Butikksjef Kjetil Huus i 4Sound Bergen. Foto: Stian Sønsteng

HOLDER FANEN HØYT I FANA

– Butikken har vært en institusjon i byen, og ambisjonen er at dette fortsetter her i Fana, sier butikksjef Kjetil Huus i 4Sound Bergen.

Publisert

Den 12. oktober 2023 flyttet musikkbutikken inn i nye lokaler i kjøpesenterdistriktet rundt Lagunen i Fana, etter å ha holdt til i Bergen sentrum siden 1967.

– Her i Fana har vi fått en lys og fin butikk, og godt med parkeringsplasser rett utenfor døren, sier Kjetil Huus til fagbladet Elektronikkbransjen når vi besøker 4Sound Bergen.

Butikken ble opprinnelig etablert under navnet Hagstrøm Musikk i 1967, som en av to norske butikker eid av den svenske musikkprodusenten Hagström. Da disse trakk seg ut i 1976, tok Ragnar Fosse over, under firmanavnet Hagstrøm Musikk R. Fosse AS. Sønnen Jan Terje Fosse tok over i 1997, og drev butikken til han i 2009 solgte den til 4Sound-kjeden. Da denne gikk over ende i 2019, var Fosse en av flere tidligere butikkeiere som kjøpte konkursboet, og som i dag eier og driver 4Sound-kjeden som har tre musikkforretninger i Oslo, én i Drammen, Stavanger, Trondheim, Bergen og på Gjøvik, samt franchise-butikker i Molde, Haugesund og Moss.

 

4Sound Bergen har flyttet til Laguneparken i Fana. Foto. Stian Sønsteng

Nye kunder

– Vi ser allerede at vi i den nye butikken har fått flere nye kunder, ikke minst flere familier, og det er en bra ting. Vi kan ikke utelukkende leve av musikere og dem som driver aktivt med musikk, og ønsker å spre det glade budskap; hvor mye glede folk kan ha av å begynne med musikk, sier butikksjef Huus til fagbladet Elektronikkbransjen.

Han innrømmer at det samtidig har vært vemodig å flytte fra de tidligere lokalene i Strandgaten på Nordnes, som ligger nærmere sentrum. Her hadde butikken holdt til siden 1991, inntil huseier sa opp leieavtalen for å gi plass til Bergen tingrett mens Tinghuset rehabiliteres.

Jan Terje Fosse (f. v.), Magne Iversen og Morgan Johnsen er tre av eierne av 4Sound-kjeden, her under åpningen av 4Sound Stavanger høsten 2020. Foto: Stian Sønsteng (arkiv)

Vi ser allerede at vi i den nye butikken har fått flere nye kunder

– Da måtte vi raskt se oss om etter nye lokaler, men vi hadde allerede vært inne på tanken. Dyrere bompenger og stadig færre parkeringsplasser på Nordnes hadde gjort det vanskeligere å komme seg til butikken med bil. Mens det tidligere var en jevn strøm av kunder fra morgen til kveld, begynte vi å merke at det var færre folk i butikken, sier Huus.

I tillegg til at de nå har flere hundre gratis parkeringsplasser rett utenfor butikken, går bybanen nesten helt til døra.

– Dette var selvsagt viktig for oss, sammen med kundegrunnlaget det gir oss at Lagunen fire år på rad har hatt størst omsetning blant kjøpesentrene i Norge.

 

Kristian Kogstad (f. v.), Jarle H. Olsen, Kjetil Huus og Jørgen Moland ved 4Sound Bergen. Veteranene Jan Ove Nordeide og Geir Nordeide var ikke tilstede da bildet ble tatt. Foto: Stian Sønsteng

En institusjon

4Sound Bergen ligger i Laguneparken, i et bygg utenfor selve kjøpesenteret, sammen med Power, Intersport, Lampehuset, Jula og Thansen, mens Elkjøp ligger på den andre siden av parkeringsplassen.

– Siden vi selger en del litt større produkter, som stuepianoer og PA-høyttalere, blir logistikken enklere, både for oss og kundene, sier Huus.

– Dere har vært 31 år i de samme butikklokalene nærmere sentrum. Går noe tapt når dere flytter til et handelsområde utenfor byen?

