HELT SIKKER SLETTING

– Vi ønsker å tilby en enkel, nettbasert løsning for å overføre innhold fra én mobil til en annen, og slette alt gammelt innhold, 100 prosent sikkert.

Publisert Sist oppdatert

Det sier sikkerhetssjef i AD AS, Lene Zachariassen. AD er det nye navnet på selskapet Alternativ Data AS, som den 6. juni lanserte tjenesten Cellfie.

– Cellfie er en selvbetjeningsløsning på nett for overføring av innhold og sikker sletting for mobiltelefoner og nettbrett. Dette er en ny og unik tjeneste, og er like relevant for både forbrukere og bedrifter, sier Zachariassen.

AD AS er 100 prosent eid av Elretur AS, som igjen er 60 prosent eid av Stiftelsen Elektronikkbransjen, som er utgiver av fagbladet Elektronikkbransjen.

Ikke minst er det viktig at man kan overføre innhold på tvers av operativsystemer

Finsk motor

– Vi er først ute i Norge med å tilby dette på nett. Det finnes andre løsninger for å overføre og slette innhold, men de er ikke alltid 100 prosent sikre, slik som vår tjeneste. Dette handler om å fjerne sårbarheter, og vi ønsker å tilby en bombesikker løsning. Motoren bak kommer fra finske Piceasoft, som er et selskap etablert av blant andre ingeniører og ansatte fra Nokia. Vi har oversatt tjenesten til norsk og gjort den brukervennlig i form av gode hjelpetekster, mens de vedlikeholder og kommer med oppdateringer til løsningen i bakkant, sier Zachariassen.

– Butikkene i bransjen tilbyr allerede disse tjenestene til sine kunder?

– Det er andre som tilbyr sikker sletting, men det er ikke alltid man vet hvordan de gjør det. Vi er underlagt sikkerhetsloven, som går på behandling av gradert informasjon. Sletteprogrammer godkjent av Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) for graderte lagringsmedier benytter seg av de samme slettestandardene som brukes i Cellfie. Man kan med andre ord stole på oss og tjenestene vi nå lanserer på nett. En rapport i etterkant gir en ekstra trygghet på at alt innhold er slettet. Mobiltelefoner bytter hender ofte, og data kommer fort på avveie, sier Zachariassen til fagbladet Elektronikkbransjen.

Fra ett OS til et annet

Hun forteller at AD hadde tenkt å utvikle en egen løsning, men at de da de fikk kontakt med Piceasoft valgte å samarbeide med dem.

– Dette er som å bytte dekk; de fleste kan gjøre det selv men får gjerne andre til å gjøre det. De som har tilgang til internett vil klare å gjøre dette selv på en enkel måte. Du plugger i telefonene eller nettbrettene, går inn på cellfie.no, laster ned en liten programsnutt med noen drivere, og velger hva du vil overføre; bilder, videoer, kontakter og meldinger, før du velger start. Tjenesten dekker alle operativsystemer som er i bruk i dag, iOS, Android, Windows Phone og Blackberry, og gjelder både smarttelefoner og nettbrett. Overføringen av data går direkte via USB, og ingen data går via skyen. Ikke minst er det viktig at man kan overføre innhold på tvers av operativsystemer, og i forbindelse med sletting installeres nyeste versjon av operativsystemet, sier Zachariassen.

Fabrikkinnstilling ikke sikker

Hun sier at selv om mange ser på mobilen sin som svært privat, er den i mange tilfeller arbeidsgivers eiendom.

– Når du har slettet innholdet på din gamle telefon får du en rapport du kan gi til arbeidsgiver om at person- og bedriftssensitiv data er sikkert slettet. Uavhengig av teknisk kunnskap skal man kunne være trygg på at innholdet er 100 prosent slettet. Det er man ikke alltid når man direkte i telefonen setter den tilbake til fabrikkinnstilling, sier Zachariassen.

Prisen er 149 kroner per tjeneste, om man vil overføre eller slette innhold.

– Vi mener vi har lagt oss på et edruelig prisnivå. Hovedargumentet vårt er at man selv kan gjøre det enkelt, på ett sted. Dessuten kan man samtale med oss på nett underveis i prosessen, denne tjenesten er i første omgang betjent fra 8-16 og 18-21. Utenom åpningstid kan man be om å bli oppringt eller få svar på epost, sier Zachariassen.

Dette er første gang siden starten i 1988 AD går ut med tjenester direkte til forbrukere.

Husk å låse opp!

– Vi er en sikkerhetsleverandør og tilbyr sikker sletting av alle media. Vi henter, behandler, sletter og rapporterer, alt fra serverrom til bærbare datamaskiner, nettbrett og mobiltelefoner. Dessverre får vi inn mange produkter der aktiveringslåsen ikke er skrudd av, og da kan de ikke gjenbrukes, sier Zachariassen.

Etter at produktene de får inn er sikkert slettet, videreselger AD det som egner seg i det norske markedet.

– Det nordmenn ikke vil ha selger vi til oppkjøpere innen EU med godkjente systemer for gjenvinning.

– Er det mange cowboyer som selger produkter i andre markeder?

– Man kan dessverre tjene mye penger på å ikke følge loven. Vi er opptatt av å tilby en sikker prosess hvor vi opererer innenfor de lover og regler som gjelder for avhending, både når det kommer til sikkerhet og miljø, sier Zachariassen.

– Kan forbrukere levere utstyr til dere for sikker sletting?

– Det meste vi får inn er fra firma, men hvis noen tar kontakt tar vi imot. Det er gratis å levere produkter til oss hvis de kan gjenbrukes, hvis ikke, koster det 98 kroner per enhet som inneholder lagringsminne. Men man skal kunne levere elektronikk med lagringsminne i butikken man har kjøpt det, de skal kunne ta i mot det og sørge for en sikker sletting av innholdet.

Powered by Labrador CMS