Andreas Westgaard (t. v.) er ansvarlig for smarte hjem i Elkjøp Nordic. Nå har konsernet inngått en avtale med norske Datek og administrerende direktør Tom Scharning. Foto: Elkjøp

UTVIKLER NORSKE SMARTHJEM-PRODUKTER

Elkjøp utvikler sammen med norske Datek smartprodukter under varemerket Apex. Produktene kommer i handelen i hele Norden neste år.

Publisert

Blant produktene er røykvarsler, fuktsensor, bevegelsessensorer og magnetkontakter til dører og vinduer. Disse skal selges i Elkjøps over 400 butikker i Norden, og de forventes å komme på markedet i første halvdel av 2020, heter det i en pressemelding.

I konkurranse med produsenter i hele verden endte Elkjøp med å velge norske Datek, med 32 ansatte på Lillestrøm, til å utvikle smarthjemproduktene.

– Da vi skulle velge en partner hadde vi mange å velge mellom. Det er et utall leverandører i hele verden som er gode innenfor dette feltet. Flere av dem jobber vi med allerede. Men i våre samtaler med Datek kom det raskt frem at vi var helt på samme spor. Gode produkter som kan fungere på kryss av ulike økosystemer, som er enkle for kunden å forstå og sette opp selv, som også har et design som appellerer til nordiske forbrukere. At Datek er fysisk nære oss er heller ingen ulempe. Det har gjort det enkelt og effektivt for oss å utvikle produktene, sier Andreas Westgaard, ansvarlig for smarte hjem i Elkjøp Nordic, i pressemeldingen.

Én milliard

Her vises det til at Elkjøp i Norden i fjor solgte smarthjemprodukter for mer enn én milliard kroner, og at man også inneværende regnskapsår forventer fortsatt sterk vekst.

Datek er ifølge pressemeldingen Norges ledende leverandør av tilpassede løsninger for kommunikasjon maskin-til-maskin og tingenes internett (internet-of-things).

I våre samtaler med Datek kom det raskt frem at vi var helt på samme spor

– En av de største utfordringene for å rulle ut smarthjem er kompleksiteten. Denne ønsker vi å redusere, slik at det blir enkelt for kunden å kunne finne produkter som passer på kryss av ulike økosystemer – uavhengig av plattform. Dette kan være produkter som sensorer, lys og smarte kontakter, dørlås, alarm og strømstyring. Da disse produktene først kom var det nesten umulig å koble dem sammen. Du måtte typisk ha én app for hver enhet, og ingen av dem snakket sammen. Det var jo ikke særlig smart. Nå leveres de fleste produktene med åpne standarder, og det er blitt veldig lett for den enkelte å koble tingene sammen, og virkelig skape det smarte hjemmet som vi ser at stadig flere ønsker seg, sier Westgaard i pressemeldingen.

Sikker suksess

Her uttaler Tom Scharning, administrerende direktør i Datek, at de er stolte over å ha blitt Elkjøps teknologipartner for smarthusprodukter i Norden.

– Elkjøp har vært en driver for å få høyteknologi ut til nordiske forbrukere. Datek er et teknologiselskap som har lang erfaring og utvikler produkter i verdensklasse. Jeg er sikker på at nærheten, med korte beslutningsveier og samme kultur vil føre til suksess i årene fremover, sier Scharning.

Elkjøp Nordic omsatte regnskapsåret 2018/19 for 38,3 milliarder kroner, og hadde et driftsresultat på 1.228 millioner. Konsernet har rundt 11.000 ansatte, og er eid av britiske Dixons Carphone.

Datek er en norsk teknologibedrift etablert i 1997, og utvikler og leverer smarte produkter og løsninger for byer, hjem og innen helse. Blant annet har de utviklet løsninger basert på trådløs teknologi til flåtestyring av tog, buss og bil, sporing av gjenstander, samt bakkesystemer på flyplasser.

Artikkelen ble første gang publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 5/2019, som ble distribuert 9. oktober. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.

Datek er lokalisert i Lillestrøm, er eid av ansatte og selskapets styre. I 2018 omsatte selskapet for 61 millioner kroner, med et driftsresultat på 8,4 millioner kroner.

Powered by Labrador CMS