– XD-E500 gir et tilnærmet likt HD-bilde. Vi har også en lignende teknologi i våre dyrere TV-modeller, som kommer i handelen før jul, sier Olivier Van Wynendaele.

NESTEN HD FRA DVD med Toshibas XDE-teknologi

Toshiba tapte HD-krigen mot Blu-ray. Nå kommer de med en teknologi som skal gi en høyoppløst opplevelse fra materiale i standard oppløsning.

Ett av produktene man burde se på IFA, var Toshibas DVD-spiller XD-E500 med XDE (Extended Detail Enhancement). Dette er Toshibas proprietære bildebehandlingsteknologi, som i følge reklamen skal gi tilnærmet HD-kvalitet på bilder fra DVD med 480i/576i. Før jul kommer Toshiba med en lignende teknologi i noen av sine TV-modeller. I Norge selges Toshiba av Gøte Lundblad AS.

– Hva er forskjellen mellom denne og eksisterende teknologier?

Olivier Van Wynendaele svarer, han er assisterende direktør for DVD hos Toshiba Information Systems (UK) Ltd.

– De fleste TVer har en enkel oppskaleringsfunksjon, de gjør kort og godt pikslene større for å fylle hele bildet – men de fjerner ikke støy og artefakter som kommer på grunn av oppkonverteringen. De fungerer som en slags zoom, og bildet blir slørete. Vår teknologi gir et så godt bilde som mulig fra et standardsignal, sier Van Wynendaele til fagbladet Elektronikkbransjen.

Han forteller at XDE-teknologien ikke bare konverterer bildet til 1080p, men også analyserer bildet og finner detaljene som er tapt - og gjenskaper dem.

Også i enkelte TV-modeller

– Resultatet blir tilnærmet likt et HD-bilde. Vi har også en lignende teknologi i våre dyrere TV-modeller, som kommer i handelen før jul.

– Så da slipper man å kjøpe en XDE-spiller for å få samme resultat?

– Nei, en DVD-spiller i lavere prisklasse gir ikke samme resultat.

– Når kommer Toshiba med sin første BD-spiller?

– Vi har ingen planer om å lansere BD, verken som avspiller, opptaker eller i en PC.

– Hvordan er situasjonen for Toshiba etter at HD-krigen er avgjort?

– Toshiba er et selskap med en rekke produktgrupper, vi var ikke avhengige av at HD DVD-formatet skulle bli en suksess. BD vant krigen, og vi la ned HD DVD-satsingen for ikke å forvirre markedet. Nå konsentrerer vi oss om andre teknologier, det optiske formatet er ikke lenger alt. I VHSens dager var dette den eneste måten å se video hjemme. Nå finner det mange videokilder, inkludert internett.

– La oss si at HD-krigen hadde endt annerledes, ville dere da introdusert XDE?

– Absolutt. Dette er en bildeforbedringsteknologi. HD er en liten del av markedet, de fleste TV-sendinger og filmer er i SD. Stadig mer videoinnhold blir tilgjengelig via internett, med en teknisk kvalitet som kanskje er dårligere enn DVD og standard TV-sendinger. Da trenger man en teknologi som gir et best mulig bilde med disse signalene, både i dag og i fremtiden.

Også DivX

– XD-E500 prosesserer kun innholdet på DVD-platen?

– Ja, derfor kommer vi med en lignende teknologi i TVene våre. XD-E500 tar også DivX, som ofte er i dårligere kvalitet enn DVD. Neste generasjon blir enda mer sofistikert når det gjelder å forbedre dårligere videosignaler, sier Van Wynendaele til fagbladet Elektronikkbransjen.

Han karakteriserer XDE-teknologien som et gjennombrudd, det beste og mest lønnsomme valget hvis man vil se DVD-samlingen med best mulig kvalitet på en stor flatskjerm med HD-kapasitet.

– Hovedsaklig forbedrer spilleren skarphet, farge og kontrast. Der konvensjonell oppskaleringsteknologi bare forbedrer oppløsningen i bildet, gjør Toshibas proprietære XDE-teknologi mye mer; gjennom ytterligere tre videoprosesseringer gir vi et skarpere og renere bilde med klarere farger og bedre kontrast. Detail Enhancement gir skarpere overganger og mindre støy i bilde med 3D DNR, Intelligent Colour forbedrer blå og grønn farge noe som ofte ikke gjøres ved vanlig oppskalering, i tillegg til at denne prosessoren forbedrer det totale bildet, og Contrast Enhancement forbedrer kontrasten i mørke områder mens den beholder lysstyrken i de andre områdene, sier Van Wynendaele.

Fagbladet Elektronikkbransjen nr.8/2008

XD-E500 har Toshibas bildeforbedringsteknologi XDE, og oppskalerer DVD til 720p, 1080i og 1080p. Spillereren har HDMI, Regza Link (HDMI CEC), spiller DivX/MP3/jpeg/DVD/DVD-R/-RW/CD/CD-R/-RW/VIDEOCD,SVCD/CD-DA. Pris: 1.500,-
RV-serien er nye 1080p/100Hz-modeller fra 37 til 46 tommer. Priser fra 11.000,- til 18.000,-
XV-serien er nye 1080p-modeller fra 32 til 52 tommer. Priser fra 8.000,- til 20.000,-
ZF-serien er nye 1080p/100Hz-modeller med Resolution Plus fra 40 til 46 tommer. Priser fra 16.000,- til 19.000,-
Til toppen