Kjøkkenmessen Eurocuccina i Milano blir arrangert hvert annet år og er en del av den store internasjonale møbelmessen Salone del Mobile. Messen blir besøkt av cirka 250.000.

KJØKKENMESSE MED INSPIRASJON

Eurocuccina i Milano blir arrangert hvert annet år som en stor internasjonal møbelmesse. Messen er en kombinert fag- og publikumsutstilling og blir besøkt av rundt 250.000. Det gjør det til en av Europas mest besøkte utstillinger, og årets messe var intet unntak.

– I tillegg til nyhetene gir messen meg inspirasjon både fordi vi ser hva konkurrentene holder på med og at bransjens aktører kan hente inspirasjon fra andre industrigrener, sier Mathias Tingström fra Whirlpool. Han er sjefsdesigner for det amerikanske konsernet.

Messeområdet i Milano består av 20 haller, og i år var Eurocuccina i fire av dem. Totalt har messen et utleid areal på cirka 150.000 kvadratmeter og rundt 1.500 utstillere. Kjøkkendelen av messen, som i tillegg til de store produsentenes utstillingsområder også har en egen avdeling for kjøkkenteknikk, var i år på cirka 40.000 kvadratmeter med 170 utstillere.

Produkter som synes

På utstillingsområdet sitt viste Whirlpool flere nyheter som både er aktuelle for markedene i år, men som også blir lansert de to kommende årene. Når det gjelder tvillingskap, viste Whirlpool en nyhet med glassdesign i flere varianter. Men kanskje blir det hvite eller bronsefargede modeller som kommer til å bli attraktive på det skandinaviske markedet. De egner seg godt i kjøkken med hvitt eller treinteriør. Ideen er at de nye produktene skal stikke seg ut fra mengden.

Som en del av Glamour-serien viste Whirlpool nyutformede gasskomfyrer i ulike farger. De kommer i produksjon neste år. Ixelium er navnet på en helt ny teknikk for å produsere rustfrie materialer. Dette materialet er slik at overflaten kan rengjøres kun med vann. Whirlpool gir ti års garanti på at ståloverflaten ikke gulner eller viser fingeravtrykk. Den amerikanske produsenten skal være først ute med dette materialet, men det er meningen at det skal komme i øvrige produkter senere.

For to år siden viste Whirlpool konseptet Green Kitchen. Det blir nå utviklet ytterligere. Det kommer, for eksempel, en vannkoker som er helt integrert. Det betyr at eksempelvis pasta og poteter blir lagt i en beholder som blir senket ned i selve kokeren. Vannet blir tilført i den indre beholderen, og induksjonsteknikk gjør det mulig å spare mye energi gjennom oppvarming og koking.

Whirlpool arbeider også med å utvikle solcellepaneler som energikilde i matlaging. I tillegg skal et slikt anlegg lage varmt vann i husets kretsløp så langt det er mulig uten ekstra oppvarming. De nye produktene i Green Kitchen-konseptet vil imidlertid ikke komme på markedet før om to år.

Gullkantet kjøkkentilværelse

Miele presenterte sine nye designserier Fire og Ice på Eurocuccina. Dette er produkter i den tyske fabrikantens 5000-serie, som nå kommer med en ”touch” av gull eller sølv. Fire har gullbelagte håndtak, og kaffemaskinen i serien har nedløpsrør og melkebeholder i gullnyanse. Fronten er i titan og glassoverflatene har en bronseaktig nyanse. Dette mener Miele skal gi en eksklusiv følelse og sier det er etterspurt. Fire-produktene utgjør de mest eksklusive Miele nå kan tilby i sitt innbyggingssortiment.

Den andre design-serien Ice blir kjennetegnet av høyglans håndtak, kaffemaskin med høyglanspolert nedløpsrør og melkebeholder. Betjeningspanelet er i aluminium og glassoverflaten har en grå nyanse. Begge seriene kommer med innbyggingsprodukter i 45, 60 og 90 centimeter bredde og kan kompletteres med vifte til et komplett kjøkken. Mile viste at hvitt er på vei tilbake til kjøkkenet, men nå i en mer luksuriøs utforming enn tidligere. Det er få detaljer med andre nyanser enn hvitt, håndtakene er høyglanspolerte og glassoverflatene har hvite pigmenter innstøpt for ytterligere å forsterke dette inntrykket.

