HER ER NYE IPHONE 5

Etter lang tids spekulasjoner har Apple nå lansert sin nye Iphone 5, uten de helt store overraskelsene.

Publisert Sist oppdatert

Apple-sjef Tim Cook lanserte Apples nye Iphone. Telefonen er laget i glass og aluminium, og er med en tykkelse på 7,6 millimeter 18 prosent tynnere enn forgjengeren. Vekten på 112 gram gjør at telefonen er 20 prosent lettere enn Iphone 4S, og mobilen har fått ny design i aluminium og glass, ifølge en pressemelding fra Apple.

Lengre skjerm

Berøringsteknologien er integrert i selve skjermpanelet, noe som har gjort det mulig å gjøre skjermen tynnere

Den nye modellen har som mange allerede hadde spekulert i, en fire tommer stor skjerm. Oppløsning er på 1136 x 640 punkter, som betyr at skjermen i praksis har blitt forlenget slik at den nå har et 16:9-format – samme format som typisk brukes til film.

Den ekstra lengden til skjermen gjør at Apple har funnet plass til en femte rad med app-ikoner på skjermen, og selskapets egen medfølgende programvare er også oppdatert så den skal se bedre ut på den nye skjermen. En annen nyhet med den nye skjermen er at berøringsteknologien er integrert i selve skjermpanelet, noe som har gjort det mulig å gjøre skjermen tynnere.

Raskere og bedre kamera

Den nye A6-chipen skal ifølge Apple være dobbelt så rask som forgjengeren , og Cook demonstrerte hastigheten ved å vise fram spillet Real Racing 3.

Det åtte megapikslers kameraet har også fått en oppgradering. Apple uttaler at kameraet er designet på nytt, og at det er 25 prosent mindre enn i Iphone 4S. Med den nye panoramafunksjonen kan du ta panoramabilder på opptil 28 megapiksler ved å flytte kameraet over en scene i én jevn bevegelse. Noen av de nye videofunksjonene er forbedret stabilisering, ansiktsgjenkjenning for video for opptil ti ansikt, og muligheten til å ta stillbilder mens du filmer. Et nytt FaceTime HD-kamera på framsiden er også på plass, og kan brukes til selvportretter og opptak av 720p HD-video.

Apple har også valgt å bytte ut ladekontakten på nytt. Ladepluggen har fått navnet Lightning Dock Connector, og er 80 prosent mindre enn pluggen som brukes i Iphone 4S. Det betyr at du må bruke adapter for å bruke Iphone 5 med for eksempel høyttalerdokkinger.

Batteritiden i nye Iphone er også blitt bedre enn forgjengeren. Nå skal du kunne snakke i 8 timer over 3G, surfe i 8 timer, eller la telefonen ligge i "standby" i 225 timer.

Ingen 4G til Norge

Apple gjorde i sin presentasjon et stort poeng ut av at Iphone 5 kommer med støtte for LTE, populært kalt 4G, neste generasjons superraske mobilnett. Men dette vil ikke komme til Norge, på grunn av frekvensene Apple har valgt på kjøre på.

Iphone 5 leveres med den oppdaterte iOS 6 programvaren. Den har fått 200 nye brukerfunksjoner, blant annet en ny kart-app med kartografi levert av Apple, Facebook-integrering for kontakter og kalender, nye Siri-funksjoner inkludert støtte for flere språk, og mer.

Telefonen kommer i enten hvitt og sølv eller svart og grå og vil være i salg i Norge 28. september. Prisen på dette tidspunkt ikke kjent.

Powered by Labrador CMS