Daniel Kvalheim, produktopplærer og medieansvarlig i Samsung Norge, viser fram selskapets nye Galaxy S10+. Foto: Marte Ottemo

FOLDEMOBIL OG 10 ÅR MED GALAXY

Samsung viser fram en brettbar mobil, tre nye modeller i toppserien sin og en ny aktivitetsklokke på MWC i Barcelona.

Publisert

Under mobilmessen MWC i Barcelona i februar viste Samsung fram sin første foldbare mobil, Galaxy Fold, men i motsetning til hos konkurrenten Huawei fikk ingen ta og føle på modellen.

– Samsung har innovert i 10 år, og det handler om å utvikle nye konsepter og Fold er et naturlig steg videre. Vi har utviklet et helt nytt polymer til bruk i skjermen, siden glass ikke kan brettes. Mobilen brettes innover, slik at når du ikke bruker den er skjermen beskyttet. Mobilen har en ekstra skjerm i front, slik at du ikke brette den opp for å bruke den, sier Daniel Kvalheim, produktopplærer og medieansvarlig i Samsung Norge, til fagbladet Elektronikkbransjen.

Nytt skjerm-material

Samsung Galaxy Fold brettes innover som en bok, og har en ekstra skjerm på fronten slik at du kan sjekke meldinger og annet uten å måtte åpne den. Foto: Samsung.

Den nye skjermen skal ifølge Samsung være rundt halvparten så tynt som et vanlig smarttelefon-display. Selskapet har også utviklet en ny hengselmekanisme med flere sammenkoblede tannhjul, slik at Fold kan åpnes og lukkes som en bok.

Galaxy Fold kommer med den nyeste generasjons prosessor og 12GB RAM-minne, med ytelse tilsvarende en PC. Kameraene på Fold har seks linkser;  tre bak, to på innsiden og en på forsiden, slik, at du kan fange øyeblikkene uansett om du har mobilen åpen eller lukket.

– Europeisk lansering er 3. mai, så den vil nok også dukke opp på det nordiske markedet rundt den tiden, sier Kvalheim.

Samsung Galaxy Fold var kun mulig å beundre gjennom en glasskasse på Samsung monter. Foto: Marte Ottemo.

Det er ikke billig å være først ute med det siste, prisen på Galaxy Fold vil ligge rundt 20.000 kroner.

Det er nok flaggskip-modellene i Galaxy S10-serien som kommer til å stå for de store salgstallene på det norske markedet i vår.

– Vi kommer i år med tre modeller, ikke to som vi vanligvis gjør, med Galaxy S10+, S10 og S10e. Sistnevnte har fått en flat skjerm, da vi har fått tilbakemeldinger fra flere kunder om at de ønsker dette. S10e er også den billigste og minste telefonen i serien, og har ikke fingeravtrykk i selve skjermen. Den har også to kamera i stedet for tre, og full HD i stedet for Quad HD-oppløsning i skjermen. Men prosessoren er like kraftig som på de to andre modellene, sier Kvalheim.

Mer kunstig intelligens

Vi kommer i år med tre modeller, ikke to som vi vanligvis gjør, med Galaxy S10+, S10 og S10e

Galaxy S10+ har samme skjermstørrelse og enda litt større batteri enn Galaxy Note 9, men er likevel lettere.

Fingerleseren på baksiden er borte, og erstattes av en fingerleser som bor inni skjermen.

– Fingeravtrykkleseren er ultrasonisk, og er verdens første i sitt slag bygget inn i skjermen. Den bruker lydbølger for å lese av fingeravtrykket, og i motsetning til optiske sensorer som bruker lys, fungerer dette uansett om det er mørkt eller lyst i rommet, varmt eller kaldt, sier Kvalheim.

Med Galaxy S10 kommer også Samsung med ny skjermteknologi, og går fra en Super Amoled til Dynamic Amoled-skjerm.

– S10 er også første mobil som er sertifisert for HDR10+, og kan også filme i teknologien. I tillegg er fargekorrektheten i skjermen på en helt ny standard, sier han.

