HELT PÅ NETT MED BSH

Bosch og Siemens lanserer oppkoblet platetopp og ventilator, og kan dermed tilby oppkoblede hvitevarer over hele linjen.

Publisert Sist oppdatert

– Den store nyheten fra oss på IFA, er at vi kompletterer vår Home Connect-portefølje. Vi har hatt oppkoblede hvitevarer i alle kategorier bortsett fra platetopp og ventilator, som vi lanserer nå. Det går igjen hos både Bosch og Siemens, sier Morten Kristensen, nasjonal salgssjef for elektrohandelen hos BSH.

– Hvordan er interessen i markedet for smarte hvitevarer?

Mange apparater har blitt veldig avanserte og skjermene er kanskje litt små, men nå kan du gå inn og stille på alt via mobilen

– Jeg tror nok at interessen rundt teknologi og hvitevarer er stor, og nå som vi har produkter i alle kategorier vil vi virkelig kommer ut og snakke om det, sier Kristensen.

Styrer seg selv

Kokk og showroom-ansvarlig Øyvind Mebostad, ser også trenden.

– Jeg styrer jo showrommet vårt i Oslo, og det er mange, særlig unge menn, som er teknofriker og samtidig liker å lage mat. De synes dette er kjempegøy, at du kan være på skitur og samtidig følge med på kjernetemperaturen på steika di på mobilen, sier han.

For 20 år siden kunne du stille start og stopp på ovnen, nå kan du altså følge med live på mobilen din.

Trenden med nye funksjoner på hvitevarene har vært der lenge, men med en app på telefonen blir det hele enklere.

– Mange apparater har blitt veldig avanserte og skjermene er kanskje litt små, men nå kan du gå inn og stille på alt via mobilen. Du kan skru av lyd på enkelte funksjoner og stille inn maskinene akkurat slik du vil ha dem. Og så har vi nå åpnet for tredjeparts programvare, slik at andre ting kan snakke med våre produkter, sier Stian Pettersen, kundeansvarlig i BSH.

Han sier man nå ikke lengre trenger å velge vaskeprogram selv, i stedet velger du hva du har puttet i maskinen så finner den ut av det selv.

– Velg for eksempel sportstøy, så både doserer og velger maskinen selv riktig program. Det er en ny, smart måte å bruke hvitevarene på, sier han.

Kombinerer med mikro

Maskinene er heller ikke bare smarte i valgene sine, de har stadig mer informasjon til brukerne.

– Du kan virkelig få matinspirasjon, ovnen har programmene som trengs for å lage en gitt rett, og du får oppskriftene i appen. Ovnen din er blitt en skikkelig kokebok også. Det kommer også nordiske tilpasninger etter hvert, med program og oppskrifter på med juleribbe og rullekake, sier kokk Mebostad.

– Hvilke trender innen matlaging ser vi nå i høst?

– Det er fortsatt fokus på damp, men vi vil også at matlagingen skal gå hurtigere. Derfor har vi introdusert ovner som både har mikro, damp og varmluft i ett og samme produkt. Da har man alle muligheter, for eksempel å lage en svinefilet på 15 minutter, sier ­Kristiansen.

Mikrobølgeovnen har kanskje blitt litt passé de siste årene, men nå vil BSH ta funksjonen tilbake.

– Som kokk var jeg veldig skeptisk til mikrodelen i begynnelsen, jeg vil ikke lage maten fort i stedet for bra. Tidligere betydde mikro en roterende tallerken hvor maskinen klikker seg til maks, og så av, om og om igjen. Da blir resultatet veldig ujevnt. På våre ovner er det slik at setter du den på 90 watt for å tine et kyllingbryst skånsomt, så holder den seg på 90 watt hele tiden. Det er en helt annen verden. Da kan du bruke mikroeffekten for å spare tid, og kombinere med grillen for å få perfekt resultat, sier Mebostad.

Sunnhet, helse og kortreist mat er en stor trend, både i Norge og i hele Europa.

– Alt med damp, og faktisk også mikro, en veldig sunn måte å tilberede mat på. Du trenger mindre fett og du mister ikke vitaminer og mineraler ut i kokevannet, sier Mebostad.

Må vises fram

BSH bruker sitt showroom på Helsfyr til å få fram fordelene med selskapets kombiprodukter.

– Vi lærer opp hele kjøkkenbransjen i Norge på vårt showrom, og de blir så inspirert når de ser hvordan det fungerer i praksis, med mikrokombinasjon eller damp. Det er foreløpig få kokebøker om kombidamp, det kommer i vår app, sier kokken.  

Han trekker fram at appstyring gjør at folk får brukt det som egentlig er et veldig avansert produkt, på en enkel måte.

I et showroom er det enkelt å vise fram produktene, hvor viktig er det å kunne ta og føle på funksjonene i butikkene?

– Det er ikke like enkelt å gjenskape engasjementene i en elektronikkbutikk, men at vi i alle fall får koblet alle produktene opp slik at connectivity-biten fungerer er viktig. For de som ikke har plass til dette, inviterer vi gjerne folk som har mulighet til å komme til våre lokaler, som vi har åpnet opp både for våre kunder og sluttkunder. Vi legger mer og mer innsats i showrom, med matlagingskurs og mer, sier Kristiansen.

– Hvor viktig er kjøkkenbransjen vs elektrokjedene for dere?

– Elektro er fortsatt størst, men når vi snakker om integrerte produkter så er fortsatt kjøkkenbransjen i tet. Det er ikke mange år siden innbygg var en litt glemt kategori hos elektrokjedene, men nå er et kjøkken ofte det første du ser når du går inn i en av de større butikkene. Det er vi glade for å være en del av, sier Kristiansen.

Powered by Labrador CMS