Markedssjef for strategi i Nokia-konsernet, Scott McMahon, med multimediatelefonen N77 som er basert på DVB-H-systemet og har en 2,4 tommer QVGA-skjerm.

Nokia velger DVB-H for mobil-TV

– 3G-teknologien skaper fart i nedlasting av video og mottak av mobil-TV.

Det sier Scott McMahon, markedssjef for strategi i Nokia-konsernet. Han ser mobiltelefonen midt i en spennende fremtid preget av bilder og annen elektronisk kommunikasjon.

– Vi har sett på tre forskjellige teknologier for mottak av mobil-TV. Først og fremst gjelder det mottak med standard DVB som allerede eksisterer for stasjonært mottak. DVB-H er egnet for overføring til mobil. I tillegg har vi arbeidet med system for ”streaming” basert på eksisterende 3G-nett. Det er det mest populære i dag. Fra neste år vil det komme en ny standard kalt MBMS, som også er basert på mobilt nettverk, sier han.

Satser på DVB-H

Nokia har lenge arbeidet med DVB-H-teknologien for TV til mobil.

– Vi har sett på interessen hos mobiltelefonbrukerne og utviklingen av sendersystemene. Strategien vår har vært å komme på banen med mottakere når kundegrunnlaget er godt. Veksten av digital-TV fra bakkesendere til stasjonære mottakere hjelper oss i denne utviklingen i og med at interessen for digitalt mottak øker, sier McMahon.

– Hvordan ser du på DVB-H sammenlignet med andre mottakerstandarder og teknologier?

– Teknologiene er forskjellige men vi mener at så langt er DVB-H best egnet for et separat digitalt nettverk, også for mobil mottaking. I tillegg er det velegnet for nedlasting av annet videoinnhold, sier McMahon.

Han mener at det nye nettverket som kommer neste år vil ligge foran i utviklingen fremover, men hvem som vinner konkurransen vil være avhengig av både operatørene og produktutvalget i markedene.

Halvparten ønsker TV

I fjor gjorde Nokia en markedsundersøkelse i 20 land som ga mer enn ti milliarder svar på hva forbrukerne ønsker av mobiltelefonen, hva de er opptatt av og hva de ser etter. To tredeler ønsker å ha en mobiltelefon med MP3-spiller, og mer en halvparten ønsker seg en mobiltelefon som kan gjengi TV. McMahon legger vekt på at forbrukerne prioriterer innhold fremfor teknologi, og legger vekt på at bruken av mobiltelefonen skal være så grei og behagelig som mulig. De ønsker også at mobiltelefonen skal holde hva produsenten lover.

– I nesten alle land er det en kombinasjon av gratis TV-kanaler og betal-TV. Ga undersøkelsen noe svar på hva folk foretrekker og hvor my e de eventuelt vil betale for TV-mottak? Hvilke mulige løsninger er det for betaling?

– Mobiloperatørene har lang erfaring med markedsmekanismer når det gjelder nedlasting og betaling. Nå kommer internett-teknologien inn for fullt, så operatørene må tenke nytt. Det vil gi nye utfordringer til operatørene. De som tilbyr internett vil konkurrere med de tradisjonelle mobiltelefonoperatørene og blir en ny gruppe forbrukerne må forholde seg til, sier McMahon.

Han tror HDTV kan bli aktuelt for mobilbrukere på samme måte som det kommer inn på PC via bredbånd. Men det blir først etter 2010.

Nokia E61i som har PDA-funksjonalitet, 3G/EDGE/GERS-funksjon og kommunikasjon for WIFI trådløst nettverk.
6110 er Nokias nye navigatør. Operativsystem er Symbian S60. Nokia tilbyr gratis nedlasting av kart til denne telefonen som har terminal for minnebrikke opp til 2 GB.
E90 er Nokias nye kommunikator. Den har fire tommers skjerm i bredformat og kamera med 3,2 megapiksler. Programvaren er basert på Symbian operativsystem. Telefonen er kombinert 3G/EDGE/GPRS med HSDPA-system og kommunikasjon med WiFi
Nokias E65 har enknapps betjening av alle hovedfunksjoner. Kameradelen har to megapiksler. Telefonen kombiner 3G/EDGE/GPRS med WiFi.
Nokia Classic 3110 har hovedvekt på musikk og epost med stereo MP3-spiller og FM-radio. Den har terminal for minnekort opp til 2GB. GPRS funksjonalitet.
Til toppen