Konsernsjef Sigve Brekke i Telenor flankert av konstituert norgessjef Bjørn Ivar Moen og teknologidirektør i Telenor Norge, Ingeborg Øftshus. Foto: Marte Ottemo.

5G-TEST I ELVERUM

Telenor valgte MWC for å lansere sin nye 5G-pilot, og valget denne gang falt på Elverum. Planen er å plassere ut basestasjoner allerede før sommeren.

Publisert

Telenor stilte med både konsernsjef Sigve Brekke, konstituert konsernsjef i Norge, Bjørn Ivar Moen, teknisk direktør i Telenor Norge, Ingeborg Øfsthus og en rekke teknologer på sin presselunsj under Mobile World Congress i Barcelona i februar.

– Vi har store ambisjoner for 5G i Norge, og ser det som naturlig å utvide vår satsning gradvis. På vegne av mobilkundene ønsker vi å være ledende på 5G, og tar nå nok et steg opp for å nå dette målet, sier Moen.

Telenor har valgt Elverum som ny testarena for fremtidens supernett, fra før har selskapet en pilot gående i Kongsberg. Telenor har planer om å plassere fem 5G-basestasjoner i elvebyen allerede før sommeren.

– Elverumregionen ligger i hjertet av Hedmark, og har en lang historie som knutepunkt og handelssted. Nettopp derfor er dette en ideell plass for å teste morgendagens teknologi, hvor vi vil følge spent med på utviklingen, sier Moen.

Konsernsjef Sigve Brekke sier sammenfallet mellom tingenes internett, 5G og kunstig intelligens kommer til å bli «den perfekte stormen».

Vi har en ambisjon om å være 5G-lendende i Skandinavia

– Det ser vi på messegulvet her. Når disse teknologiene sammenfaller, er det mer enn bare en ny teknologisk oppgradering, sier han.

I Norge har Telenor lansert et eget nett for tingenes internett, og bygd ut en senter for kunstig intelligens i Trondheim.

– Når det gjelder 5G ser vi forskjeller fra utbyggingen av tidligere nett. Dette er en standard ikke bare for mobilindustrien, men en rekke andre industrier også. Vi har en ambisjon om å være 5G-lendende i Skandinavia, vi var først ute med en pilot på Kongsberg i fjor og nå skal vi altså teste i Elverum, sier Brekke.

I tillegg til pilottesten i Elverum, kunne Telenor under mobilkongressen i Barcelona fortelle at de starter ti andre samarbeidsprosjekter rundt neste generasjons mobilnett. Samtidig hinter selskapet om at de snart er klare til å annonsere hvilken storby som blir først ut med 5G i Norge.

Teknisk direktør i Telenor Norge, Ingeborg Øfsthus, forteller at de vil bygge hundre basestasjoner med utstyr fra Ericsson i pilottester foran utrulling av 5G-nett i 2019.

Artikkelen ble første gang publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 2/2019, som ble distribuert 10. april. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.
Powered by Labrador CMS