DE HETESTE SPILLENE vist på E3

Hvilke titler velger disitributørene å sates på, hvor store blir markedsføringsbudsjettene, og hvilke titler har forhandlerne tro på?

Dette er spørsmålene man stiller seg når dørene til utstillingshallene på Los Angeles Convention Center stenger. Da starter arbeidet med å få spillene ut til publikum, og veien dit er lang.

Mediene spiller en viktig rolle. Hvilket spill får mest spalteplass, og hva blir regnet som årets beste spill? I dagens medievirkelighet gjelder det å komme med i TV-programmer, blogger, nettsteder, aviser og blader for å nå gjennom til forbrukerne.

En vellykket visning på E3 kan bety mer fokus og større forventninger, men fallhøyden er stor dersom disse ikke innfris når anmeldelsene kommer i forbindelse med slippet i butikkene – med mindre forhåndsbestillinger som konsekvens.

Uventet vinner

De fleste spillene på messegulvet er titler vi allerede kjenner til. For ti år siden sto nyhetene i kø på messen, i disse dager vises spill som på forhånd er hauset opp av utviklerne. Men det dukker også opp uventede titler. Dels fordi utgivere vil overraske og gi besøkende en åi-følelse – men også fordi de ikke har store forventninger til det kommersielle potensialet. Det siste er nok tilfellet for Scribblenauts til Nintendo DS. Dette er et enkelt og søtt plattformspill der man skal løse problemer gjennom å tegne ulike objekter. I konkurranse med de mange actionspillene ble Scribblenauts utpekt til messens beste av de to amerikanske tungvekterne IGN og Gamespot, og det ble beste originalspill i kåringen Game Critics Awards.

Fra å være helt ukjent før E3 bygget det seg en hype blant twitrere, bloggere og på forumet Neogaf, noe som fikk blogger som Joystiq og til slutt de store spillnettstedene og bredere mediene til å nevne Scribblenauts. Det hele endte med at Scribblenauts ble årets overraskelse, riktignok uten at et eneste av de svenske mediene hadde nevnt spillet noen uker etter E3.

Avatar, Alan Wake og Heavy Rain

Mens Scribblenauts er søtt og beskjedent, finner vi en lang rekke spill i den andre enden av skalaen. Spill som knapt trenger ytterligere presentasjon er Modern Warfare 2, God of War 3, Assasins Creed 2, Just Cause 2, Mass Effect 2 og Left 4 Dead 2. La oss heller fokusere nye tre titler på mastodontscenen:

Avatar er basert på filmen med samme navn. Spillet er visuelt strålende og ble vist med 3D-briller på E3. At regissør James Cameron holdt en lang tale på Ubisofts pressekonferanse viser at dette ikke bare er et spill rasket frem for å tjene raske penger.

Tittelen Alan Wake fra finsk Remedy, som også står bak Max Payne, er et skrekkeventyr der en forfatter jages av mørke makter i en bortgjemt skogsbygd i det nordlige USA.

Heavy Rain imponert også. Her er det viktig å tenke først, og ikke bare gi noen en på trynet. Spillet følger en rekke hovedpersoner, hvis veier krysses.

Musikk skal bygges på glede

Musikkspillene har utvidet demografien for spillere. Enkelte skeptikere har sett på dette som en døgnflue, men på E3 var tendensen motsatt. Den største nyheten var utvilsomt The Beatles, som snart kommer til en spillkonsoll nær deg i The Beatles Rock Band. Spillet inneholder 45 sanger, som Get Back, Daytripper og Here Comes The Sun. I tillegg kan man laste ned flere album, og eksklusivt til Xbox 360 er en ny versjon av All You Need Is Love - der alle inntekter går til organisasjonen Leger uten grenser.

Guitar Hero har med sine plastgitarer gjort drømmen om å være rockestjerne mulig for alle. DJ Hero er nest spill i serien, denne gang med en miksepult med dreieskive på midten. I DJ Hero skal man skratsje og mikse. Selve spillet ligner på Guitar Hero med ulike fargekoder på skjermen. Blant artistene i spillet finner vi Black Eyed Peas, The Zombies, Tears For Fears, David Bowie og mikser med DJ Shadow.

