Toppsjef Andy Jassy i AWS på scenen i Las Vegas under Re:Invent 2019 i desember. Foto: AWS

TIL SKYEN FOR BEDRE IT-SIKKERHET

– De seneste fem årene er sikkerhet kanskje den viktigste årsaken til at flere bedrifter flytter IT-driften til skyen, sier toppsjef Andy Jassy i AWS.

Publisert

Amazon Web Services (AWS) er datterselskapet til Amazon.com, Inc., og driver det de sier er verdens største skyplattform. Under arrangementet Re:Invent 2019 den første uken i desember har AWS samlet 65.000 medarbeidere, partnere, kunder og journalister i Las Vegas. Reise og opphold for fagbladet Elektronikkbransjen er betalt av AWS.

– Vi gir kundene våre mange valg og ulike veier til å flytte hele eller deler av infrastrukturen til skyen. Vi fokuserer på at kundene våre har den tryggeste plattformen, har gjort dette i lang tid, og arbeider for å beholde kundene over tid, med et ønske om å være markedsleder. AWS vokser raskere enn vi hadde trodd, med en årlig vekst på 35 prosent. Vi må investere for å dekke inn potensialet vi ser er der, i et hurtigvoksende marked, og er ikke så fokusert på resultatene fra kvartal til kvartal, sier Jassy under en pressekonferanse for de 169 journalistene som deltar under Re:Invent 2019.

Media utgjør altså bare en liten brøkdel av antall deltakere på konferansen, der selskapet fyller mye av den enorme hotellkapasiteten i Las Vegas, på Encore, Venetian, Mirage, Bellagio, Aria og MGM Grand. På programmet står over 3.000 foredrag, demonstrasjoner, møter og kurs.

Vi må investere for å dekke inn potensialet vi ser er der, i et hurtigvoksende marked, og er ikke så fokusert på resultatene fra kvartal til kvartal

Tre datasentre i Sverige

Under sin åpningstale, for flere tusen tilhørere i en av de store salene på hotellet Venetian, understreker Jassy at det ikke bare ett område, eller én plattform, som er viktig for AWS.

– Hvis du ser på de ulike områdene innen infrastruktur, gir vi kundene en rekke valg, som prosessorer fra både Intel og AMD, drift, databaser, analyser, maskinlæring og sikkerhet, sier Jassy som siden april 2016 har vært administrerende direktør i selskapet.

AWS ble etablert i 2006, og blant deres millioner av kunder verden over finner man alt fra oppstartselskap til store konsern, som norske Aquabyte, Tine og DNB. Sentralt i virksomheten er de 175 ulike tjenestene AWS tilbyr, og deres datasenter verden over som skal gi lav latens (latency), høy datagjennomstrømming (throughput) og høy datasikkerhet (highly redundant networking). Disse datasentrene er samlet i 69 soner, som i Europa er lokalisert i Frankfurt, Irland, London, Paris og Stockholm, og det vil komme ytterligere datasentre i Milano og Spania – AWS blander altså land og byer i navnene på sine regioner. AWS etablerte sitt første datasenter i 2007, i Irland. I Sverige ligger datasentrene i Västerås, Eskilstuna og Katrineholm.

Det er voldsomme dimensjoner på arrangementet, når Amazon-selskapet AWS samler 65.000 medarbeidere, partnere, kunder og journalister i Las Vegas. Foto: Stian Sønsteng.

– Når det gjelder sikkerheten i skyen, har denne siden vi etablerte våre tjenester vært svært viktig, og de siste fem årene kanskje den viktigste årsaken til at bedrifter flytter IT-driften til skyen, sier Jassy.

Fire suksessfaktorer

Han sier AWS ser fire suksessfaktorer for dem som flytter til skyen:

– For det første må du ha en erfaren toppledelse, du må fra toppen og nedover i organisasjonen sette deg aggressive mål, medarbeiderne må få god opplæring, og du må sørge for at organisasjonen ikke paralyseres av overgangen før den i det hele tatt har startet.

