Airthings nye radonkart viser konsentrasjonen direkte på skjermen i sanntid. Øyvind Birkenes konstaterer at det er mye radon rundt Oslofjorden. Foto: Jan Røsholm

PRIS TIL AIRTHINGS

Airthings er et norsk selskap som lager radonmålere og luftkvalitetsmålere. Under årets IFA fikk de innovasjonsprisen i kategorien smarthjem.

Publisert

Prisen ble delt ut under arrangementet Showstoppers, som er en slags messe i messen. Prisen fikk de for den smarte radonmåleren Wave Plus. I juryen satt representanter for konsulentselskapet IHS Markit. Men Airthings hadde også noen nyheter å vise frem.

Radonkart direkte på skjermen

Radon er en gass som siver ut av grunnen. Dette radioaktive grunnstoffet er skadelig for mennesker når man puster den inn, og er den gassen mennesker utsettes mest for. Den kan være kreftfremkallende.

Det unike er at alle våre smarte målere sender sine data, ikke bare de i samme hus

– Vi har oppgradert vårt dashbord med direkteoverført radonkart, og i tillegg lagt til flere utendørs måleparametre, sier administrerende direktør Øyvind Birkenes.

Alle de smarte målerne vil kommuniserer seg imellom, og sender radonverdiene som igjen vises på et kart. Jo mørkere rødfargen på kartet er, jo høyere er radonforekomsten.

– Det unike er at alle våre smarte målere sender sine data, ikke bare de i samme hus, sier Birkenes

Pollen og luftkvalitet

Øyvind Birkenes og Pippa Boothman fikk innovasjonsprisen for Wave Plus radonmåler. Foto: Jan Røsholm.

I tillegg til rene radonmålinger vil brukerne nå også få tilgang til informasjon om luftkvaliteten utendørs.

– Luftkvaliteten og konsentrasjonen av pollen kommer nå direkte på dashbordskjermen, sier Birkenes.

Utendørsdataene er generert av andre eksterne kilder som kommuniserer med Airthings servere. Dataene hentes fra lokale målepunkter, satellittbilder og Google Traffic. Distribusjonen er også utvidet, og Birkenes ser en økende interesse for smarthusteknologi.

– I Elkjøp Megastore på Lørenskog er det en egen smarthusavdeling hvor vi er med, men vi er også inne hos byggevarekjeder som Optimera, Jernia og Byggmakker, samt Komplett.no, sier Birkenes.

Powered by Labrador CMS