Seniorrådgiver Jørn Jensen i NRK viser eksempler på mobil-TV mottakere.

Mobil-TV testet ut i Norge

NRK har foretatt testsendinger, men de har ingen planer om å tilby mobil-TV.

– Vi kjørte rundt med flere mottakere i opptil 90 km/t. Bildet var helt stabilt, hele tiden, sier seniorrådgiver Jørn Jensen i NRK.

Han fortalte deltakerne på seminaret i digital-TV-forum at NRK har testet ut mobil-TV via DAB-nettet, og refererte i tillegg til tester fra England og Korea av DMB (Digital Multimedia Broadcasting). Denne teknologien er utviklet av koreanerne, og er nå tatt inn som en del av DAB-standarden.

Fjorårets test i England ble foretatt i høst, og av de 1.000 mobilbrukerne i London som fikk forsøke seg, var 59 prosent fornøyd. Alle testpersonene så i snitt TV på mobilen mer enn én time per uke. Til sommeren skal systemet lanseres kommersielt i England.

– Testene viste overraskende nok at folk også brukte DAB-radioen veldig mye på disse mobilene, fortalte Jørn Jensen.

Foreløpig er tradisjonelt TV-innhold som såpeoperaer, nyheter og sport konvertert og testet ut på mobil-TV, men det er nå klart at det skal lages eget innhold. Innen utgangen av 2006 ventes det at antall mobil-TV-brukere i Korea vil passere millionen.

Under sommerens fotball-VM blir det nye tester, denne gang i Tyskland, hvor det skal settes opp 35 sendere som skal dekke tolv byer.

– Hva skjer videre?

– NRK har foreløpig ingen planer om å tilby mobil-TV, sa Jensen, og lot det dermed stå åpent at NRK nok venter på utspill fra mobiloperatører.

Til toppen