Moteekspert Marianne Jemtegård er en av mange aktører som fronter Electrolux’ Care Label Project. Foto: AEG
Moteekspert Marianne Jemtegård er en av mange aktører som fronter Electrolux’ Care Label Project. Foto: AEG

ROBOT I STUA, KALDT PÅ KJØKKENET

Electrolux lanserer helt ny vask-serie, en oppdatert robotstøvsuger og hurtigfryser for konsumentmarkedet.

Publisert

Merkevarene Electrolux og AEG har stor plass å boltre seg på under årets IFA-messe. Blant de mange nyhetene fra selskapet er en helt ny serie med vask og tørk.

– Vi lanserer Electrolux Perfectcare 500, 600 og 900-serien. Disse har alle Ultracare, det vil si premiksing av vann og såpe, og en rekke funksjoner som virkelig tar vare på tøyet. De er også utstyrt med trådløst nett og smarte funksjoner. Maskinene kommer i butikk utover året, og starter i oktober, sier Hans-Erik Standal, nordisk nøkkelkundeansvarlig hos Electrolux, til fagbladet Elektronikkbransjen.

Ny AEG-app

Hans-Erik Standal, nordisk nøkkelkundeansvarlig hos Electrolux, viser fram Purei9, selskapets nye, smarte robotstøvsuger. Foto: Marte Ottemo.
Hans-Erik Standal, nordisk nøkkelkundeansvarlig hos Electrolux, viser fram Purei9, selskapets nye, smarte robotstøvsuger. Foto: Marte Ottemo.

– Det har vært snakket lenge om smarte hvitevarer, men det har ikke tatt helt av. Hva er nytt nå?

– Utfordringen har vært å finne hva er fornuftige funksjoner for konsumenten. Nå har vi faktisk en ny app vi lanserer nå under AEG-merket, og vi har angrepet det fra tre vinkler; en hjelpefunksjon, for eksempel om du har sølt rødvin på silkeskjorten kan du gå inn på appen, velge type flekk og hva du har sølt på, så kommer appen opp med forslag på hvordan du bør vaske plagget. Trykker du «send til maskin», så stiller vaskemaskinen seg inn på foreslått program. Den andre vinkelen om du har kjøpt et plagg som er veldig fint, men du er usikker på hvordan du bør vaske det, kan du legge inn det som står på vaskeanvisningen på plagget. Da får du opp et forslag basert på det du har lagt inn, og for det tredje kan du styre og holde oversikt over maskinen, sier Standal.

Electrolux kommer også med nye kombimaskiner på vask- og tørk.

– Dette er den raskest økende kategorien innen vaskesegmentet. Vi vet at i Norge bor 50 prosent av oss alene, boligprisene har økt, og i byene bygges det mindre leiligheter. Vi må innfinne oss med å bo på mindre flater, og det er mange som ikke har plass til et vasketårn med separat vask og tørk, sier Standal.

Han sier kvaliteten på kombiproduktene nå kan måle seg med de separate enhetene.

– Tidligere har man kanskje måtte kompromisse litt på kvaliteten, spesielt på tørk, men det er det slutt på nå. Her får du en maskin som takler 10 kilo vask og 6 kilo tørk, har varmepumpetrommel og Woolmark Blue-merket, som viser at selv plagg beregnet for håndvask kan vaskes og tørkes i maskinen, sier han.

Vi må innfinne oss med å bo på mindre flater, og det er mange som ikke har plass til et vasketårn med separat vask og tørk

Electrolux har tidligere lansert et «utendørs»-program, som kjører en spesiell syklus på kombimaskiner for membrantøy, og satser videre på funksjonen på IFA.

– Programmet kommer med i mange av de øverste modellene i AEGs varmepumpeserie. Det er mye goretex-tøy i norske hjem, konstaterer Standal.

Hurtigfrys for konsument

Electrolux hadde også nyheter for hobbykokkene.

Electrolux vil ta hurtigkjøling ut til forbrukeren. Foto: Electrolux.
Electrolux vil ta hurtigkjøling ut til forbrukeren. Foto: Electrolux.

