ET ESS I ERMET

«Nighography» kaller Samsung nattmodusen i kameradelen på Galaxy S22 Ultra. Foto: Samsung

Samsung er ute med tre nye toppmobiler i S22-serien og tre nettbrett i S8-serien. Sistnevnte for første gang som Ultra-modell, på hele 14,6 tommer.

Publisert Sist oppdatert
Samsung Galaxy S22 Ultra pryder forsiden på fagbladet Elektronikkbransjen nr. 1/2022. Les alle bladene digitalt her

– Med S-serien kommer vi med det beste av det beste når det gjelder prosessorytelse, design, batterikapasitet og selvfølgelig kamera, sier nøkkelkundesjef Petter Worum Daling i Samsung til fagbladet Elektronikkbransjen.

Nøkkelkundesjef Petter Worum Daling i Samsung med Galaxy S22 Ultra og Galaxy Tab S8 Ultra. Foto: Samsung

Mobilene heter Galaxy S22, S22+ og S22 Ultra, med tre tilsvarende S8-modeller på nettbrett. Den største nyheten av disse seks, er nettbrettet Samsung Galaxy Tab S8 Ultra. Den har et sideforhold på 16:10 (Apple iPad er 10:7), og med en skjerm på 14,6 tommer blir vekten 726 gram.

– Dette er tidenes største nettbrett fra Samsung, sier Daling.

Når det gjelder mobilene, sier han konkurransen i markedet er hard.

Samsung Galaxy S22 Ultra har hovedkamera på 108MP, 10 ganger optisk zoom og ny S Pen. Foto: Samsung

– I høst kom vi med de nyeste brettbare telefonene, som gir en følelse av ny innovasjon. S22-serien er hverdagsmobiler, men med den høyeste ytelsen. Noe vi liker å skryte av, er at vi er absolutt best på skjermkvalitet. Vi er ledende i verden på mobilskjermer, og vi har nå økt den maksimale lysstyrken med 20 prosent, til 1.750 nits, sier Daling.

De tre mobilene har amoled 2X-skjermer på 6,1, 6,6 og 6,8 tommer, og skal automatisk justere lysnivået og forbedre fargekontrasten. De to minste modellene har en lysstyrke på 1.300 nits.

«Nightography»

– Hva betyr denne lanseringen for Samsung?

Dette gir store forskjeller på bildene

– Det er den viktigste lanseringen vi har på telefondelen. S-modellene er den serien vi selger mest av, som gir størst blest i løpet av året. Sammenlignet med fjorårets S21 er det mye som har skjedd på kunstig intelligens i prosessoren, ikke minst at kameraet bedre forstår hva som skjer. Det klarer å lese hva man ønsker å ta bilde av, dette gir store forskjeller på bildene, og jeg har selv fått anledning til å sammenligne S21 Ultra og S22 Ultra ute i mørket hjemme i Levanger. Da ser man tydelig hva som har skjedd i løpet av et år, selv om S21 Ultra allerede var et kjempebra kamera også i nattmodus, sier Daling.

Samsungs mann har tatt disse nattbildene på hjemgården Daling Østre i Ronglan i Levanger. Til venstre S21 Ultra, til høyre S22 Ultra. Foto: Petter Worum Daling

Samsung kaller dette «Nightography», og med 23 prosent større bildepunkter enn S21 og S21+, samt Adaptive Pixel-teknologien, skal kameraet slippe inn mer lys, vise flere detaljer og fange flere farger selv i mørket.

Samsung Galaxy Tab S8 på 11 tommer koster fra 8.500,- Foto: Samsung

På Galaxy S22 og S22+ er hovedkameraet på 50MP, mens det på S22 Ultra er på 108MP.