S10-serien har også fått en kraftig oppgradering på kamerasiden.

– S10+ har fått fem linser til sammen, to foran og tre bak. S10 har ett kamera i front, og tre bak, sier Kvalheim.

Som den første i S-serien har Galaxy S10 og S10+ fått en ultravidvinkel-linse som, i likhet med det menneskelige øyet, fanger 123 grader.

Samsung kommer med en egen 5G-mobil, men lansering i Norge avhenger av når nettene settes i stand. Foto: Marte Ottemo.

Der S10 har et enkelt frontkamera på 10 MP, og f/1.9, har S10+ i tillegg et dybdemålende 8 MP med f/2.2 blenderåpning.

– Vi har også bygd kunstig intelligens inn i selve prosessoren, noe som gjør optimalisering av bilder og gjenkjenning av motiv enda raskere og mer presist, sier han.

S10+ har også et noe større batteri på hele 4100 mAh, og bruker den kunstige intelligensen til å utvide batterilevetiden.

– Telefonen lærer seg bruksmønsteret ditt, for eksempel at hvilke tidspunkt du står opp på om morgenen, og om du leser epost eller surfer på nett like etterpå, og endrer prosessorkraften etter det, sier Kvalheim.

Vi har bygd kunstig intelligens inn i selve prosessoren, noe som gjør optimalisering av bilder og gjenkjenning av motiv enda raskere

Samsungs svar på digitale assistenter som Siri og Google Assistant er Bixby, men tjenesten har begrenset nytte i Norge da den ennå ikke støtter norsk språk. Da vil det nok glede mange Samsung-brukere at den dedikerte Bixby-knappen Samsung har bygd inn i de siste modellene sine nå kan konfigureres til å åpne den appen du selv vil.

I påvente av at infrastrukturen skal bli klar for 5G har Samsung laget Galaxy S10 5G, hvor lanseringen i Norden avhenger av nettverksutviklingen.

Mindre og mer aktiv klokke

Samsung Watch Active kommer i tre farger, sort, rosa og sølv. Selve klokken er blitt mye tynnere og mindre, med en diameter på 40 mm. Foto: Marte Ottemo.

Samsung lanserte også nyheter på smartutstyrs-fronten, med en ny klokke og nye øreplugger.

– Samsung Watch Active kommer i tre farger, sort, rosa og sølv. Selve klokken er blitt mye tynnere og mindre, med en diameter på 40 mm. Til sammenlikning kommer Galaxy Watch i størrelsene 42 og 46 mm, sier Kvalheim.

Som navnet tilsier er Watch Active beregnet for de som vil ha en klokke som henger med på trening og aktivitet, og den skal leve ved siden av Galaxy-klokkene.

– Jeg synes dette er den peneste klokken vi har kommet med hittil. Den har ikke det roterende hjulet lengre, men det er fortsatt veldig enkelt å navigere. Klokken bruker standard bånd, så du kan bytte til akkurat hvilket armbånd du vil, sier han.

Klokken støtter trådløs lading, har pulsmåler, GPS og måler også stress og søvnkvalitet.

Artikkelen ble første gang publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 2/2019, som ble distribuert 10. april. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.

De nye trådløse øreproppene Galaxy Buds har forbedret batteritiden med 30 prosent, og gir nå seks timers levetid i selve proppene. I tillegg holder en lading fra det kompakte etuiet i opptil syv timers bruk , og etuiet gir Galaxy Buds 1,7 timers batteritid på en 15 minutters hurtiglading. I tillegg til trådløs lading, kan brukeren gjennom trådløs batterideling også hurtiglade øreproppene på baksiden av Galaxy S10-serien.

– Batteritiden er økt med 30 prosent, og i tillegg er størrelsen på selve proppene minske med 30 prosent. De har også en ny funksjon kalt «ambient mode», som du aktiverer ved å legge en finger på proppen. Da bruker den en utvendig mikrofon til å la deg høre hva som skjer rundt deg, sier Kvalheim.

Powered by Labrador CMS