Tross AWS’ størrelse, legger ikke Jassy skjul på potensialet til selskapet fortsatt er stort.

Etter sin hovedtale under Re:Invent 2019 møtte toppsjef Andy Jassy i AWS journalistene på presserommet. Foto: Stian Sønsteng.

– Fortsatt er det bare tre prosent av de totale IT-investeringene som går til skyen, sier Andy Jassy under åpningstalen.

På pressemøtet i mediarommet senere på dagen utdyper han:

– Vi er i begynnelsen av en av de største teknologiendringene. At IT-drift generelt flyttes til skyen vil ta 10 til 15 år, og mye vil fortsatt skje for eksempel i nærheten av en fabrikk eller produksjonsenhet. Når du ønsker å kople sammen de eksisterende IT-løsningene som ligger lokalt, med det som er i skyen, må man velge hvilken løsning man ønsker. Med vår nye løsning AWS Outposts GA har vi gjort det enklere å gjennomføre slike massemigrasjoner, sier Jassy.

AWS Outposts GA er en hybrid, der en konfigurerbar AWS-designet maskin- og programvareløsning lar kundene kombinere lokal IT-drift med AWS’ tjenester i skyen.

Local Zones

Under pressemøtet blir Jassy spurt om hvordan AWS forholder seg til sikkerhet og kunder som eventuelt bruker deres tjenester til ulovlig virksomhet.

– Vi har millioner av kunder. Hvis vi kommer over noen som bruker våre tjenester på en ulovlig måte, og det er mange som ikke er redde for å fortelle oss om slike mistanker, stenger vi dem ut, sier Jassy.

Under arrangementet i Las Vegas lanserer AWS det de kaller Local Zones. Først ut er Los Angeles i USA, der AWS som navnet tilsier tilbyr lokal infrastruktur, med datasenter, lagring, databaser og andre tjenester nærmere kundene.

– Vi har flere storbyer på listen. Hvor disse vil komme, er også avhengig av etterspørselen fra kundene våre, sier Jassy.

Han sier tilbakemeldingene fra kundene er blant de tingene han liker best med Re:Invent-samlingene.

– Under Re:Invent 2019 lanserer vi over hundre nye produkter og tjenester, og for hele staben er det ikke minst viktig at dette gir oss anledning til å tilbringe tid med kundene. De er opprømte over de nye mulighetene vi gir dem, og dette gjelder både eksisterende kunder og dem som ennå ikke har tatt det store steget. Vi håper og tror at de som ennå ikke bruker vår teknologi til å gjenoppfinne måten de driver selskapet og sin kundebehandling, her finner inspirasjon til å gjøre dette, sier Jassy.

5G-nettet

For første gang kan man trådløst via 5G-nettet dra nytte av våre data- og lagringstjenester

2020 er årets da 5G-nettet rulles ut, og her vil AWS tilby applikasjoner for trådløs tilkopling med en forsinkelse (latency) på mindre enn ni millisekunder. Dette gjør de i samarbeid med mobiloperatørene Verizon, Vodafone, KDDI og SK Telecom, for kunder i USA, Europa, Japan og Korea.

– For første gang kan man trådløst via 5G-nettet dra nytte av våre data- og lagringstjenester, sier Jassy.

Artikkelen ble første gang publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 1/2020, som ble distribuert 13. februar. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.

Når det gjelder database-løsninger, sier han AWS tilbyr en rekke produkter.

– Det er ingen andre som har en slik bredde, og en lommekniv er sjelden bedre enn spesialverktøy. Du bør altså velge det rette verktøyet, der du bruker den rette summen penger for å få gjort de du vil gjøre, sier Jassy.

Amazon Cassandra er ifølge AWS en skalerbar, svært tilgjengelig og fullt administrert databasetjeneste, der utviklere kan bruke programkoden Apache 2.0 for å kjøre, administrere og skalere arbeidsmengder uten å bekymre seg for den underliggende infrastrukturen.

Powered by Labrador CMS