De to minste modellene har i tillegg 10MP telelinse og 12MP ultravidvinkel, mens Ultra-modellen har 12 MP ultravidvinkelkamera, samt dobbelt sett 10 MP telefotokameraer med Samsungs største pixelsensorer hittil. Dette skal optimerer lys og detaljer i videoopptak. S22 Ultra har også et Super Clear Glass-objektiv, som skal hindre lysrefleksjoner.

Batteri i to dager

Samsung Galaxy Tab S8+ på 12,4 tommer koster fra 10.500,- Foto: Samsung
Samsung Galaxy Tab S8 Ultra på 14,6 tommer koster fra 13.000,- Foto: Samsung

– S22 og S22+ har fantastisk god bildekvalitet. Ønsker du en toppspesifisert telefon og kamera, og ikke trenger den største skjermen, kommer du langt med disse to. Hvis du virkelig ønsker det råeste Samsung har å by på, innen skjerm og kamera, må du velge Ultra. Denne har 10 ganger optisk zoom, og gir utrolig bra bilder og video. Med alle tre modellene er det bare å peke, sette fokus og skyte, så blir resultatet fremragende, sier Daling til fagbladet Elektronikkbransjen.

De tre modellene koser henholdsvis 9.500, 11.500 og 13.500 kroner, og det er ventet at toppmodellen vil stå for omtrent halvparten av salget målt i antall.

– Kundene er spesielt opptatt av kameraet. Dette er utrolig viktig for de aller fleste. En annen parameter er batteritiden. Du skal kunne bruke telefonen hele dagen, og da er det fint for oss å si at batteriet også varer godt inn i neste dag, sier Daling.

Samsung er kommet med to nye trådløse ladere, og tilbyr 15 watt trådløs lading og 45 watt via kabel.

Galaxy S22, S22+ og S22 Ultra har Armor Aluminium, det sterkeste aluminiumet Samsung hittil har brukt i S-serien. De er også de første smarttelefonene med nye Corning Gorilla Glass Victus +, og de har dette både på fram- og baksiden. Galaxy S22-serien skal støtte fire generasjoner Android OS-oppgraderinger.

Galaxy S8-serien

Når det gjelder de tre nye nettbrettene i S8-serien, kommer nå med sin første Ultra-modell.

– I fjor kom S7 og S7+, og med S8 Ultra kommer vi med en helt ny størrelse på nettbrett. Selv om den er veldig stor, er den perfekt for dem som farter rundt, og med Samsungs størrelsesforhold på 16:10 fyller YouTube hele skjermen uten de sorte stripene i topp og bunn, sier Daling.

Selv om den er veldig stor, er den perfekt for dem som farter rundt

Galaxy Tab S8-serien skal tilby en forbedret videoopplevelse med ultravidvinkel frontkameraer, tre mikrofoner i kombinasjon og en intelligent automatisk innrammingsteknologi som skal sette brukeren i sentrum av bildet under videosamtaler.

S8-serien skal gi forbedredet multitasking, slik at man kan jobbe i flere apper samtidig i flere vinduer, en ny 4nm-prosessor og S-Pen. Sjassiet er i Armor Aluminium, og på S8 Ultra er minnet opp til 16 GM RAM og 1TB lagring, hele serien tilbyr 1TB via mikro-SD.

Galaxy Tab S8 er Samsung nye serie nettbrett. Foto: Samsung

Dette er de første Samsung-brettene som støtter Wi-Fi 6E, og det kommer også modeller med 5G. De støtter 45W lading, med 100 prosent lading på 80 minutter.

S8+ og S8 Ultra har en forbedret S Pen som bruker predikasjonsalgoritmer for å gi lav responstid. Til Ultra-modellen kommer et nytt tastatur som ekstrautstyr, med bakbelyst tastatur og høyresponsiv pekeplate.

Samsung Galaxy Tab S8 koster fra 8.500 kroner, S8+ fra 10.500 og S8 Ultra fra 13.000 kroner.

Artikkelen er tidligere publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 1/2022, som ble distribuert 22. februar. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.
Powered by Labrador CMS