Dette Electrolux-kjøleskapet skal være produsert i 1937, og ble fraktet til Norge fra Amerika. Foto: Alf Ole Rød

NORGES ELDSTE HVITEVARE?

Alf Ole Rød bruker et Electrolux-kjøleskap fra 1937 til å kjøle drikke på varme sommerdager. Er dette Norges eldste hvitevare i fortsatt bruk?

Da Teknisk Ukeblad skrev om et kjøleskap fra 1941 som fortsatt er i drift i Storbritannia, fikk de respons fra leserne. Jim Williamson fra Derbyshire har en Electrolux modell L380 i fortsatt bruk, men han må se seg slått av Alf Ole Rød og Electrolux-kjøleskapet han har stående på hytta på Hvaler. Rød mener skapet er produsert i 1937, og han bruker det fortsatt på varme sommerdager.

– Kjøleskapet ble i sin tid kjøpt i Amerika. Derfra ble det fraktet til Halden, hvor det ble ombygd fra 110 V likestrøm til parafindrift, siden det ikke var strøm på Søndre Sandø på Hvaler i 1937. Skapet gikk på parafin frem til cirka 1950, da det ble bygget om til 220 V drift, skriver Rød i en epost til Teknisk Ukeblad.

Skapet gikk på parafin frem til cirka 1950, da det ble bygget om til 220 V drift

Noen eldre?

– Kåringen av Norges eldste hvitevarer var et stunt vi gjorde som følge av at mange engasjerte seg i saken om Jim Williamson i England. Det rant inn artikkelkommentarer og tips om at våre lesere satt på enda eldre saker, og det tok ikke lang tid før vi fikk tilsendt sju spreke bidrag. To av kjøleskapene er til og med eldre enn Williamsons, som gikk verden rundt i diverse medier, sier nettsjef Svein-Erik Hole i Teknisk Ukeblad Media AS.

Ifølge Teknisk Ukeblad bruker Williamsons 109 liter store Electrolux fra 1941 rundt 900 kWh i året for å holde temperaturen. Et 50 prosent større kjøleskap av dagens modell fra samme produsent bruker 94 kWh på den samme jobben.

Røds skap fra 1937 er den foreløpig eldste hvitevaren Teknisk Ukeblad har fått tips om. Kanskje noen av fagbladet Elektronikkbransjens lesere kjenner til enda eldre hvitevarer i fortsatt bruk?

Vaskemaskin Servis Superheat, produsert i februar 1954 hos Wilkins & Mitchell i Darlaston, England, brukes fremdeles sporadisk. Den har et tretrinns 1.6 kW varmeelement- – Med tømmepumpe og vrimaskin var den i toppskiktet blant agitatormaskinene, skriver Ove Netland til Teknisk Ukeblad. Foto: Ove Netland
Denne komfyren fra Grepa, en Modell 47 fra 1963, er i daglig drift og fungerer ypperlig hjemme hos Erlend Dammen, som har et helt kjøkken i retrostil med originale hvitevarer. Foto: Erlend Dammen
Erlend Dammen har også et Bosch GS 188 kjøleskap fra 1961 på retrokjøkkenet sitt. Foto: Erlend Dammen
Denne norske komfyren fra Mjelva og Grepa Fabrikker er fra cirka 1952-1955. Foto: Oddbjørn Kvalvik
Kjøleskapet Frigidaire fra General Motors kan være fra 1939. Foto: Geir Vollsæter
Til toppen