Geir Thorvildsen er daglig leder ved Elite Foto i Grimstad. Foto: Stian Sønsteng

MANGE TROR DE MÅ SE BILDENE PÅ SKJERM

– Vi opplever fortsatt at kundene ikke vet at de kan lage papirkopier av digitalbildene sine.

Det sier daglig leder Geir Thorvildsen i Elite Foto i Oddensenteret i Grimstad. Sammen med storebror Jan Espen Thorvildsen eier han denne forretningen samt Elite Foto i Harebakken senter i Arendal. Jan Espen eier i tillegg Elite Foto i Arendal sentrum, der han begynte for 16 år siden.

– Mange ser nok de digitale bildene sine på skjerm, kanskje fordi de ikke vet bedre. Noe av skylda må nok vi i butikkene ta på oss. Kanskje vi ikke har gjort en god nok jobb med å forklare hvor enkelt det er å få laget papirkopier av digitale bilder? For vår del bruker vi mye tid på å forklare kundene hvor mye enklere og billigere det er å velge og kopiere bilder med et digitalkamera, sier Geir Thorvildsen.

Når fagbladet Elektronikkbransjen besøker Elite Foto i Oddensenteret er han og butikkmedarbeider Simen Dyve Samuelsen i full gang med å kjøre ut bilder på bakrommet. Ute i butikken sitter en kunde og skriver ut bilder på en automat.

Butikken i Grimstad er den minste av de tre fotobutikkene til brødrene. Den på Harebakken er litt større, den største ligger i Arendal sentrum. Salgsmessig står de tre for omtrent like mye av totalomsetningen på rundt 15 millioner kroner.

Mye speilrefleks

– Her i Grimstad står labben for omtrent halvparten av omsetningen. Resten er kamera og tilbehør som batterier, vesker og album, sier Thorvildsen.

Når det gjelder konkurrenter, nevner han Expert og Euronics når det gjelder salg av kamera og tilbehør.

– Elite Foto-kjeden kjører et tøft løp når det gjelder priser, og jeg tror det er vanskelig å følge oss. I tillegg står vi som en ren fotobutikk sterkt når det gjelder fagkunnskap, mener Thorvildsen.

Han sier det er blitt solgt ”vilt mye” speilrefleks de siste årene.

– Vi har vært med på dette og har satt oss skikkelig inn i produktene. Cirka 40 prosent av kameraene vi selger er speilrefleks, sier Thorvildsen.

Han opplever at kundene nå kjøper sitt andre eller tredje digitalkamera.

– Vi merker dette fordi de kanskje ikke lenger kjøper med minnekort eller veske. Folk bytter generelt kamera oftere enn tidligere, omtrent som de gjør det med mobiltelefoner, sier Thorvildsen.

– Hvordan er produktkunnskapene hos kundene?

Interesserte kunder

– Veldig forskjellig. Mange er svært interessert i foto, og de suger til seg informasjon. Her har butikkene kanskje vært for dårlige til å tilby kurs, vi må huske at foto i dag er en av de største hobbyene, sier Thorvildsen.

Elite Foto på Oddensenteret har det eneste fotolaboratoriet i Grimstad.

– Vi tilbyr mange ulike kvaliteter når det gjelder papir, vi kan lage store kopier og trykker på det meste. Markedet for trykk på kopper, t-skjorter og lignende er økende, sier Thorvildsen.

– Hva med handelslekkasjen?

– Med den nye veien til Kristiansand er det bare en snau halvtime til butikkområdet på Sørlandsparken. Men siden prisene stort sett er like og det er enkelt å sjekke priser på internett er ikke dette noe stort problem for oss, sier Thorvildsen.

Han er utdannet serviceelektroniker men stortrives med å drive fotobutikk. I Grimstad er de fire ansatte på hel- og deltid.

– Det kan være vanskelig å få tak i dyktige butikkansatte, men hos oss har vi vært svært heldige de siste årene, sier Thorvildsen.

Simen Dyve Samuelsen er deltidsansatt ved Elite Foto i Grimstad. Her er han i sving på laboratoriet.
Elite Foto Odden holder til i Oddensenteret i Grimstad.
Til toppen