Apple OS X Mountain Lion

Pressemelding fra Apple 11. juni 2012:

Denne produktnyheten er en direkte gjengivelse av en pressemelding fagbladet Elektronikkbransjen har mottatt, og er ikke redaksjonelt behandlet.

Mountain Lion tilgjengelig på Mac App Store i juli

 Apple annonserte i dag at OS X Mountain Lion, den niende utgaven av verdens mest avanserte operativsystem, vil bli tilgjengelig i juli som en nedlasting fra Mac App Store. Mountain Lion inneholder over 200 nyskapende funksjoner, for eksempel den helt nye Meldinger-appen, Varslingssenter, systemdekkende delingsfunksjonalitet, Facebook-integrering*, Diktering, Power Nap, Like skjermer via AirPlay, Game Center og Gatekeeper som gir forbedret sikkerhet. I Mountain Lion er iCloud bygd inn i selve fundamentet til OS X, slik at det er enklere enn noensinne å holde innholdet ditt oppdatert på alle enhetene dine.  

«Nyskapningen for Mac holder et utrolig tempo. OS X Mountain Lion kommer bare et år etter den fantastisk vellykkede lanseringen av Lion,» fortalte Philip Schiller som er Apples senior vice president of Worldwide Product Marketing. «Med iCloud innebygd og nyhetene Varslingssenter, Meldinger, Diktering, Facebook-integrering og mer er dette den beste versjonen av OS X til nå.»  

Ved å bruke iCloud-kontoen din gjør Mountain Lion det enklere enn noensinne å konfigurere Mail, Kontakter, Kalender, Meldinger, Påminnelser og Notater. Du kan bruke den nye Påminnelser-appen for å huske viktige avtaler og den nye Notater-appen for å notere ned ideene dine, og iCloud sørger for at alt holdes oppdatert automatisk. Dokumenter i nettskyen fungerer sammen med iCloud-kompatible apper, for eksempel Apples iWork-pakke, slik at du kan få tilgang til og redigere dokumentene dine fra en hvilken som helst enhet.  

Den nye Meldinger-appen erstatter iChat og bringer iMessage til Mac, slik at du kan sende meldinger til andre som har en iPhone, iPad, iPod touch eller Mac. iMessage-meldingene kan inneholde vedlegg, bilder med høy kvalitet og HD-video, og de dukker opp på alle enhetene dine, slik at det er enkelt å fortsette en samtale der du slapp. iMessage støtter også gruppemeldinger, leverings- og lesebekreftelser, symbol som viser at skriving pågår, og sikker og gjennomgående kryptering. Meldinger-appen støtter også tradisjonelle direktemeldingstjenester, inkludert AIM, Yahoo!, Google Talk og Jabber.  

I Mountain Lion presenteres varslinger på en mye mer oversiktlig måte. Med Varslingssenter kan du se alle varslinger fra OS X og apper fra tredjeparter på ett sted. Du kan angi hvilke apper som kan sende varslinger, hvilke typer varslinger du vil ha, og hvor mange objekter som skal vises i Varslingssenter. Når du vil fokusere på arbeidet eller se på en film, kan du velge å deaktivere alle varslinger midlertidig.  

En ny, systemdekkende delingsfunksjonalitet er innebygd i Mountain Lion. Denne gjør det enklere enn noensinne å dele koblinger, bilder, videoer og andre filer. Hvis du har noe du vil dele, kan du klikke på Del-knappen for å gjøre det raskt uten å bytte til en annen app, og du trenger bare å logge deg på én gang for å bruke tjenester fra tredjeparter, for eksempel Facebook, Twitter, Flickr og Vimeo. Facebook og Twitter er integrert med Varslingssenter, så når noen sender deg en melding eller nevner deg i et innlegg eller en Twitter-melding, kan du få en varsling om dette.

Med innebygd støtte for Facebook kan du legge ut bilder, koblinger og kommentarer med stedsinformasjon, direkte fra appene dine. Når du har logget deg på, dukker Facebook-vennene dine automatisk opp i Kontakter sammen med profilbildene sine. Facebook-varslinger fungerer sammen med Varslingssenter i Mountain Lion, og du kan til og med oppdatere Facebook-statusen din fra Varslingssenter.  