– Først Hagstrøm og siden 4Sound er nok blitt regnet som en institusjon i Bergens musikkmiljø. Dette har «alltid» vært den største musikkbutikken med det bredeste utvalget, kjent for å være et møtested for musikere og musikkinteresserte. Det har vært et varemerke at alle de butikkansatte selv har vært utøvende musikere, men slik er det jo også fortsatt. Som i den gamle butikken har vi også her en livescene, så får vi se i hvilken grad vi får utnyttet denne, sier Huus.

Blant dem som spilte i den gamle butikken, er gitarister som John Scofield og Mike Stern, Steve Morse og Miles Davis-bassist Marcus Miller.

– Målet er å ha små konserter og arrangement der leverandører viser og demonstrerer nye produkter. Vi har alltid hatt artister som har spilt hos oss, når de likevel var i byen. Vi håper dette blir mulig også her, selv om vi holder åpent til kl. 21.00 og har andre butikker i samme bygg, sier Huus.

Jarle H. Olsen i et av demorommene ved 4Sound Bergen. Foto: Stian Sønsteng

Selv har han spilt gitar aktivt i 45 år, innen blues, funk, soul og rock, og han er i dag med i Vetrhus Bluesband og Nobody's Business Blues Band.

 

Fortsatt kredibelt

– Forsvinner noe av kredibiliteten deres i et kjøpesenter?

– Det tror jeg ikke. Det er litt tidlig å si hva som blir fremtiden for oss her i de nye lokalene, men så langt ser det positivt ut, sier Huus.

Kundene får selvsagt spille akkurat hva de vil

Da han ble intervjuet av Bergens Tidende i forbindelse med flyttingen, fortalte han spøkefullt at de på et tidspunkt hadde vurdert å henge opp et skilt i butikken med teksten «No Stairway to Heaven, please».

– I den nye butikken er det minst like god anledning til å prøve instrumentene, også i egne demorom, og kundene får selvsagt spille akkurat hva de vil, smiler Huus.

Selv begynte han i butikken i 2004.

Martin og Taylor vises side om side i det ene gitarrommet ved 4Sound Bergen. Foto: Stian Sønsteng

– De første årene drev jeg litt i kulissene, i den spede begynnelsen av netthandelen, inntil vi i 2009 gikk over til 4Sound og jeg begynte i butikken, sier Huus.

Salgsflaten i Laguneparken er på rundt 500 kvadratmeter.

– Tidligere hadde vi et litt større areal, men det var fordelt på to etasjer. I dag er alt samlet på ett plan, og dermed fremstår dagens butikk som større, åpnere og lysere, og den er mer lettdrevet, sier Huus.

 

Fra bad til musikk

Tidligere holdt en baderomsbutikk til i lokalene, og mange av veggene de hadde satt opp er beholdt.

Etter at de flyttet til Laguneparken, har 4Sound Bergen solgt flere større piano. Foto: Stian Sønsteng

– Disse har vi brukt til å skape mindre miljøer, og vi er veldig fornøyde med resultatet. I den gamle butikken ble det fort til at vi ekspederte kundene når de kom inn. Her kan de lettere selv orientere seg, og vi har fått bedre plass til å stille ut flere varer. Samtidig ligger styrken vår i at vi har en veldig høy ekspertise blant de ansatte, og vi skal fortsatt gi best mulig service og veiledning, slik at kunden kommer ut med det riktige produktet. Vi skal tilby noe for alle, i alle aldre, og i alle prisklasser, om kundene er nybegynnere eller erfarne musikere, sier Huus.

– Hender det ofte at kunden kommer ut med et annet produkt enn planlagt?

– Det skjer, men like vanlig er det at de ikke aner hva de skal ha. Vi selger mye utstyr til elektronisk lydbehandling, innspilling og musikkskaping, det vi kaller studioutstyr, og da er gjerne spørsmålet hva som trengs for å lage musikk. I disse tilfellene er det greit å ha ansatte som selv bruker utstyret, og ikke bare selger det. Flere av våre studiofolk er selv produsenter, aktive låtskrivere og komponister, sier Huus.

4Sound Bergen er ikke størst på slagverk, men selger blant annet elektroniske trommesett fra Yamaha. Foto: Stian Sønsteng

 

Sterke på gitar

– Vi har tidligere skrevet at det for enkelte kunder kunne oppleves som litt skummelt å komme inn i en musikkbutikk. Skiller den nye butikken seg fra den gamle på dette området?

