AEG LANSERER FREMTIDENS KJØKKEN

I mars lanserer AEG kjøkkenserien «Neue Kollektion» i Norge. Denne beskrives som fremtidens kjøkken.

Det er fem år siden AEG lanserte sin forrige kjøkkenserie, og mye har skjedd siden den gang. Den nye serien er basert på brukernes ønsker, og sentralt står miljø, helse, tid, design og teknologi.

– Vi ser en positiv utvikling på kjøkkenfronten hvor helse er viktig for folk, sier salgsdirektør Svein Edvardsen.

Han forteller at den nye kjøkkenserien kan bestilles fra forhandlere 1. mars. – I løpet av mars bør serien være ute i full skala i de forskjellige butikkene, mener han.

Trendekspert og sosialantropolog Gunn Helen Øye var til stede under pressepresentasjonen i Kanonhallen på Løren i Oslo 2. februar. Hun holdt foredrag om fremtidens forbrukertrender basert på en fersk trendundersøkelse gjennomført av Infact News for AEG Norge.

– Det eksisterer helt klart en ny trend hos den vanlige forbruker. Det skal ikke lenger være amerikanisert; det skal være globalt, og det gjenspeiles også i kjøkkenet. Det råder også en slags ny optimisme, og flere lager middagen selv. Det skal være enkelt, og familien står i fokus, sier Øye.

Oppussingsboom

Undersøkelsen viser at nesten femti prosent av alle nordmenn planlegger å pusse opp kjøkkenet sitt de neste fem årene, og at seks av ti vurderer å bytte ut hvitevarene sine.

– Majoriteten av disse er unge mennesker. Det er de som er fremtiden, og derfor er det riktig av AEG å lansere fremtidens kjøkken nå, fortsetter hun.

Det som er viktig for dem som deltok på spørreundersøkelsen, er sikkerhet og miljø, kvalitet og unikhet, og moderne teknologi og løsninger. Omtrent sytti prosent lager middag hjemme tre eller flere dager i uken, og en av tre tror kjøkkenet får mer betydning i årene som kommer. Dette er likt både i byen og på landet, og oppfatningen deles av både kvinner og menn, viser undersøkelsen.

AEGs «Neue Kollektion» ønsker altså å ta hensyn til forbrukerne og har som mål å tilfredsstille fremtidige krav. Det nye, futuristiske designet er basert på en liknende undersøkelse gjort i Tyskland.

– Vi ønsker å skape sterke bånd med forbrukeren gjennom produktdesign, sier markedssjef i AEG, Lena Wånemark.

«Neue Kollektion» har etter sigende et konsekvent design som skal gi et harmonisk kjøkken med nye funksjoner og egenskaper.

– Vi har fokusert på et minimalistisk design med rødt display og avansert touch-elektronikk, sier Wånemark videre.

Grensesnittet gir brukeren mye informasjon og mange brukermuligheter.

Nye systemer og funksjoner

Den nye kjøkkenserien består av en rekke imponerende produkter. Blant stekeovner kommer den nye MaxiKlasse-serien, som skal steke maten jevnere og mer effektivt uansett hvor i ovnen maten står plassert. Den viktigste årsaken til dette, er det nye luftfordelingssystemet ThermicAir.

– Det nye systemet gjør at luften sirkuleres på en jevnere måte gjennom hele ovnen. Dette gir bedre og jevnere resultater, sier produktsjef Terje Eriksen i AEG-Electrolux Norge.

En ny og aerodynamisk form på viftedekselet skal gi større lufteåpninger og et optimalt hullmønster. Slik dannes lavere luftmotstand og en jevnere luftstrøm i ovnen, som igjen fører til raskere oppvarming og lavere energiforbruk.

– Standardmodellenes energieffektivitet er klassifisert til A minus 10 prosent, mens Pyroluxe Plus-modellene våre får toppklassifiseringen A minus 20 prosent, sier Eriksen.

Toppmodellen har et elegant design i stål og med rødt display. Dessuten er den større innvendig enn tidligere modeller.

– Den nye MaxiKlasse-modellen rommer 74 liter netto. Det er en 30 prosent økning. I tillegg økes størrelsen på stekebrettet med 20 prosent, forteller Eriksen.

Til tross for at ovnen er 4,5 cm høyere og 4,2 cm bredere enn de internasjonale standarddefinisjonene, passer det likevel inn i en standard ovnsåpning. MaxiKlasse-ovnene beholder nemlig de utvendige målene. Det er kun innvendig de er blitt større.

En rekke andre nye systemer introduseres også, blant annet OptiFlex som skal gi enkle og monterbare glideskinner etter behov, og IsoFrontTop som kjøler ned fronten til 20 grader over romtemperatur.

