LEGGER KRAFT BAK BÆREKRAFT

Acers toppsjef Jason Chen på scenen under selskapets globale pressekonferanse i Dubai. Foto: Stian Sønsteng

Acer bruker FNs klimakonferanse som anledning til å legge frem sitt bærekraftkonsept. – Vi tar dette på dypeste alvor, sier Emmanuel Fromont.

Publisert

Han er EMEA-sjef i Acer, som den 6. desember holder en global pressekonferanse i Dubai. Dette skjer i forbindelse med COP28, eller «Conference of the Parties 28», som er den 28. årlige klimakonferansen i regi av FN. Reise og opphold for fagbladet Elektronikkbransjen under konferansen i De forente arabiske emirater er betalt av Acer.

– Vi må øke bruken av fornybar energi for å bekjempe klimaendringer forårsaket av global oppvarming, sier Acers toppsjef Jason Chen.

Her presenterer under pressekonferansen selskapets visjon om å være leverandør av teknologiprodukter designet og laget med tanke på fremtiden.

EMEA-sjef Emmanuel Fromont i Acer under pressekonferansen i Dubai. Foto: Stian Sønsteng

– I 2022 nådde Acer-gruppen 44 prosent bruk av fornybar elektrisitet. For å nå vårt mål om 100 prosent i 2035, vil utnyttelse av sol- og vindkraft i energilagringsteknologi være nøkkelen. Vi tar avgjørende grep som fremmer sirkulære økonomier, med løsninger som minimerer de negative effektene på miljøet, sier Chen.

Karbonnøytrale Acer Aspire Vero 16 med Intels nye Core Ultra-prosessor ble lansert i Dubai. Pris: 11.000,- Foto: Stian Sønsteng

 

Aspire Vero 16

Han sier Acer ble grunnlagt for å bryte barrierer mellom menneske og maskin.

– Med vårt nye konsept ønsker vi å vise at vi har mennesket i hjertet og jordkloden i tankene. Vi har 300 ulike prosjekter relatert til bærekraft. Hvis vi kan bruke resirkulerte materialer når vi lager datamaskiner, så hvorfor ikke? Dette er spørsmålet man både må stille oss, og våre konkurrenter. Vår satsing på bærekraft, Climate Lab, er en plattform som vil gå på tvers av avdelingene i selskapet, sier Chen.

De karbonnøytrale modellene vil gjøre en forskjell

EMEA-sjef Emmanuel Fromont sier Acer alltid har fokusert på forbrukerprodukter.

– Nå kommer vi med karbonnøytrale PCer, og det hele starter med Aspire Vero 16. De ser ut som miljøvennlige produkter, og de er det. Vi selger millioner av PCer hvert år, så de karbonnøytrale modellene vil gjøre en forskjell, sier Fromont.

Acer Aspire Vero 16 har Intels nye Core Ultra-prosessor, og koster fra 11.000 kroner. Sjassiset i mer enn 60 prosent resirkulert plast, og det er brukt standardskruer slik at den lettere kan repareres, oppgraderes eller resirkuleres.

Den elektriske sykkelen Acer ebii bruker kunstig intelligens for å tilpasse hvor mye kraft motoren gir. Foto: Stian Sønsteng
Acers elektriske sparkesykler i ES-serien er allerede i salg hos Power. Foto: Stian Sønsteng
Acers ergometersykler genererer strøm, slik at du selv kan lade mobilen. Foto: Stian Sønsteng

 

Resirkulerer selv

Fromont mener det er lite kjent at Acer har en egen virksomhet med 1.000 ansatte i Europa, som gjenvinner og resirkulerer PCer og annen elektronikk.

– Vi gjør dette for 40 selskap, og Acer står selv for 25 prosent av produktene som går gjennom systemet. Det som ikke kan gjenbrukes, deler vi opp og gjenvinner der det er bærekraftig, sier Fromont fra scenen.

EMEA-sjef Emmanuel Fromont (f. v.) og Acers toppsjef Jason Chen ble intervjuet av programleder Michael Birkin. Foto: Stian Sønsteng

Til fagbladet Elektronikkbransjen viser han etterpå noen av produktene Acer har utstilt i lokalet, blant annet den elektriske sykkelen ebii som skal bruke kunstig intelligens for å tilpasse hvor mye kraft motoren gir, og elektriske sparkesykler.

