Henrik Bjønnes bosetter seg sammen med famileien i Stockholm. Foto: Johnny Syversen

Fra norgessjef i Elkjøp til elgigant i Sverige

Som 27-åring ble Henrik Bjønnes fra Fredrikstad toppsjef i Elkjøp Norge. Nå gleder han seg til å bli svenskenes elektrokonge.

– Jeg er ikke akkurat den som trigges av titler og stillinger. Men oppgaven, den trigger, sier 32-åringen om den nye utfordringen han skal gå løs på.

Den 3. april starter han i jobben som adm. direktør for elektrokjeden Elgiganten, svenskenes svar på Elkjøp. De siste fem årene har han styrt kjeden i Norge.

Nå skal han sørge for at kjeden ikke bare forblir størst i Sverige, men at den vokser så mye at den blir større enn de to nest største konkurrentene til sammen.

Størst

– Sverige skal bli det definitivt største landet i Norden for oss, sier Bjønnes om kjeden som i dag har rundt 1.850 ansatte i Sverige. Nøyaktig hvor mye mer omsetning, hvor mange flere butikker og antall ansatte Elgiganten har som mål å vokse, holder han tett om av konkurransemessige hensyn.

– Men jeg tror vi kan gjøre mye gjennom organisatorisk vekst, i tillegg til å rulle ut franchisekonseptet for fullt i Sverige, sier Bjønnes, som sammen med ektefellen og den fire år gamle datteren nå flytter til Stockholm.

Det var rene tilfeldigheter som gjorde at han endte i elektronikkbransjen. Det startet i 1989 med sommerjobb på lageret i el-butikken Werner Larsen, som tidligere holdt til i gågata i Fredrikstad.

– Faren min jobbet i Denofa. Der var det jo stor sannsynlighet for sommerjobb når du hadde familie der, men av en eller annen grunn ville de ikke ha meg. Så jeg begynte isteden hos moren min, som jobbet hos Werner Larsen, humrer Bjønnes.

Han fikk det ikke bare lett på morens arbeidsplass. Selv trivdes han svært godt blant kollegene, som han beskriver som en "kompetent betjening av godt voksne damer med mye kunnskap", men det gikk ikke bedre enn at han fikk sparken!

Dette skjedde etter at unggutten en gang hadde vært ekstremt hjelpsom mot en kunde som hadde fått ødelagt fryseren på en lørdag, da butikken ikke hadde hjemkjøring. Bjønnes løste det med å ta fryseren på en sekketralle og slepe stasen av gårde over Kniplebakkene og hjem til kunden.

– Du har ikke noe her å gjøre, tordnet sjefen i butikken da lagergutten dukket opp timer senere.

Det hører med til historien at han fikk jobben tilbake. Og at han senere holdt seg i Elkjøp-konsernet (som også kjøpte opp Werner Larsen).

Etter videregående og befalsskole, ble det salgsjobb i Elkjøp på Sandvika. Her jobbet han ved siden av studier ved Varehandelens Høyskole.

27 år og toppsjef

Deretter gikk han rett til stillingen som avdelingsleder for Elkjøp i Trondheim. Så var det salgssjefjobber både i Norge og Danmark før han tok over som adm. direktør for Elkjøp Norge i 2001. Da var han bare 27 år.

– Det er klart at når du er 27 år og får ansvaret for 1.450 medarbeidere, så tenker du jo over risikoen for at du ikke gjør en god jobb. Men dersom jeg skulle følt presset så hardt at jeg var mer redd for å gjøre feil enn jeg hadde det gøy på jobb, hadde det fort blitt til at jeg ikke hadde våget å kline til nok.

– Du har ikke vurdert å teste et annet konsern, sånn for variasjonens skyld?

– Hvis jeg skal gi et råd til mennesker som vil gjøre karriere, må det være å ha tålmodighet til å lære seg detaljene i en virksomhet. Det tar tid, sier 32-åringen, som mener konsernet også har en unik kultur når det gjelder å dyrke frem det beste i folk.

Elgiganten har for øvrig en kort, men særdeles ekspansiv historie i Sverige. Det er drøye 11 år siden det aller første varehuset åpnet. Nå er det altså 50, og i følge Bjønnes skal det bli flere.

Henrik Bjønnes hopper over kjølen, og går fra stillingen som sjef i Elkjøp Norge til sjef i El-giganten i Sverige. Foto: Johnny Syversen.
Til toppen