å filme i mørket for første gang uten infrarødt lys.

Canons løsning for Mixed Reality kombinerer virkelige miljøer med virtuelle datamaskingenererte bilder (CGI). Med denne teknologien har Canon som mål å løse sentrale utfordringer i produksjonsindustrien, og har allerede brukt denne teknologien i prototypeproduksjonen siden lanseringen i Japan. På Expo ble MREAL-systemet demonstrert som en del av et automatisert produksjonsmiljø, der de besøkende kunne oppleve teknologien på nært hold i en bilramme i full størrelse.

Xeed 4K500ST er ifølge Canon verdens minste og letteste 4K-projektor, og ble lansert i september. På Expo var det første gang projektoren ble stilt ut Europa. Denne LCOS-projektoren med 5 000 lumen er myntet på en rekke ulike bruksområder, og viser video og stillbilder med en oppløsning på 4.096 x 2.400 piksler.

Powered by Labrador CMS