Miele viste også frem en ny kombi dampkoker. I tillegg til å være en tradisjonell dampovn har den også andre oppvarmingsmetoder som varmluft, over- og undervarme og en liten grill. Her er det mulig å kombinere oppvarmingsmetodene. Dampovnens håndtak er plassert bak panelet. Det finnes en modell med avtakbart håndtak og i tillegg en modell med fast vann- og avløpstilkopling. Den nye ovnen har trådløst steketermometer.

Oppvask for det gode livet

Electrolux fokuserte på sin nye oppvaskmaskin Real Life. Den skal være laget etter omfattende forbrukerundersøkelser. Den viser at brukerne ikke lenger er så opptatt av antall kuverter som produsentene i lang tid har målt oppvaskmaskinenes ytelse med. Real Life-maskinene har fleksibel innredning og en helt ny arm som skal gi renere oppvask, selv om man bruker bare åtte til ti liter vann. Det svenske konsernet mener de her har skapt en maskin med størst kapasitet av alle på markedet. Den slår seg selv helt av etter at oppvasken er ferdig og går ikke i stand by-stilling.

Electrolux viste også nyheten Fresh Frost Free. Disse skapene har en teknikk som beholder fuktigheten. Dermed skal maten holde seg opp til en uke lenger i forhold til tradisjonelle kjøleskap. De viste også en ny serie innbyggingsovner som skal gjøre matlagingen enkel. På betjeningspanelet kan brukeren velge hvilken type matlagning som er aktuell og deretter la ovnen selv avgjøre temperatur og innstillinger. Disse ovnen har også forhåndsprogrammerte oppskrifter der ovnen gjør alle nødvendige innstillinger automatisk. På Eurocuccina ble det også vist en ny kombiovn med damp i tillegg til tradisjonell varmluft. Det gjør at man for eksempel kan kombinere tillaging av grønnsaker og annen mat som krever en sprø overflate.

Utstilling med nordlys

Siemens utstilling ble belyst av nordisk nordlys. Dette var laget for å vise nyheten Cool Consept. Vi snakker om en ny serie integrerte kjøle- og fryseskap. Kjøleskapet har to hoveddeler, en nullsone med skuffer på teleskopskinner for oppbevaring av mat som dermed får opp til tre ganger lenger holdbarhet. Ved å bruke vakuumisolasjon har skapet energiklasse A++. Veggene har LED-belysning som gir godt lys selv om skapet er fylt av matvarer. Kompressorene er plassert i skapenes sokkel. Det har økt voluminnholdet i skapet. Siemens viste også nye oppvaskmaskiner med stor vekt på fleksibilitet med design som likner på stekeovnene. Maskinene kommer både i 45 og 60 cm bredde.

Disc Controll er en annen nyhet fra Siemens. Den har runde regulatorer og de ulike sonene i induksjonstoppen blir styrt på samme måte som betjeningen på enkelte mp3-spillere. Siemens viste også en annen nyhet i samme kategori, Flex Induction. Dette er en del av koketoppen og måler 40 x 21 cm. Denne sonen kan brukes i sin helhet eller deles opp og brukes til en stor eller flere små kjeler. Dette betyr også at man kan få to temperatursoner i samme kjele. Du kan for eksempel ha steketemperatur i en del av sonen og oppvarmingstemperatur i den andre.

Sjefsdesigner Mathias Tingström hos Whirlpool er en av de som står bark utviklingen av Green Kitchen-konseptet.
Regionsjef Pia Hovland fra Electrolux viste den nye oppvaskmaskinen Real Life på messen. Dette konseptet fraviker fra den tradisjonelle tanken om at antall kuverter er den viktigste måten å angi størrelsen på oppvaskmaskinen.
Finn Lofnes, produktdirektør for innbyggingsovner hos Electrolux viser en ny ovnserie og kombinasjonsovn som skal gjøre matlaging i kjøkkenet enklere. På den nye serien er håndtaket integrert i frontoverflaten.
Lina Uhlén, nøkkelkundeansvarlig for kjøkkenmøbler ved BSHs kontor i Stockholm, viser den nye induksjonstoppen med en sone på 40 x 21 cm som kan deles opp i ulike temperaturområder og varme opp flere kjeler samtidig.
Produktsjef for innbygging hos Miele Anders Johansson viste blant annet designseriene Fire og Ice sammen med en helt ny innbyggingsserie i fargen hvitt.
Til toppen