Full fart med nykommer

Også innen racingspill er det oppfølgerne som dominerer. Kjente serier som Gran Turismo 5, Forza Motorsport 3 og rallyspillet Dirt 2 ble testet og fikk tommelen opp. Disney viste en uvanlig variant; Split Second. Dette ligner mest fartsfyllte Burnout, men man kan bytte bane underveis. Spillet vant prisen for beste racingspill på Game Critics Awards, og er absolutt verdt å se opp for.

Rullebrettspillene er også fartsfyllte. Etter et par år med EA-dominans, ser det ut til at veteranen Tony Hawk er på vei tilbake. Tony Hawk Ride styres ved hjelp av et rullebrett uten hjul, men med tre ”accelerometers” og fire sensorer.

Balanserer videre

Nintendo fortsetter å overbevise nye spillere samtidig som de tilfredsstiller gamle tilhengere. I stedet for å satse på eksplosive actionspill fortsetter de med spill som Wii Fit Plus, som er en utvidelse av treningspillet med sitt balansebrett - et av fjorårets mest solgte spill. New Super Mario Bros Wii åpner for fire spillere samtidig på en klassisk plattform. Metroid: Other M er et nytt romspill med prisjegeren Samus Aran. I tillegg kommer flere DS-spill som The Legend of Zelda: Spirit Tracks, den interaktive boken James Patterson Woman's Murder Club: Games of Passion, og rollespillet Golden Sun DS. Hvis New Super Mario Bros Wii blir årets store Mario-spill til julesalget, blir Super Mario Galaxy 2 den store Mario-opplevelsen i 2010.

Shigeru Miyamoto viste konseptbilder av et nytt The Legend of Zelda til Wii for utvalgte journalister. Lite er kjent om spillet, men det er forventet at det presentres på neste års E3.

TESTERNES FAVORITTER

Mass Effect 2 (PC/Xbox 360) Bioware/EA

Visningen av Mass Effect 2 bak lukkede dører var definitivt et av messen absolutte høydepunkter. Du bestemmer Shepards skjebne, kan han til og med dø, og historiefortellingen ligger på et helt nytt nivå.

Modern Warfare 2 (PC/PS3/Xbox 360) Infinity Ward/Activision Blizzard

Det føltes som Call of Duty fanget i en Bond film... på en god måte. Isklatring, pulsdetektorer, snøstorm, eksplosjoner og snøskutere - alt innenfor en ti minutter lang og intens demonstrasjon.

New Super Mario Bros. Wii (Wii) Nintendo

Enkel og velprøvd, men med dybde og nytenkning. Vi kommer til å spille en todimensjonal Mario på en helt ny måte i høst.

Just Cause 2 (PC/PS3/Xbox 360) Avalanche/Eidos

Messens mest imponerende svenske spill. Ser ut til å være vanvittig underholdende og overraskende polert med tanke på at det ikke kommer i handelen før neste år.

Heavy Rain (PS3) Quantic Dream/Sony

Alle spill som inneholder en sekvens der den kvinnelige hovedpersonen tvinger en sluskete nattklubbeier til å svare ved å skvise hans edlere deler fortjener en plass blant mine mest etterlengtedespill.

The Last Guardian (PS3) SCEI/Sony

Shadow of the Colossus og Ico er de to beste enspiller-spillene jeg har prøvd, og oppfølgeren gjør meg yr av glede - selv om det bare var en trailer.

Milo/Project Natal (Xbox 360) Lionhead/Microsoft

Det var ikke stort mer enn en tungt scriptet tech-demo dette, men potensialet i spillfigurer du kan kommunisere med er ufattelig stort.

Scribblenauts (DS) 5th Cell/Warner Bros Interactive

Messens store “dark horse” - et puslespill med tilsynelatende ubegrensede muligheter til leken eksperimentering og kreativ utfoldelse.

Mass Effect 2 (PC/Xbox 360) Bioware/EA

Når det gjelder interaktive fortellerteknikker, voksen og utfordrende tematikk, sitrende spenning og pur blockbuster-følelse, var Mass Effect 2 i en klasse for seg. Selv i konkurranse med Heavy Rain.

God of War III (PS3) SCEI/Sony

Det var mange som forsøkte å kopiere God of War på E3, men selv om enkelte kom ganske nær var originalen akkurat så episk og overlegen som jeg håpet på.