– Som vi så i undersøkelsen, er sikkerhet noe av det viktigste for forbrukerne. Med de nye systemene blir det sikrere og lettere å jobbe med ovnen, sier Eriksen.

Ny lampeplassering

De nye ovnene kommer også med ny ovnsbelysning. Nå lyser lampen forfra og inn i ovnen slik at du unngår å bli blendet samtidig som du får bedre oversikt over maten du steker.

AEG kommer også med en ny dampovn kalt ProComb som inngår i MaxiKlasse-serien. Dampbehandling av maten er en metode profesjonelle kokker har benyttet i årevis for å fremheve smak og konsistens. Det er også en mer helsemessig metode å lage mat på. Nå ønsker AEG å kopiere hele konseptet til hjemmekjøkkenet. ProCombi har tre ulike innstillinger for dampbehandling: 100 prosent dampkoking (skal bevare smak og næringsstoffer som ellers ofte går tapt), 50 prosent damp og 50 prosent varmluft (for retter fulle av væske med behov for ”tørr varme”), og 25 prosent damp som brukes ofte til gjærbakst og skal gi brødet en sprø og fin overflate. I tillegg til dampfunksjonene fungerer ProCombi også som vanlig stekeovn og har alle de vanlige AEG-funksjonene.

ProCombi-ovnen har også et spesielt lavtemperaturprogram som slår temperaturen automatisk ned på riktig tidspunkt.

Påfyllingen av vann gjøres i en beholder som er praktisk og lett tilgjengelig i bryterpanelet. Beholderen rommer sju desiliter og gir lyd når den er tom for vann.Modellen under toppmodellen har alle de samme funksjonene, unntatt damp.

AEG har også forbedret ting som ikke har vært bra nok på tidligere modeller. Det beste eksempelet på dette er den nye plasseringen på kontakten til steketermometeret. Tidligere var denne på innsiden av ovnen, men nå er den langt mer praktisk plassert i fronten øverst til høyre.

Toppene på AEGs nye ovner består av et MaxiSense-system med kryssdesign som tar alle typer kasseroller på alle soner. To og to kokesoner kan sammenkobles og brukes som én sone på store eller avlange kjeler. De har også en touchpad som forteller hva innstillingen er egnet for (for eksempel småkoke eller middels varme).

Ikke bare ovner

Vi fikk også demonstrert den nye oppvaskmaskinserien ProClean. Viktigste nyhet på denne fronten er ProZone-systemet. Det gjør at man kan vaske med forskjellig styrke og temperatur nede og oppe. Nederst har man som regel behov for mer trykk, mens oppe er det mer behov for en skånsom vask for glass. Dette gjør at man kan vaske alt på en gang, og man sparer både tid og strøm. Den kan også tilpasses innvendig etter hva man har behov for å vaske.

– Dette er faktisk en nyhet. Vaskemaskinen har hatt stort sett uforandret design siden 1970-tallet, minner markedssjef Lena Wånemark om.

De nye maskinene er ti liter større i volum og skal være markedets mest stillegående med 37 dB.

Til slutt fikk vi se det nye kombiskapet ProFresh NoFrost. Med ny kjøleteknologi vil 99 prosent av fuktighetene i råvarene opprettholdes en hel uke. ProFresh kombiskap har to separate kjølesystemer som garanterer riktig klima i kjøleskapet. NoFrost-systemet forhindrer isdannelse. Kombiskapet kommer i rustfritt stål og har avanserte touch-funksjoner og et oversiktlig LCD-kontrollpanel.

Den nye MaxiKlasse-serien til AEG har kontakten til steketermometeret plassert i front. Ovnsdørene gir 20 prosent større innsyn enn tradisjonelle ovner og har en frontramme i rustfritt stål (tilgjengelig kun på utvalgte modeller).
Toppmodellen i den aktuelle produktserien er ProFresh Plus, som er utviklet med AEGs nye MultiAir Flow teknologi. Det fordeler luften i kjøleskapet på en skånsom måte og gir korrekt temperatur i hele skapet.
AEGs nye veggmonterte ovnsvifte, Street Hood, er konstruert for å være lydløs, og i likhet med resten av apparatene i den nye kolleksjonen har de et rødt display. På den måten har man kun én overordnet fargetone på kjøkkenet.
AEGs induksjonstopp, MaxiSense, har fleksible kokesoner som automatisk tilpasser seg størrelsen på en stekepanne eller kasserolle med diameter på opp til 210 mm.
Dagen ble avsluttet med celebert besøk av mesterkokk Tom Victor Gausdal som viste hvordan man lager mat på et AEG-kjøkken.
Til toppen