Da fryseren var luksus: Poul Nørgaard Madsen og Jørgen Christensen med denne modellen fra 1948. Foto: Henrik Egede

COOL MUSEUM I VOJENS

I mai var det 120 år siden Brødrene Gram ble etablert i Vojens i Danmark. Vi har besøkt bedriftsmuseet, som siden 1997 er bygd opp av entusiaster.

Publisert Sist oppdatert
Plass til eggene: På 1960-tallet markedsførte Gram at det i kjøleskapsdøren var plass til både egg og smør. Foto: Henrik Egede

Ved begynnelsen av koronaepidemien var statsminister Mette Frederiksen svært opptatt av å holde dansk produksjon i gang. De som ønsker å grave litt dypere i hva dette egentlig er (og var), har nå fått et museum. Det ligger i Vojens, og fokuserer på den en gang så betydningsfulle danske produksjon og eksport av hvitevarer.

Her har entusiaster, tidligere ledende medarbeidere ved Brødrene Gram-fabrikkene, siden 1997 i stillhet bygd opp et museum, et arkiv og ikke minst en utstilling som forteller historien om virksomheten til Brødrene Gram, som spesielt i siste halvdel av 1900-tallet hadde sin storhetstid med eksport av kjøle- og fryseprodukter. Med på kjøpet får man historien om selve produksjonen, selskapsdrift- og utvikling, og motepreferansene på 1900-tallet helt frem til det siste kjøleskapet forlot fabrikken i 2002.

I dag er varemerket Gram fremdeles så innarbeidet at det kommer blant de øverste på listen når danske forbrukere uhjulpet blir bedt om å nevne et kjøleskapsmerke.

Vi skal ikke gjengi hele historien til Brødrene Gram, fra de i 1901 startet med produksjon av vekter for landbruket til de fra etterkrigstiden til i dag har hatt en blomstrende produksjon av kjøleskap og frysere til det globale markedet. Men, vi har funnet noen små historier om selskapene og produktene, som eksempler på hva man kan oppleve i Brødrene Grams Historiske Arkiv og Museum. Dette ligger i Danmarksgade 16 i Vojens. Det er ingen faste åpningstider, men man kan avtale en omvisning ved å kontakte tidligere teknisk direktør Poul Nørgaard Madsen på prpolima@gmail.com eller bruke kontaktinformasjonen man finner på broedrene-gram.dk.

Da fryseren var luksus

Artikkelforfatter Henrik Egede er direktør i bransjeforeningen Applia Danmark, for produsenter og importører av hvitevarer og småelektriske produkter.

Salget av kjøleskap og frysere økte etter andre verdenskrig, men produktene var fortsatt luksus for de fleste. Dette kombiskapet, med ekstern kompressor, kostet i 1946 den nette sum av 2.040 danske kroner – i en tid da ukelønnen var på rundt 136 kroner. Det var dessuten leveringstid; produktet på bildet ble bestilt i februar 1946 og levert i mai 1948, til sagbrukseier Carl Christensen i Jyderup. På bildet to av museets ildsjeler; tidligere teknisk direktør Poul Nørgaard Madsen og tidligere kundesentersjef Jørgen Christensen.

Plass til eggene

Museet bruker Grams egen markedsføring for å fortelle historien om reisen kjøleskap og frysere har hatt inn i de danske hjem. Her et eksempel fra 1960-tallet, da det ble fortalt at både egg og smør fikk plass i kjøleskapsdøren. Den gang kostet et kjøleskap 600-700 kroner, i en tid da ukelønnen lå på rundt 438 danske kroner.

Farger på hvitevarene

Farger på hvitevarene: På 70-tallet kom Gram med serien Colorline. Foto: Henrik Egede

I en årrekke på 1970-tallet var det høyeste mote å ha farger på hvitevarene. I tråd med tidens stil, ble hvitevarene levert i farger som brunt, olivengrønn og gult. Brødrene Gram fulgte med i tidens trend, og utviklet serien Colorline. På museet kan man også se at Gram var først ute med lange og faste aluminiumhåndtak i kjøleskapsdørene.

Slutt med egen produksjon: Dørene i det siste kjøleskapet som ble produsert i Vojens ble signert av alle medarbeiderne. Foto: Henrik Egede

Slutt med egen produksjon

Den 30. september 2002 var eventyret med å produsere hvitevarer ved egne fabrikker over for Brødrene Gram A/S. De siste kjøleskapene som ble produsert på fabrikken i Vojens var sorte - med signaturer fra medarbeiderne som hadde vært involvert i produksjonen. Gram A/S, som i dag eies av Amica SA i Polen, selger og markedsfører fortsatt hvitevarer under varemerket Gram i hele Norden.

Fortsatt is-produksjon

Fortsatt is-produksjon: Grams proff-avdeling leverte ispinne-maskiner, og lever videre i selskapet Gram Equipment i Kolding. Foto: Henrik Egede

Brødrene Gram A/S hadde også en proff-avdeling, som blant annet utviklet svært avanserte ispinne-maskiner. Disse ble kalt RIA, og kunne i starten (RIA 5, 1978) produsere 13.000 ispinner i timen. Senere versjoner, RIA 8, 10 og 14, kunne produsere opptil 40.000 ispinner i timen. Proff-avdelingen lever i dag videre i det selvstendige selskapet Gram Equipment i Kolding. De har stadig fokus på produksjon av ismaskiner for verdensmarkedet.

Fra Gram til Danfoss

Fra Gram til Danfoss: I 1933 arbeidet Mads Clausen (t. v.) hos Brødrene Gram. Samme år grunnla han det som senere ble Danfoss. Foto: Henrik Egede

En industriell suksesshistorie ble i 1933 til to. Den gang arbeidet Mads Clausen, som senere stiftet Danfoss-konsernet i Nordborg på øya Als, hos Brødrene Gram. Fikk Mads Clausen ideen til kompressorene i «Dansk Køleautomatik og Apparat-Fabrik», senere Danfoss, fra Brødrene Gram? På bildet ser han interessert ut, og i det minste grunnla han samme år selskapet som senere utviklet seg til å bli Europas største innen kjøle- og varmeautomatisering.

Kunst i kantinen

Kunst i kantinen: Utsnitt fra Kai Triers maleri i det som i dag huser Brødrene Grams Historiske Arkiv og Museum. Foto: Henrik Egede

Brødrene Grams Historiske Arkiv og Museum ligger i lokalene som tidligere huset selskapets kantine, tett inntil de store produksjonshallene i Vojens. Kunst var nødvendig i kantinen for de ansatte, og ved flere anledninger ble den lokale maleren Kai Trier bedt om å utsmykke Grams bygninger.

Her er et utsnitt av hans store maleri på kantinens endevegg - et fint bilde på skjønnheten i produksjonen. Kai Trier ble utdannet ved Kunstakademiet i København og Ecole de Louvre i Paris, og bosatte seg senere i Haderslev.

Artikkelen er tidligere publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 3/2021, som ble distribuert 21. juni. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.
Powered by Labrador CMS