Mass Effect 2 (PC/Xbox 360) Bioware/EA

Oppfølgeren ser fantastisk ut, og er kanskje det spillet som pekte seg mest ut i kraft av fantastisk grafikk, en episk historie og forbedret spillmekanikk. Denne gang blir det lagt enda større vekt på forskjeller i historien basert på valgene du gjør underveis, og “Mass Effect 2” blir den mørke andreakten i den planlagte triologien.

Modern Warfare 2 (PC/PS3/Xbox 360) Infinity Ward/Activision Blizzard

Spillet er spådd å bli en storselger når det slippes før jul, og det skal mye til for at det ikke blir en like stor suksess som “Call of Duty 4: Modern Warfare”. Utviklerne har perfeksjonert en måte å lage spill på som inneholder historiefortelling helt i ypperste Hollywood-klasse, og det som ble vist på E3 underbygger dette.

Uncharted 2: Among Thieves (PS3) Naughty Dog/Sony

Både “Assassin’s Creed 2” og “Uncharted 2” imponerte under E3, men må jeg velge en av dem så går jeg for Uncharted-oppfølgeren. Uten tvil det PS3-eksklusive spillet som kommer i år jeg gleder meg aller mest til, og helt sikkert også i tetgruppen når årets beste spill skal kåres i 2009.

Splinter Cell: Conviction (PC/Xbox 360) Ubisoft

Spillet har lenge vært under utvikling, og Ubisoft har trengt noen forsøk på å finne ut hvordan de skal revitalisere Sam Fisher og snikespillsjangeren. Spillet inkluderer en helt ny måte å lage en sømløs opplevelse på, der oppdragene og tilbakeblikk vises på vegger og spillinteriøret, mens du forbereder deg på flere ulike måter å angripe på.

DJ Hero (PS2/PS3/Xbox 360/Wii) Red Octane Activision Blizzard

Før E3 var jeg superskeptisk. Det virket som en dårlig idé å skulle melke suksessen etter “Guitar Hero”- og “Rock Band”-suksessene gjennom å introdusere en platespiller og elektronisk musikk i samme innpakning. Og ikke minst; de aller fleste undret på “hvordan blir det egentlig å spille DJ Hero?”. Etter en demonstrasjon ble jeg solgt – spillet ser utrolig morsomt ut og virker fullstendig logisk og innovativt. Toppen på musikkspillenes suksess er ikke nådd ennå.

JURYENS FAVORITTER

Hvert år stemmer representanter fra tunge internasjonale medier frem de beste spillene på E3, kalt Game Critics Awards. De 29 jurymedlemmer kåret i år følgende vinnere:

Best of Show: Uncharted 2: Among Thieves (PS3)Best Original Game: Scribblenauts (DS)Best Console Game: Uncharted 2: Among Thieves (PS3)Best PC Game: Star Wars: The Old Republic (PC)Best Handheld Game: Scribblenauts (DS)Best Hardware/Peripheral: Project Natal (Xbox 360)Best Action Game: Modern Warfare 2 (PC/PS3/Xbox 360)Best Action/Adventure Game: Uncharted 2: Among Thieves (PS3)Best Role Playing Game: Mass Effect 2 (PC/Xbox 360)Best Racing Game: Split/Second (PC/PS3/Xbox 360)Best Sports Game: Fight Night Round 4 (PS3/Xbox 360)Best Fighting Game: Tatsunoko vs. Capcom: Ultimate All-Stars (Wii)Best Strategy Game: Supreme Commander 2 (PC/Xbox 360)Best Social/Casual/Puzzle: DJ Hero (PS2/PS3/Xbox 360/Wii)Best Online Multiplayer: Left 4 Dead 2 (PC/Xbox 360)

Scribblenauts
Heavy Rain
Alan Wake
The Beatles Rock Band
Miksepulten til DJ Hero.
Forza Motorsport 3
Split Second
Med dette rullebrettet styres Tony Hawk Ride.
Spillutvikler Miyamoto viste konseptet bilder fra et nytt Zelda.
Bengt Lemne, Gamereactor
Rune Fjeld Olsen, VG
Kjetil Svensen, PressFire.no
Til toppen