Apple iPad Air kan brukes sammen med andre generasjon Apple Pencil. Foto: Apple

NY IPAD AIR FRA APPLE

Nye iPad Air har 10,9-tommers bakbelyst Liquid Retina-skjerm, Apples åttekjerners M1-brikke og kommer med 64 og 256 GB lagringsplass.

– Med den nyskapende M1-chipen, frontkamera med ultravidvinkel, funksjonen «I fokus» og lynrask 5G, er iPad Air nå kraftigere, mer kapabel og mer moro enn noensinne, sier global markedsføringssjef Greg Joswiak i en pressemelding.

Apple iPad Air kommer i fargene stellargrå, stjerneskinn, rosa, lilla og en ny blåfarge. Foto: Apple

I fokus-funksjonen er i og med denne lanseringen på alle iPad-modeller, fra iPad Air (5. gen.), 12,9-tommers iPad Pro (5. gen.), 11-tommers iPad Pro (3. gen.), iPad mini (6. gen.) og iPad (9. gen.). Denne skal sørge for at brukeren er sentrert i bildet under videosamtaler. Hvis flere blir med i samtalen, zoomer frontkameraet på 12 megapiksler ut for å få med alle i bildet. Lysstyrken på frontkameraet er f/2.4.

Også på baksiden er et vidvinkelkamera på 12 megapiksler, med lysstyrke f/1,8, som skal gi skarpe bilder og videoopptak i 4K, og takket være bildesignal­prosessoren i M1-chipen har iPad Air nå Smart HDR.

– Enten du er en student som tar notater, innholdsskaper som jobber på et nytt prosjekt eller en gamer som spiller grafikkintensive spill, liker kundene iPad Air på grunn av den gode ytelsen og allsidigheten ved et bærbart design, sier Joswiak i pressemeldingen.

462 gram

Ifølge Apple gir M1-brikken en enorm ytelsesøkning til selv de mest krevende appene og arbeidsflytene. Prosessoren med åtte kjerner har opptil 60 prosent raskere ytelse og opptil dobbelt så rask grafikkytelse sammenlignet med forrige iPad Air. Sammen med prosessor og grafikkprosessor skal Apples 16-kjerners Neural Engine kunne drive avanserte maskinlæringsfunksjoner, som redigering av flere 4K-videostrømmer til grafikkintensive spill, redesigning av rom i 3D eller en mer realistisk utvidet virkelighet (AR).

Tastaturet Magic Keyboard har egen styreflate, festes til Apple iPad Air med en magnet. Foto: Apple

Med 5G kan iPad Air ha maksimale hastigheter på opptil 3,5 Gbps, og nettbrettet har støtte for eSim og Wi-Fi 6. USB-C-porten er opptil dobbelt så raskt som på den forrige generasjonen, med dataoverføringer på opptil 10 Gbps.

iPad Air er kraftigere, mer kapabel og mer moro enn noensinne

Nye iPad Air er tilgjengelig i fargene stellargrå, stjerneskinn, rosa, lilla og en ny blåfarge. Liquid Retina-skjermen på 10,9-tommer har 3,8 millioner bildepunkter (2360 x 1640 piksler ved 264 ppi) og en lysstyrke på 500 nit. I liggende format er det plassert stereohøyttalere på hver side. Touch ID i toppknappen brukes til å låse opp nettbrettet, logge på apper eller å betale med Apple Pay.

Størrelsen på iPad Air er 24,76 x 17,85 centimeter, tykkelsen er 6,1 millimeter, og vekten er 462 gram. Med i esken følger USB-C ladekabel på én meter og en 20-watts USB-C-lader.

Penn og tastatur

Nye iPad Air støtter andre generasjon Apple Pencil, slik at nettbrettet kan brukes til notatbok og skisseblokk. Pennen lades trådløst når den festes magnetisk til nettbrettet, og siden forsinkelsen skal være nesten umerkelig skal bruken være omtrent som med penn og papir. Pris: 1.350,-

Maskinvaren på Apple iPad Air skal enkelt kunne håndtere å utføre flere oppgaver samtidig. Foto: Apple

Et annet tilbehør er tastaturet Magic Keyboard, som skal gi en god skrive- og brukeropplevelse, ikke minst takket være den integrerte styreflaten. Nettbrettet festes til tastaturet med en magnet, og skal være lett å kople til og fra. Pris: 3.600,-

En rimeligere tastaturløsning uten styreflate er Smart Keyboard Folio, til 2.000 kroner.

Kabinettet i iPad Air er laget av resirkulert aluminium, og i hovedkortet er det brukt resirkulert loddetinn.

iPad Air koster fra 7.000 kroner for wifi-modellene og fra 8.800 kroner for sim-modellene.

Smart Keyboard Folio er en enklere tastaturløsning. Foto: Apple

Med iPadOS 15.4 og macOS 12.3 er det mulig å bruke samme mus og tastatur sømløst mellom iPad og Mac, uten behov for ekstra konfigurering, der det blant annet er mulig å flytte og slippe innhold mellom enheter.

Artikkelen er tidligere publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 2/2022, som ble distribuert 19. april. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.

Apple lanserte Macintosh i 1984, og er i dag på markedet med iPhone, iPad, Mac, Apple Watch og Apple TV, med programvareplattformene iOS, iPadOS, macOS, watchOS og tvOS og tjenestene App Store, Apple Music, Apple Pay og iCloud.

Powered by Labrador CMS