– De elektriske sparkesyklene er allerede tilgjengelig i Norge, blant annet hos Power, sier Fromont.

– Europa står for en tredel av virksomheten til Acer. I dag lanserer vi et bærekraftkonsept, men du finner dette allerede i mange av produktene våre.

 

Naturbevisste Norden

– Hvorfor arrangerer Acer denne konferansen i Dubai, akkurat nå?

Acer APS311 på 512 wattimer (Wh) er den minste av tre nye batteribanker. Fullades på to timer. Solcellepanel selges som tilbehør. Foto: Stian Sønsteng
Batteribankene APS321 (t. v.) og APS331 er på 1.229 og 2.560 wattimer (Wh), og fullades på to timer. Solcellepanel selges som tilbehør. Foto: Stian Sønsteng

– Budskapet er at vi tar bærekraft på dypeste alvor. Vi er ikke de eneste som gjør dette i vår bransje, men når vi velger å lansere vårt bærekraftkonsept under COP28, er det for å fortelle verden at vi er stolte av og trygge på dette. Vi tøyer grensene, er dedikerte til bærekraft, og hjelper kundene våre med å hjelpe planeten. Dette er en viktig agenda for oss, sier Fromont til fagbladet Elektronikkbransjen.

Spesielt i Norden resonerer dette svært godt

– Dette er ikke bare grønnvasking?

– Ikke i det hele tatt, og jeg håper vi lykkes i å vise dette på flere områder, ikke minst gjennom produktene våre.

– Hvordan ligger det nordiske markedet an på dette området?

Acerpure er navnet på selskapets luftrensere. Foto: Stian Sønsteng

– Vi ser at hele Europa blir stadig mer mottakelige for bærekraftige produkter, og spesielt i Norden resonerer dette svært godt. Dere er kommet langt på flere områder, ikke minst når det gjelder elektriske biler, og det er nok en generell oppfattelse ellers i Europa av at folk i Norden er mer opptatt av å ta vare på naturen enn andre, sier Fromont.

 

Vil gjøre en forskjell

– I hvilken grad satser dere på de nye produktgruppene dere viser her, som luftrensere, elektriske sparkesykler og sykler, batteribanker og solcellepanel?

«Bevisst teknologi for en lysere fremtid» er Acers grønne slagord. Foto: Stian Sønsteng
Benkene på Acers globale pressemøte var i sammenleggbare og i papp. Foto: Stian Sønsteng
Acer lager også batteribanker i riktig storformat. Foto: Stian Sønsteng

– Her vil vi i første rekke fokusere på markedene der vi kan ha størst suksess. For eksempel er kanskje Norden et mindre marked for luftrensere, siden luften deres er renere, mens vi ser større muligheter for disse i Asia.

– I hvilke kanaler vil dere selge de nye produktene?

Burj Khalifa er med 828 meter og 163 etasjer verdens høyeste bygning, og et landemerke i Dubai. Foto: Stian Sønsteng
Acer lager også batteribanker i riktig storformat. Foto: Stian Sønsteng
Ain Dubai er med sine 250 meter verdens høyeste pariserhjul. Det åpnet i oktober 2021, men har vært stengt siden mars 2022. Foto: Stian Sønsteng

– Vår styrke ligger i våre eksisterende kanaler, og det er her vi har størst sjanse til suksess, også i Norden. Europa utgjør en tredel av markedet til Acer, og her er de nordiske landene, og Norge spesielt, viktige marked for oss. Vi vet at dere bryr dere om bærekraft. Du spør om dette er grønnvasking, og det er det altså ikke. Vi vet at vi alene ikke kan gjøre nok, men ved at vi bidrar så mye vi kan, håper vi flere følger etter. Dermed kan vi på sikt utgjøre en forskjell, sier Fromont.

Artikkelen er tidligere publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 1/2024, som ble distribuert uke 8. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.
Powered by Labrador CMS