Apple MacBook

Pressemelding fra Apple 9. mars 2015:

Denne produktnyheten er en direkte gjengivelse av en pressemelding fagbladet Elektronikkbransjen har mottatt, og er ikke redaksjonelt behandlet.

Apple lanserer en helt ny MacBook

Den bærbare datamaskinen i helt ny drakt

Apple presenterte i dag en helt ny MacBook, en ny serie bærbare datamaskiner som er utviklet fra grunnen av. De er tidenes tynneste og letteste Macer. Hver eneste komponent i nye MacBook er redesignet ned til minste detalj, og resultatet er en Mac som veier bare 910 gram og er 13,1 mm tykk. Nye MacBook er utstyrt med en fantastisk 12-tommers Retina-skjerm som er den tynneste hittil på en Mac, et mye tynnere og svært responsivt Apple-designet tastatur i full størrelse, en splitter ny Force Touch-styreflate som introduserer en ny dimensjon av interaktivitet på Mac, en ekstremt kompakt USB-C-port som gir dataoverføring, videoutgang og lading via én enkelt tilkobling, og en nytt batteridesign som utnytter hver eneste lille millimeter og gir imponerende lang batteritid. Og for første gang er MacBook også tilgjengelig i tre lekre aluminiumsfinisher – gull, sølv og stellargrå.

«Apple har funnet opp den bærbare datamaskinen på nytt med nye MacBook, og med sine 910 gram og 13,1 mm er det også tidenes tynneste og letteste Mac», forteller Philip Schiller, Apples Ssenior Vice President of Worldwide Marketing «Hver eneste komponent i MacBook representerer en nyskaping – fra den vifteløse konstruksjonen, den svært tynne Retina-skjermen og tastaturet i full størrelse, som er hele 34 prosent tynnere, til den helt nye Force Touch-styreflaten, den allsidige USB-C-porten og den banebrytende nivådelte batteriformen – nye MacBook er fremtidens bærbare datadatamaskin.

Den nye MacBook-designen er hele 24 prosent tynnere enn 11-tommers MacBook Air, og måler bare 13,1 mm på det tykkeste. MacBook har en ny, presisjonsbygd unibody-konstruksjon med integrerte Wi-Fi-antenner og et toppdeksel med Apple-logo i polert, rustfritt stål. Det er også første gang hele MacBook-kabinettet er i metall og leveres i tre lekre finisher – gull, sølv og stellargrå.

Et behagelig tastatur er avgjørende for den gode Mac-opplevelsen, og nye MacBook er utformet rundt et helt nytt tastatur i full størrelse. For å få plass til et tastatur i full størrelse i en så tynn MacBook måtte tastaturfunksjonaliteten utvikles på nytt fra grunnen av. Det nye tastaturet er 34 prosent tynnere og bruker en Apple-utviklet sommerfuglmekanisme som er hele 40 prosent tynnere enn en tradisjonell saksemekanisme, men likevel fire ganger mer stabil, noe som gir høyere presisjon uansett hvor fingeren treffer tasten. Nye kuppelformede brytere i rustfritt stål er plassert under hver tast, og det gir en responsiv følelse når du skriver. Hver eneste tast på det nye tastaturet er i tillegg utstyrt med en egen lysdiode som gir presist kalibrert og jevn lysstyrke bak hver tast.

En 12-tommers skjerm er en perfekt følgesvenn til et tastatur i full størrelse, og nye MacBook er utstyrt med en flott 12-tommers Retina-skjerm i 16:10-format. Retina-skjermen på nye MacBook måler minimale 0,88 mm og er tidenes tynneste Mac-skjerm. Med større åpning for hvert bildepunkt er den nye Retina-skjermen også ekstremt energieffektiv og bruker 30 prosent mindre strøm enn Retina-skjermene på eksisterende bærbare Macer, men har likevel samme lysstyrkenivå. Oppløsning på 2304 x 1440 sørger for at tekst, bilder og filmer vises med eksepsjonell skarphet.

MacBook har også en helt ny Force Touch-styreflate som introduserer en ny dimensjon av interaktivitet på Mac. Den nye styreflaten har innebygde trykksensorer som lar deg klikke hvor som helst, og følbar tilbakemelding som gir en responsiv, jevn følelse. Du kan til og med tilpasse funksjonaliteten til styreflaten ved å endre hvor hardt du må trykke for at et klikk registreres. Force Touch-styreflaten åpner også for en ny fingerbevegelse som kalles hardt klikk. Det er et klikk etterfulgt av et hardere trykk, som for eksempel kan brukes når du vil slå opp definisjonen av et ord, få en rask kartvisning eller forhåndsvise en fil.