– Musikkmiljøet har nok vært mannsdominert, men dette har endret seg, og var noe vi også var bevisste på i de gamle lokalene. Når det er sagt, er det nok lettere å ta en sving inn i den nye butikken, bare for å kikke, sier Huus.

4Sound Bergen har tre heltidsansatte, samt to på deltid og en del ekstravakter.

Det er nok lettere å ta en sving inn i den nye butikken, bare for å kikke

– Er det produktgrupper dere er sterkere på?

– Vi har alltid først og fremst vært sterke på gitar, men er også store på tangent, studio og PA. Etter at vi flyttet hit til Laguneparken har vi sett en økt interesse for større pianomodeller, sier Huus.

Gjennom årene har butikken solgt flere spesialgitarer, og det hele toppet seg i 2008 da de solgte en Martin-gitar til rundt millionen. Fortsatt er det hemmelig hvem kunden var.

Noe av elgitar-sortimentet ved 4Sound Bergen. Foto: Stian Sønsteng

– Hvilket distrikt dekker dere?

– Både fylket og nabofylkene. Sørover kommer du til et skjæringspunkt der det er raskere å kjøre til 4Sound i Haugesund og Stavanger. Østover har vi kunder i Voss og Hardanger, og nordover til vi nærmer oss 4Sound Molde.

 

Lokale verksteder

– Hva med lokale konkurrenter?

– Tidligere hadde vi Gitarhuset Bergen, som var en del av den samme kjeden. I dag er dette Bergen musikkbutikk, og i tillegg kommer det et par mindre butikker, sier Huus.

I tilknytning til den gamle butikken hadde 4Sound Bergen også et par verksteder, drevet av andre.

Casio Privia er det første som møter kundene ved 4Sound Bergen. Foto: Stian Sønsteng
Kabelveggen ved 4Sound Bergen. Foto: Stian Sønsteng
Akustiske gitarer fra blant annet Morgan og Cort hos 4Sound Bergen. Foto: Stian Sønsteng
Strengeveggen ved 4Sound Bergen. Foto: Stian Sønsteng
PA-anlegg og sceneutstyr ved 4Sound Bergen. Foto: Stian Sønsteng
Elgitar og bass hos 4Sound Bergen. Foto: Stian Sønsteng
En Casiotone kan kunden selv plukke med seg, og betale i kassen ved 4Sound Bergen. Foto: Stian Sønsteng
Med parkeringsplasser utenfor nye 4Sound Bergen, er det lettere for kundene å få større varer ut i bilen. Foto: Stian Sønsteng
Pedalskapet hos 4Sound Bergen. Foto: Stian Sønsteng
Hodetelefonene Røde NTH-100 og nettbrettholderen iKlip 3 hos 4Sound Bergen. Foto. Stian Sønsteng
Mikrofoner fra Røde og Shure. Foto: Stian Sønsteng
Man kan jo alltids selge en banjo, tenker de ved 4Sound Bergen. Foto: Stian Sønsteng
Få trekkspill å se ved 4Sound Bergen, men fra Hohner selger de i hvert fall Melodica. Foto: Stian Sønsteng
Studioutstyr fra Yamaha ved 4Sound Bergen. Foto: Stian Sønsteng
4Sound Bergen er store på studioutstyr. Foto: Stian Sønsteng

– Disse ble det ikke plass til her, men vi samarbeider fortsatt nært med dem. På elektronikk bruker vi Bergen Backline, som skrur forsterkere og slike ting, mens Frank Hovland i Hovland Guitarworkshop i alle år har tatt gitarene. I den nye butikken har vi en servicebenk hvor vi selv tar garantijusteringer og kontroller, og enklere servicer hvis det er noe kunden trenger hjelp til, sier Huus.

– Bergen har et aktivt musikkmiljø. Er disse kunder hos dere?

– Vi er godt kjent med mange av dem, og noen handler hos oss. Men, det er ofte slik at når du kommer på et visst nivå og turnerer, gjerne handler andre steder i verden enn i den lokale musikkbutikken, sier Huus.

Når det gjelder lyd- og lysutstyr, installerer 4Sound Bergen i liten grad dette i dag.

– Vi kan selvsagt hjelpe til med oppsett av enklere anlegg, men større prosjekter er ikke lenger et satsingsområde for oss, sier Huus.

Artikkelen er tidligere publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 2/2024, som ble distribuert uke 16. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.

 

 

Powered by Labrador CMS