Larvik Gitarfestival 2023 4Sound

MARTIN SC-13E FOR SCENEN

Morten Jensen i EM Nordic med Martin SC-13E. Pris: 22.300,- Foto: Stian Sønsteng

– Martin Guitars er et tradisjonsrikt merke, men også de kommer med nyheter som krever en introduksjon, sier Morten Jensen i EM Nordic.

Publisert Sist oppdatert

Et eksempel på dette er SC-serien, som EM Nordic viser under Larvik gitarfestival.

– Den ble lansert på NAMM-messen i 2020, og er siden kommet i ulike utgaver. Det er kanskje ikke alle som har fått med seg denne modellen, eller fått testet den selv. Derfor har vi med alle de ulike modellene hit til Larvik, og vi kjører også en demo hvor gitarist Terje Kinn spiller på et par av dem, sier Morten Jensen.

– Det er ikke slik at Martin & Co. selger seg selv, etablert i 1833 som selskapet er?

SC-13 representerer noe litt annet

– Martin-gitaren er brukt på de fleste legendariske pop, folk, rocke og viseplater siden 60- og 70-tallet og frem til i dag, så det er ikke så ofte vi behøver å fortelle så mye om selve merket og hvor det kommer fra, innrømmer Jensen.

Selve kassegitaren

Fagbladet Elektronikkbransjen møter ham på Larvik gitarfestival i mars, der EM Nordic er en av utstillerne på salgsmessen som 4Sound-kjeden står for.

– For mange er amerikanske Martin selve den akustiske gitaren, med to streker under svaret, sier Jensen.

Martin SC-13E har en utsparing (Cutaway) i kroppen, og i tillegg en utskjæring der den treffer halsen, slik at man når de høyeste båndene. Foto: Martin Guitars

– Med den posisjonen Martin Guitars har; i hvilken grad videreutvikler de gitaren som instrument?

– De er absolutt flinke til det, men det er ofte varianter av noe de har gjort tidligere, eller det kan være signaturmodeller. De nye SC-modellene er noe helt annet, og disse benytter vi så ofte vi kan anledningen til å demonstrere, slik at kundene forstår at dette er noe annet enn en standard D28, sier Jensen.

Martin SC-13E er laget for scenen. Foto: Martin Guitars

Den nye SC-13E er en del av Road-serien.

Høyt på båndet

– Dette er en gitar som er laget for å brukes på scenen. Kroppen er laget på en mer asymmetrisk måte, noe som gir mindre feedback, slik at man kan dra på litt mer volum, sier Jensen.

Utsparingen i gitarkroppen (Cutaway) gjør det lettere å spille i høye posisjoner.

– På baksiden er det i tillegg en utskjæring der kroppen treffer halsen, slik at man enkelt kan nå de høyeste båndene, sier Jensen.

SC-13E fins i tre utgaver, fra 22.300 kroner til 27.900 kroner. Alle modellene i serien har pickup-system, derfor bokstaven E til slutt i modellnavnet. Det fins også en litt rimeligere utgave, SC-10E, i matt utførelse.

– Hvilke kunder kjøper disse?

– De treffer dem som bruker gitaren på scenen. Det gjør også andre modeller fra Martin, i det litt rimeligere sjiktet. Det er noe med det, at hvis du har en «klassisk» Martin-gitar, så kryper de fort over 30.000-40.000 kroner. Noen foretrekker å bruke disse til øving og i studio, mens de tar med noen litt rimeligere modeller på veien. Når det er sagt, ser vi ofte at de dyrere favorittmodellene også brukes på scenen, sier Jensen.

Særegen Martin-lyd

– Finnes det Martin-purister?

– Absolutt. For dem er det ingenting annet som gjelder. En SC-13 representerer noe litt annet, siden den ikke ser ut akkurat slik som det forventes av en Martin-gitar. Det har likevel vist seg at mange som i utgangspunktet er litt skeptiske fatter interesse for gitaren, når de får den demonstrert, sier Jensen.

– Hvordan vil du beskrive posisjonen Martin har blant gitarister?

– De har selvsagt konkurrenter, men det som er særegent for merket er at det har sin egen lydsignatur. Det kan man også si om ulike elgitarer, men på et akustisk instrument blir det mye tydeligere etter hvordan gitaren er konstruert, og hvilket treverk som er brukt. Her gjør mange gitarmakere mye likt, men det er også et utall småting som gir ulike nyanser. For et trent øre er det mulig å skille mellom ulike merker, og dette gjelder nok ikke minst Martin-lyden, sier Jensen.

Artikkelen er tidligere publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 2/2023, som ble distribuert uke 16. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.
Powered by Labrador CMS