Ivar Halstvedt, administrerende direktør i Odeon Kino, samferdselsminister Jon Georg Dale og Telia-sjef Abraham Foss åpner Telias nye 5G-nett. Foto: Marte Ottemo

ÅPNER 5G-NETT PÅ OSLO-KINO

Telia kjører i gang sitt første testnett på 5G-teknologien på Odeon Kino i Nydalen i Oslo. Dermed blir Odeon verdens første 5G-kino.

Publisert

Både samferdselsminister Jon Georg Dahle og nyslått sjef i det sammenslåtte Telia- og Get-selskapet, Abraham Foss, var på plass for å feire at Telia åpner sitt første testnett på 5G-teknologien. Stedet er Odeon Kino, bare noen meter fra Telias hovedkontor i Nydalen i Oslo.

5G er neste generasjons mobilnett, og vil gi norske mobilbrukere helt nye brukeropplevelser. I tillegg til å være plattform for mobilnettet, vil 5G også kunne brukes til intelligent trafikkstyring og koble alt fra bilen din til smarte gatelys til internett.

Felles Get- og Telia-prosjektTidligere i september åpnet mobiloperatøren sitt 5G-testnett i Stockholm, og har nå piloter også i Helsinki, Talling og Oslo.

– Det er nå ni år siden vi introduserte 4G som første selskap i verden. I 2015 satte vi verdensrekord på 4,5G og nå sitter vi i en av verdens mest høyteknologiske kinoer, i Get-salen på Odeon Kino. Her skal vi åpne verdens første 5G-kino, og dette er første felles prosjekt mellom Get og Telia etter at vi slo våre pjalter sammen i høst, sier Abraham Foss, administrerende direktør i Telia Norge.

 Han understreker at 5G-utbyggingen vil gjøres annerledes enn da 4G ble bygd ut.

Telia-sjef Abraham Foss vil bygge 5G-nettet der kundene er. Foto: Marte Ottemo

– Vi bygger ut 5G i et kundeperspektiv, mens vi tok andre valg under 3G- og 4G-utbyggingen. Da rullet vi ut teknologien først, så fant vi ut av brukercasene. Med 5Gg finner vi casene først, så bygger vi ut. Det vil prege tilnærmingen på en annen måte enn tidligere, og er en viktig del av en langsiktig læringsprosess om hvordan teknologien fungerer og hva den kan brukes til for kundene, sier Foss.

Telia-sjefen mener 5G vil muliggjøre innovasjon, nye økosystemer og fantastiske tjenester ikke bare for forbrukere, men også for digitalisering av hele industrier.

Odeon Oslo blir verdens første 5G-kino, og det synes vi er veldig spennende

Det understreket også samferdselsminister Jon Georg Dale, som var med på åpningen.

– Utrullingen av 5G er en viktig satsing for regjeringen, og vårt mål er at Norge skal ligge i fremste rekke i å ta i bruk ny teknologi. Funksjonaliteten og hverdagen til folk blir enklere når 5G-tjenester blir tilgjengelig og det er et stort forretningspotensiale i teknologien, sier han.

En av de bransjene som vil ha stor nytte av den nye teknologien er bygg- og anleggsbransjen. Telia samarbeider med AF Gruppen Bispevika, en av de første som tester ut 5G på ett av sine boligutviklingsprosjekter.

Samferdselsminister Jon Georg Dalen understreker at 5G er en viktig satsning for regjeringen. Foto: Marte Ottemo

Familier, film og byggeplasser– Vi vil bruke 5G til både å øke verdiskapningen og skape de beste boligene som folk vil bo i. 5G kan hjelpe oss med å flytte informasjon til byggeplassen fra kontoret effektivt, via  Ipad-er, AR-briller som vi nå tester ut og mer. Det handler også om logistikk, vi har et stort tilsig av varer og material på liten plass. Og til sist handler det å få informasjonen ut fra byggeplassen, i form av skanninger og bilder. 5G representerer et stort potensial for vår bransje, sier Lars Petter Fritzsønn, prosjektdirektør i AF Byggfornyelse.

For Odeon Kinos del, betyr testnettet fra Telia at kinoen blir enda mer avansert i løpet av 2019, da vil filmer lastes ned via Telias 5G-nett. I tillegg vil besøkende på kinosenteret kunne benytte seg av en 5G WiFi-sone fra Telia.

– Odeon Oslo blir verdens første 5G-kino, og det synes vi er veldig spennende. Vår allerede høyteknologiske kino tar nå steget inn i fremtiden, og det er vi stolte av, sier Ivar Halstvedt, administrerende direktør i Odeon Kino.

Telias 5G-testnett i Nydalen gjør det mulig å utforske muligheter også for privatpersoner og familier. Hos en familie på fem på Korsvoll har Telia og Get satt opp det som kanskje er Norges mest moderne hjem. De har fått fylt opp huset sitt med smarte løsninger fra blant annet Futurehome og fått tilgang det nyeste og største underholdningsuniverset gjennom Get – alt koblet opp til nettet gjennom 5G-piloten til Telia.

– Familien får en enklere, tryggere og morsommere hverdag. Vi liker å kalle det hverdagsmagi, sier Torbjørn Aamodt, produktdirektør i Get og kommende leder av Telia Consumer Home.

Powered by Labrador CMS