Kristian Smedsrud (t. v.) er daglig leder i Årnes Elektro, mens elektriker Tor Håkon Hansen har utført arbeidet i de to identiske boligene. Foto: Eaton

SAMME PRIS PÅ TRÅDLØST OG KABLET

Installasjon av trådløs styring av lys og varme i en ny enebolig går vesentlig raskere enn kablet, og sparer inn de dyrere komponentene.

Publisert

Det er konklusjonen i en pressemelding fra strømstyringsselskapet Eaton Norge, der de forteller om en sammenligning elektrobedriften Årnes Elektro har gjort av installasjon i to identiske eneboliger på 134 kvadratmeter. I det ene huset ble det lagt tradisjonelle kabler, mens det andre huset har fått trådløs styring av belysning og gulvvarme ved hjelp av Eatons teknologi. Trådløs installasjon gikk åtte timer raskere enn den kablede løsningen.

– Trådløs styring sparer oss for en hel dag med arbeid. For oss betyr det at det ikke er noen forskjell i kostnader - prisforskjellen på komponentene spares inn gjennom en effektiv installasjon. Da har vi ikke tatt hensyn til at elektrikeren kunne arbeidet åtte timer på et annet prosjekt, sier daglig leder i Årnes Elektro, Kristian Smedsrud, i pressemeldingen.

Han sier spørsmålet de ønsket å finne svar på, var om det er lønnsomt å installere trådløs styring fremfor kablede løsninger. De to identiske eneboligene i Akershus varmes opp av panelovner og elektrisk gulvvarme.

Administrerende direktør Jon Helsingeng i Eaton med appen som styrer smarthussystemet Eaton xComfort. Foto: Eaton.

Én hovedbryter

– Boligene representerer en gjennomsnittlig nybygd enebolig. Fordi de er identiske, ligger rett ved siden av hverandre og det er samme fagarbeiderne som har arbeidet på boligene, er det perfekt å sammenligne tidsbruk og kostnader for disse boligene. Det er få feilkilder, sier Smedsrud i pressemeldingen fra Eaton Norge.

Tor Håkon Hansen med Eatons Smart home controller, som er hjernen i smarthussystemet. Foto: Eaton.

Her trekker han frem flere fordeler med trådløs installasjon:

– For det første blir bryterpanelene penere fordi trådløse brytere kan plasseres der man ønsker, og man kan få flere knapper på én og samme bryter. Det betyr at eieren kan innrede rom slik de selv ønsker – uten å ta hensyn til hvor veggbokser til lysbryterne er plassert.

Prisforskjellen på komponentene spares inn gjennom en effektiv installasjon

– For det andre er huset med trådløs styring klargjort for større smarthusoppgraderinger, noe som gjør det rimeligere å oppgradere til et fullverdig smarthus der man har en verden av muligheter. Eksempelvis kan man tidsstyre temperatur i ulike rom ved hjelp av mobilen, noe som både er miljøvennlig og økonomisk gunstig.

Aktuatoren som kommuniserer trådløst med bryterne. Foto: Eaton.

– En enkel oppgradering kan være å henge opp en hovedbryter i gangen. Trykker man på denne vil samtlige lys i boligen skrus av, og hverdagen blir litt enklere. Ønsker man en ny lysbryter, er det bare å henge den opp på veggen med dobbeltsidig teip.

Amazon Alexa

I pressemeldingen sier Jon Helsingeng, administrerende direktør i Eaton som produserer det trådløse smarthussystemet Eaton xComfort, at stadig flere utbyggere legger til rette for smarthusoppgraderinger i nybygg.

De trådløse bryterne festes med tosidig teip rett på veggen. Foto: Eaton.

– Å styre energien i boligen på en smart måte blir viktigere for boligkjøpere. Både av hensyn til miljø og økonomi, men også fordi mange lader elbilen hjemme. Da er det særdeles viktig å ha kontroll på energibruken, sier Helsingeng.

Han mener det han kaller mini-studien til Årnes Elektro viser at prisforskjellen på teknologiene tjenes inn gjennom en mer effektiv installasjon.

– Samtidig får boligeiere med trådløs styring en mye mer moderne og fremtidsrettet bolig, som enkelt kan oppskaleres for å dekke fremtidige behov, sier Helsingeng i pressemeldingen.

Omtrent 900 installatørbedrifter i Norge er sertifisert for å installere det trådløse smarthussystemet xComfort, som nå kommuniserer med taleassistenten Amazon Alexa.

Ifølge Årnes Elektro tar det åtte timer lenger tid å installere kablet styring av lys og varme i en enebolig, enn en trådløs installasjon. Foto: Eaton.

Eaton hadde en omsetning på USD 21,6 milliarder i 2018, har cirka 99.000 ansatte og kunder i mer enn 175 land.

Powered by Labrador CMS