Country Manager Arild Elverum har store forventninger til Nokias nye smarttelefon N8. Her er han fotografert i en nye Telenorbutikken i Sandvika storsenter. Foto: Stian Sønsteng.

NY START FOR NOKIA

– N8 representerer en ny start for Nokia, sammen med Meego-samarbeidet med Intel.

– Lanseringen av N8 betyr utrolig mye for oss. Telefonen skal revolusjonere Nokia, med det nye Symbian operativsystemet som gjør oss i stand til å konkurrere i det stadig økende markedet for telefoner med berøringsskjerm, sier Arild Elverum.

Han er Country Manager i Nokia i Norge, og mener Nokia med operativsystemene Symbian og Meego vil stå sterkt i konkurransen med de andre aktørene i markedet. Det Linux-baserte operativsystemet Meego er utviklet i samarbeid mellom Nokia og Intel, og de første Meego-telefonene fra Nokia vil trolig presenteres neste år. Enten på CES-messa i Las Vegas i januar eller på Mobile World Congress i Barcelona i februar.

Når det gjelder Symbian, bruker ikke Nokia versjonsnummeret lenger.

– Oppdateringene vil komme fortløpende nå, sier Elverum.

I høst fokuserer Nokia sterkest på Symbian-telefonen N8, og Elverum mener modellen igjen plasserer Nokia som en seriøst alternativ i segmentet.

– Vi kan endelig gjøre det samme som de andre og er nå absolutt på høyden, sier Elverum.

– Kommer N8 tidsnok?

– Vi skulle gjerne hatt den tidligere, men det er nå vi har fått den og da er det bare å stå på å gjøre det vi kan, sier Elverum.

Han innrømmer at det er kommet inn konkurrenter som har sett mobiltelefonmarkedet på en annen måte enn Nokia.

HDMI-utgang

– De har introdusert tjenester og programvare på en annen måte enn Nokia har vært forberedt på, og dette har endret hele markedet. Vi har vært så heldige å være størst, nå kommer vi godt tilbake. Konkurransefortrinnet til N8, ved siden av at telefonen kan gjøre det samme som de andre, er uten tvil still- og videokameraet med HD-kvalitet. Dette er helt unikt. N8 er en komplett multimediamaskin, og du kan enkelt vise opptak og bilder på TVen eller en flatskjerm via HDMI-utgangen på telefonen, sier Elverum.

– Hvem er konkurrentene til N8?

– Telefoner i øvre prisklasse med berøringsskjerm. N8 er like mye en konkurrent til HTC og Samsung som til Apple, sier Elverum.

N8 kom i handelen i oktober, i første omgang hos Telenor. Fra og med november har den vært tilgjengelig hos alle forhandlere. Prisen ligger fra 1.200 kroner avhengig av abonnement.

N8 er den første telefonen med det nye Symbian operativsystemet. I desember kommer C7, en mer avrundet og feminin modell – med 8 MP kamera og uten HD-video.

– Dette er en mindre telefon som er enklere å ha med seg, kanskje for dem som ikke er så opptatt av multimediafunksjonene, sier Elverum.

På nyåret kommer E7, en ny Communicator med fire-tommers skjerm, skyvetastatur og en rekke funksjoner rettet mot bedrifter.

Elverum viser til at Nokia har markedets bredeste sortiment, og forteller at de i de rimeligere modellene er kommet med en nye versjon av operativsystemet Serie 40.

Litt for gammel

– Dette gir en langt bedre brukeropplevelse ved at du blant annet kan være på Facebook og lese epost også med disse telefonene, sier Elverum.

– Hvem er den typiske Nokia-kunden?

– Dessverre er hun eller han litt for gammel, sier Elverum og ler.

– Det er de trauste kundene som ønsker det gode og sikre, som har hatt Nokia i mange år. Vi ønsker nå å få litt mer ungdom og innovative brukere med oss, sier Elverum.

– Hva gjør dere på markedssiden for å lykkes med dette?

– Vi forsøker å være tilstede der vi treffer de nye målgruppene, både gjennom annonsering og tilstedeværelse på ulike arrangement. Nokia startet i månedsskiftet oktober-november en større markedsføringskampanje der vi går bredt ut over alt, sier Elverum.

Han innrømmer at Nokia har slitt med å tilpasse seg det nye mobilmarkedet.

– Vi har fortsatt en god markedsandel og har beholdt posisjonen som den ledende aktøren i verden. En del av topplederne er skiftet ut, blant annet har vi fått inn en kanadier fra Microsoft på toppen – tidligere var det kun finner som styrte skuta. Vi har god tro på at han kan være med å få oss inn i spillet igjen, sier Elverum.

Han er godt fornøyd med Nokias posisjon i Norge.

Norge gjør det godt

– Vi gjør det veldig bra, og er så heldige å bo i et land der det er mye penger blant folk og telefonene skiftes ofte. Nokia er i Norge nesten dobbelt så stor som nummer to, dette skyldes hovedsakelig at vi har så stor bredde. Vi har ikke solgt mest i øvre sjikt, der vi har manglet de rette modellene, men har oppnådd svært gode resultater for de rimeligere modellene. I Norge oppnår høyest snittpriser i Europa i Nokia-sammenheng, og vi tjener mye penger for morselskapet, - ikke minst takket være den nye organisasjonen vi har bygd opp, sier Elverum som har vært Country manager i snart to år.

Smarttelefonen N8 er utstyrt med et tolv megapikslers kamera, Carl Zeiss-optikk og Xenon blits. I tillegg kommer muligheten for å ta opp og redigere video i HD-kvalitet. Enheten har HDMI-utgang, som gjør det mulig å se HD-film med Dolby Digital Plus flerkanalslyd når den tilkoples en TV. N8 kommer med fri tilgang til en rekke nett-TV-tjenester som i utgangspunktet koster penger. Facebook og Twitter er samlet i én visning på startskjermen, og det følger med fri bruk av den siste versjonen av Ovi-kart. Kartverket er levert at Navteq, som Nokia har kjøpt.

Sammen med E7, C7 og C6-01 utgjør N8 Nokias nye familie Symbian smarttelefoner. Operativsystemet er basert på åpen kildekode basert på Qt og skal derfor by på gode muligheter for dem som ønsker å utvikle innhold. Modellene har støtte for flere hjemmeskjermer og visuell multitasking, og tilgang til å laste ned applikasjoner, musikk og kartverk fra Ovi-butikken.

– Brukerne vil oppleve at modellene har merkbart høyere hastighet, samtidig som mye vil være velkjent for tidligere Nokia-brukere, sier Elverum.

Nokia N8 er selskapets storsatsing denne høsten, utstyrt med det nye Symbian-operativsystemet.
Nokia E7 er beregnet på proffbrukere, med Microsoft Exchange ActiveSync og andre personlige applikasjoner. Berøringsskjermen er på fire tommer, med Nokia ClearBlack-teknologi.
Nokia C7 har avrundede kanter, programvare for Facebook og Twitter og epostvisning på startskjermen. 3,5 tommers AMOLED-skjerm, utførelse i rustfritt stål og glass.
Nokia C6-01 har 3,2 tommers AMOLED-skjerm og med selskapets ClearBlack-teknologi for bedre lesbarhet utendørs. Utførelse i rustfritt stål og glass. Epostleser. Tilgang til applikasjoner og musikk fra Ovi butikk.
BH-905i er Nokias blåtann stereohodetelefoner, med aktiv støyreduksjon.
Til toppen