NX1 ER TOPPMODELLEN

– Vi har manglet noe på toppen, og lanserer derfor et spennende kamera som NX1 som er toppspesifisert både for stillbilder og video.

Publisert Sist oppdatert

Det sier storkundesjef Øyvind Aasen i Samsung Electronics Nordic AB når vi møter ham på Photokina-messen i Køln. Utstillingen til den sør-koreanske produsenten er preget av det kompakte systemkameraet NX1, som nesten er på størrelse med en speilrefleks. De har til og med fått plass til det platået vi er vant til å se hos de tradisjonelle kameraprodusentene, der de viser prototypen på en 300 mm telelinse med lysstyrke 2,8.

– Det er viktig at vi posisjonerer oss med hele bredden. Med NX1 får vi også et kamera for dem som vil ha det beste av det beste, sier Aasen til fagbladet Elektronikkbransjen.

– Hvem kommer til å kjøpe NX1?

Vi selger klart mest av de kompakte systemkameraene

– De som er opptatt av god bildekvalitet kombinert med en veldig god videofunksjon. Selve huset vil koste rundt 13.000 kroner. Vi forventer ikke et veldig stort salg, men det er viktig at vi kan tilby en toppmodell hos de største fotoforhandlerne, sier Aasen.

4K

NX1 er ute i butikkene i november, og har ifølge Aasen de beste spesifikasjonene som finnes på markedet.

– Vi har blant annet utviklet en ny bakbelyst APC-sensor, som gir bedre bildekvalitet med mindre støy. Den har en oppløsning på 28 megapiksler, som gjør at kameraet kan filme i Ultra-HD eller 4K. Prosessoren er raskere, autofokusen mer presis og kjappere med 55 millisekunder. Huset er i magnesium og tåler vann og støv. Skjermen er en super-amoled, og søkeren er oled. I tillegg har vi trådløs overføring med den nyeste wifi-standarden, og vi har lagt inn blåtann slik at man enkelt kan overføre bildene til mobiltelefonen eller en annen enhet. Kameraet tar 15 bilder per sekund i full oppløsning, sier Aasen.

– Hva med optikken?

– Vi har lansert en 50-150 mm, tilsvarende 75-225, med lysstyrke 2,8. Dette er vårt andre objektiv som tåler litt vann og støv, og kompletterer 16-50 millimeteren. Prisen er nesten like mye som for huset, men så har den da også høyspesifisert optikk. Vi har i dag 16 objektiv i NX-serien, som passer alle våre NX-kamera, sier Aasen.

Ikke fullformat

Hvis man filmer i 4K-oppløsning er det plass til 15 minutter på et 64 GB minnekort. Man har også mulighet til å kople til en ekstern disk, via HDMI.

– Dette er en tredjepartsløsning, som allerede finnes på markedet, sier Aasen.

– Hvorfor skal kundene velge NX1, som ikke er så mye mindre enn en speilrefleks?

– Det er fortsatt mindre og lettere, med tilsvarende eller bedre spesifikasjoner. Sensoren er den samme som sitter i de fleste speilreflekskamera.

– Neste steg blir fullformat, når kommer Samsung med det?

– Skal vi lansere fullformat må vi også komme med nye objektiver og ny fatning, så per i dag er det APC vi satser på. Vi mener bildekvaliteten er mer enn god nok, og det er her volumet ligger.

– Hvorfor har ikke Samsung lykkes bedre på fotosiden i Norge?

– For noen år siden solgte Samsung rimeligere kamera, og noen forbinder oss kanskje fortsatt med dette. Vi ser at vi har en god markedsandel på kompakte systemkamera, spesielt i Norge der vi er en av markedslederne, sier Aasen.

Mest kompakt system

Når det gjelder prototypen Samsung viser av teleobjektivet på 300 mm, tilsvarende 450, med lysstyrke 2,8, vet han ikke om eller når dette kommer i handelen.

– Vi håper denne kommer i produksjon. Når vi kommer med NX1 bør vi også ha optikk av dette kaliberet.

– Ønsker Samsung i større grad å fremstå som en komplett kameraleverandør?

– Helt klart. Vi har som nevnt 16 objektiver i NX-serien, og med NX1 har vi også fått kameraet vi har manglet på toppen.

– Hvordan er styrkeforholdet mellom kompakte systemkamera og kompaktkamera for Samsung i Norge?

– Vi selger klart mest av de kompakte systemkameraene. Vi har ikke lenger de rimeligste kompaktkameraene i sortimentet, og siden salget av kompaktkamera er nedadgående har vi valgt å fokusere på NX-serien.

APC for bedre kvalitet

– Vi ser at de andre leverandørene av kompakte systemkamera har veldig små modeller. Hvordan ligger dere an her?

– Vi har valgt å satse på den større APC-sensoren, for å gi en bedre bildekvalitet. For dem som ønsker et lite systemkamera har vi NX Mini, med en mindre sensor. Dette har selfie-skjerm og retter seg mot yngre jenter som vil ha et lite kamera som tar gode bilder.

Samsung har fortsatt en hybridmodell for dem som ønsker seg en smarttelefon med fotofunksjonalitet tilsvarende et kompaktkamera.

– K-Zoom har 10 ganger optisk zoom. Innmaten er det samme som i smarttelefonen S5, men med litt mindre skjerm og prosessor. Sensoren er den samme som i kompaktmodellene. Vidvinkelen er større, bildestabilisatoren er optisk, og den har en neon-blits. Prisen er rundt 4.000 kroner, sier Aasen.

Powered by Labrador CMS