Diktering er innebygd i Mountain Lion og lar deg diktere tekst alle steder du kan skrive tekst, uavhengig av om du bruker en app fra Apple eller en tredjepartsutvikler. Mountain Lion introduserer også Power Nap, en nyskapende funksjon som holder MacBook Pro med Retina-skjerm og MacBook Air (andre og tredje generasjon) oppdatert mens den er i dvale. Power Nap oppdaterer automatisk Mail, Kontakter, Kalender, Påminnelser, Notater, Bildestrøm, Finn Mac og Dokumenter i nettskyen, og når maskinen er koblet til, laster den ned programvareoppdateringer og sikkerhetskopierer Mac-en ved hjelp av Time Machine.  

Med den revolusjonerende, nye Gatekeeper-funksjonen blir det tryggere å laste ned programvare fra Internett. Du får kontroll over hvilke apper som kan installeres på Mac-en din. Du kan velge at apper kan installeres fra hvor som helst, slik du gjør det i dag, eller, hvis du vil være så sikker som mulig, kan du angi at Gatekeeper kun skal tillate apper fra Mac App Store. Standardinnstillingen er at du kan installere apper fra Mac App Store og apper fra utviklere som har en unik utvikler-ID fra Apple. I tillegg til å søke etter sikkerhetsoppdateringer hver dag, kan Mountain Lion kjøre apper i sandkasse slik at potensielt farlige apper ikke får tilgang til resten av systemet ditt, og Kernel ASLR gir bedre sikkerheten mot bufferoverflyt-angrep.  

Andre nye funksjoner i Mountain Lion inkluderer:  

• Like skjermer via AirPlay – en enkel løsning for å sende en sikker strøm av innhold på opptil 1080p fra Mac-en din til en HDTV ved hjelp av Apple TV, eller for å sende lyd til en forsterker eller høyttalere som bruker AirPlay,

• Game Center som bringer det populære, sosiale spillnettverket fra iOS til Mac, slik at du kan spille flerspillerspill med vennene dine uansett om de bruker en Mac, iPhone, iPad eller iPod touch,

• raskere Safari med et samlet, smart søkefelt, iCloud-faner som viser faner som er åpne på de forskjellige enhetene dine, og en ny fanevisning som gjør det enkelt å bytte mellom faner,

• nye funksjoner for Kina, inkludert omfattende forbedringer for skrivefunksjonaliteten, en ny, kinesisk ordliste, enkel konfigurering med populære e-postleverandører, Baidu-søk i Safari, innebygd deling til Sina Weibo og de populære videonettstedene Youku og Tudou, og

• over 1700 nye API-er som gir utviklerne tilgang til de nyeste kjerneteknologiene for operativsystemet og Internett, i tillegg til de nyeste funksjonene i OS X, inkludert Dokumenter i nettskyen, varslinger, deling og Game Center.

Priser og tilgjengelighet

 OS X Mountain Lion vil bli tilgjengelig fra Mac App Store i juli for $19.99 USD**. Mountain Lion krever Lion eller Snow Leopard (OS X versjon 10.6.8 eller nyere), 2 GB hukommelse og 8 GB ledig plass på harddisken. Du finner en komplett liste over systemkravene og kompatible maskiner på: apple.com/osx/specs/. OS X Server krever Mountain Lion og vil bli tilgjengelig fra Mac App Store i juli for $19.99. OS X Mountain Lion Up-to-Date-oppgraderingen vil være tilgjengelig uten ekstra kostnad via Mac App Store for alle kunder som har kjøpt en kvalifiserende, ny Mac fra Apple eller en Apple-autorisert forhandler på eller etter 11. juni 2012.  

* Facebook-integrering vil bli tilgjengelig i en kommende programvareoppdatering for Mountain Lion.

** Norske priser kommer nærmere lanseringstidspunkt

Powered by Labrador CMS