Panasonic har valgt å bruke det Olympus-utviklede 4:3-formatet i sine speilreflekskamera. L1 er foreløpig den eneste modellen i serien, og Leica er i ferd med å utvikle objektiver til standarden.

Overlever ikke uten speilrefleks

– Speilreflekskameraet L1 er viktig for oss fordi det ikke går an å overleve bare ved å selge kompaktkameraer.

Det sier Anders Jonsson, nordisk produktssjef i Panasonic Nordic AB.

– L1 er ingen volummodell, men vi har laget den for å skape en plattform å gå videre på innen speilrefleksmarkedet. Samtidig vil vi utvide spekteret vårt av kameraer, sier Jonsson.

Han ser Olympus som en hovedkonkurrent. Det mest unike med L1 er optikken. Panasonic samarbeider med Leica. Derfor mener Jonsson at Panasonic har fordeler med høykvalitetsoptikk. I tillegg har L1 optisk bildestabilisator.

4:3-formatet

Olympus har utviklet 4:3-formatet som en åpen standard, og Panasonic har valgt å gå inn på det samme. Jonsson mener dette formatet er ideelt for digital fotografering. Han mener også at 4:3-formatet gir fordeler framfor tradisjonelle fotoprodusenter som Canon og Nikon. Leica utvikler to nye objektiver for 4:3-standarden, og de skal Panasonic bruke. Jonsson forteller at L1 foreløpig er eneste speilrefleks fra Panasonic, men neste år kommer nye modeller som skal ha konkurransekraftig prisnivå.

Panasonic var først ute med bildestabilisator i kompaktkameraer. Det nye på denne fronten er modeller med integrert ISO-kontroll som justerer følsomheten etter motivets art og bevegelser. Dette, sammen med bildestabilisatoren, skal gi større mulighet for skarpe bilder. Jonsson mener at kompaktmarkedet neste år vil bestå av kameraer med minnebrikker på seks til ti megapixler i øvre prisklasse, og at det stabiliserer seg på mellom seks og syv megapixler i mellomklassen.

2.500 til 5.500 kroner

Når det gjelder prisnivå, regner Jonssen med at det vil ligge på 2.500 og 5.500 kroner for Panasonics kompaktkameraer kommende sesong.

– Det er dette segmentet vi er sterkest på. De nye modellene for sesongen ble lansert i august, så vi har ingen nye kompaktmodeller her på Photokina.

Jonsson legger også vekt på at Panasonic vil komme med et utvalg av tilbehør til speilreflekskameraene. Eksempel på dette er to separate blitzer med ledetall 36 og 50. Det kommer også ulike typer filter og vesker.

Kompaktkameraet LX2 med helmanuelle innstillinger og bilder i 16:9-format med full oppløsning. Skjermen er vribar noe som skal gjøre det lettere å bruke kameraet høyt oppe og lavt nede.
Panasonics kompaktkamera FX07 kommer med hus lakkert i ulike fargevarianter.
Panasonics nordisk produktsjef Anders Jonsson sett gjennom kompaktkameraet FZ50. Dette kameraet har 10 MP og 12x optisk zoom. Foto: Erik Andersen
Panasonic mener at bruken av Leica-optikk er en stor fordel for kvaliteten i kameraene siden denne optikken er også brukt i kompaktkameraer, her modell FX3-S.
Til toppen