Ved å bruke teknikker for miniatyrisering hentet fra iPhone og iPad, har MacBook fått det mest kompakte hovedkortet i en Mac noensinne – hele 67 prosent mindre enn hovedkortet i en 11-tommers MacBook Air. Nye MacBook er utviklet fra grunnen av som den første vifteløse bærbare Macen uten bevegelige deler eller ventilasjonsåpninger, noe som gir stille og effektiv ytelse. MacBook kan silte med ny femtegenerasjons Intel Core M-prosessor som bruker kun 5 watt, og Intel HD Graphics 5300. De ekstremt effektive prosessorene fungerer sammen med optimaliseringer i OS X, og gjør den nye MacBooken til verdens mest energieffektive bærbare datamaskin.*

Nye MacBook har en banebrytende nivådelt batteriform med individuelle lag som passer som hånd i hanske i det buede batterikammeret. Det gir 35 prosent bedre batterikapasitet enn med tradisjonelle battericeller, og sørger for lang batteritid med opptil ni timers trådløs surfing eller ti timers filmavspilling i iTunes.

MacBook er laget for den trådløse verdenen og er perfekt til oppgaver som strømming av innhold fra MacBook til HDTV ved hjelp av AirPlay, rask utveksling av filer ved hjelp av AirDrop eller bruk av trådløse hodetelefoner. MacBook er utstyrt med den aller nyeste trådløse teknologien, inkludert 802.11ac Wi-Fi og Bluetooth 4.0 for rask trådløs tilkobling.

Nye MacBook er også utstyrt med en ny generasjon USB-C-port, som er utrolig liten, men likevel allsidig og enda mer brukervennlig. Den nye bransjestandarden USB-C støtter lading med mer watt, dataoverføring med første generasjons USB 3.1 (5 Gbps) og DisplayPort 1.2 – alt samlet i én og samme tilkobling som er en tredjedel av størrelsen til en tradisjonell USB-port.

Hver eneste nye Mac leveres med OS X Yosemite, en ny og kraftig versjon av OS X. Denne utgaven av OS X har fått en ny design med et raffinert, friskt og moderne utseende, kraftige, nye apper og nye kontinuitetsfunksjoner som gjør arbeidsflyten på tvers av Mac- og iOS-enheter enklere enn noensinne.

iMovie, GarageBand, iPhoto, Pages, Numbers og Keynote leveres gratis med hver eneste nye Mac. Lag imponerende filmer med iMovie, lag ny musikk eller lær å spille piano eller gitar med GarageBand, og rediger og del de beste blinkskuddene dine med iPhoto. Pages, Numbers og Keynote gjør det enkelt å lage, redigere og dele imponerende dokumenter, regneark og presentasjoner. Med Pages, Numbers og Keynote for iCloud kan du opprette et dokument på iPhone eller iPad, redigere det på Macen og samarbeide på dokumentet med venner, selv om de bruker PC. Den nye Bilder-appen for OS X holder automatisk bilde- og videosamlingen din organisert og gjør det enkelt å finne det du leter etter. Bilder kommer i en OS X Yosemite-oppdatering denne våren.

Priser og tilgjengelighet

Nye MacBook er klar for utsendelse 10. april og kan kjøpes på Apple Online Store og hos Apple Store-butikker og utvalgte Apple-autoriserte forhandlere. MacBook leveres med 1,1 GHz tokjerners Intel Core M-prosessor med Turbo Boost-hastigheter på opptil 2,4 GHz, 8 GB minne, 256 GB flash-lagring og Intel HD Graphics 5300 fra kr 12 590 inkl. mva., og med en 1,2 GHz tokjerners Intel Core M-prosessor med Turbo Boost-hastigheter på opptil 2,6 GHz, 8 GB minne, 512 GB flash-lagring og Intel HD Graphics 5300 fra kr 13 999 inkl.  mva. Du finner flere tekniske spesifikasjoner, flere konfigurasjonsmuligheter og mer tilbehør på www.apple.com/no/macbook.

* Påstand basert på energieffektivitetskategorier og produkter i EPA ENERGY STAR-databasen for bærbare datamaskiner per 5. mars 2015.

** Testene av protokoller for trådløst nett ble utført av Apple i mars 2015 med førproduksjonsmodeller av MacBook. Batteritiden og antall ladesykluser varierer avhengig av bruk og innstillinger.