På kunstgress i uteområdene på Mobile World Congress i Barcelona kunne besøkende beskue Husqvarnas nye, autonome robotgressklipper Automower 435X ADW. Foto: Marte Ottemo

GRESSKLIPPER PÅ MOBILMESSE

Det var ikke bare 5G-nett og mobiler å finne på årets MWC. Svenske Husqvarna lanserte sin nye Automower på messen.

Publisert

Husqvarna Automower 435X AWD er en robotgressklipper med kunstig intelligens og firehjulsdrift. Den autonome gressklipperen er konstruert for å beherske tøft terreng, samt hellinger på opptil 70 prosent. Til sammenlikning har unnarennet i Holmenkollen 72 prosent helling på sitt bratteste.

I tillegg er den kompatibel med Amazon Alexa, Google Home, IFTT og gir et åpent API for smart tilkobling. Utover dette behersker robotgressklipperen områder på opptil 3 500 kvadratmeter og lydnivået er på 62 desibel.

– Robotgressklipperen har evne til å sikre et perfekt klipperesultat i svært krevende hager. Dette i kombinasjon med kunstig intelligens og støtte for Amazon Alexa og Google Home, revolusjonerer standarden for robotgressklipping, sier Olle Markusson, prosjektsjef i Husqvarna i en pressemelding.

Husqvarna Automower 435X AWD og alle andre robotgressklippere fra Husqvarna vil fra og med våren 2019 leveres med Automower Connect, slik at maskinene er kompatible med Amazon Alexa og Google Home. Gjennom de talestyrte høyttalerne kan du gi talekommandoer til klipperne, og for de som ønsker å ta i bruk en mer avansert form for kunstig intelligens, er det mulig å designe sitt eget program for robotgressklipperne via IFTT eller åpent API. I tillegg gjør Husqvarna Automower Connect robotgressklipperene kompatible med Gardena SmartSystem, noe som gjør det mulig å styre vanning av hagen.

I første omgang er taleinteraksjonene tilgjengelig på engelsk. Deretter følger tysk og fransk, før eventuelle andre språk.

Robotgress-klipperen har evne til å sikre et perfekt klipperesultat i svært krevende hager

Foruten den integrerte sikkerhetsfunksjonen som automatisk stopper gressklipperen dersom den løftes opp eller velter, er Automower 435X AWD utstyrt med ytterligere funksjoner for å øke sikkerheten.

Ultrasonic, en innebygd ultralydsensor, hjelper gressklipperen å redusere hastigheten og unngå hindringer ved at de oppdages tidligere. I kombinasjon med støtdempere av gummi garanterer Ultrasonic at det ikke vil forekomme noen heftige sammenstøt. Robotgressklipperen har i tillegg automatisk passasjehåndtering og LED-lys.

Robotgressklipperen klipper ofte og litt av gangen. Gresset som klippes blir liggende på gressplenen og fungerer som gjødsel, og skal ifølge Husqvarna gi en tettere og grønnere gressplen med mindre mose.

Husqvarna Automower 435X AWD lanseres 1. april, og vil koste rundt 48.000 kroner.

Artikkelen ble første gang publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 2/2019, som ble distribuert 10. april. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.
Powered by Labrador CMS