– Vi lanserer en integrert «blast chiller», noe som vanligvis brukes på profesjonelle kjøkken. Maskinen kjøler ned maten veldig raskt, og fordelen i forhold til vanlig nedfrysning, er iskrystallene blir mye mindre eller ikke tilstedeværende. Så et jordbær vil være like fin etter opptining som fersk. Og holdbarheten blir mye lengre. Alle foodier synes dette er en kul ting, men så koster den også 4.000 euro, sier Standal.

Electrolux videreutvikler også sin smart-ovn med integrert kamera. Combisteam Pro Smart Oven har et kamera inne i ovnsrummet, så du kan følge med på søndagssteiken mens du er på tur, via mobilen. Du kan også se kjernetemperatur, styre temperaturen, sette på grillen og mer via appen, og ovnen lanseres til våren.

Den nye Mastery Range-serien fra AEG ble også viet mye plass på messen. Det er totalt tolv nye produkter i Mastery Range, fra koketopper til dampovner, kombiskap og oppvaskmaskiner. Blant nyhetene er AEG ComboHob, en induksjonstopp med integrert ventilator og den responsive platetoppen FullFit er designet for å gå i ett med benkeplaten. Den har fire MaxiSense-soner for kasserollegjenkjenning, og mulighet til å slå sammen to soner for større kokeflate.

Serien består også av en rekke ovner med nye funksjoner som intervalldamp, pyrolyse, steketermometer og LCD-skjerm med touch. Ovnen SenseCook har blant annet markedets største stekebrett, og alle de nye ovnene kommer med responsivt kontrollhjul som lar deg justere tid, temperatur og ovnsfunksjon.

I Mastery Range finner du også en vakuumskuff som gir deg mulighet til å tilberede med SousVide-metoden, og en helintegrerte oppvaskmaskin som lar deg heise den nedre kurven opp i riktig arbeidshøyde.

Ny og smart robot

Vi tror at andelen robotstøvsugere vil øke, sammen med håndholdte trådløse støvsugere

Electrolux lanserte den nye robotstøvsugeren Purei9. Robotstøvsugeren skal kunne klatre over terskler, unngå trappefall og skal kunne rengjøre tepper med lat fra kort til lang lugg.

Electrolux PUREi9 kan fjernstyres via mobilen fra en brukervennlig app som gjør at du kan starte og stoppe også når du ikke er hjemme.

– Purei9 har 3D-kamera og to lasere, så den lager et bilde av rommet i sin hjerne og så går den rektangulært og gjør rent rommet. I stedet for å ha valsen mellom hjulene, er den bak, så den gjør rent helt inntil lister.

– Hvordan er markedet for robotstøvsugere i Norge?

– Det vokser helt klart. Noen har kanskje kjøpt de helt enkle modellene som kanskje ikke har svart helt til forventningene, men nå kommer det flere og flere av de virkelig smarte produktene. Utfordringen er å fortelle konsumenten hvorfor de skal velge en robotstøvsuger til 9.000 kroner, når de enklere modellene koster 3.000. Vi tror at andelen robotstøvsugere vil øke, sammen med håndholdte trådløse støvsugere, sier Standal.

Vindusvaskeren fra AEG kommer i norske butikker før vårrengjøringen starter. Foto: Marte Ottemo.
Vindusvaskeren fra AEG kommer i norske butikker før vårrengjøringen starter. Foto: Marte Ottemo.

– Er dette en «nummer 2»-støvsuger, eller kan den ta over for den tradisjonelle støvsugeren?

– Det er litt avhengig av rominndelingen din, men Purei9 kan ta over veldig mye av støvsugingen. Den er smart og kjører for eksempel rundt sokker og andre ting som ligger på gulvet, så du må ikke rydde før den kjører, sier Standal.

Han viser også fram en ny vindusvasker fra AEG.

– Nalen er i ekte rågummi, slik at den ikke blir så hard, og vi har gjort skaftet kort slik at man kommer helt ned til kanten av vinduene. Den vil koste rundt 6-7.000 kroner og kommer i mars – klar til vårrengjøringen. Dette er foreløpig en liten kategori, men vi tror det er voksende, sier Standal.

Powered by Labrador CMS