DØRÅPNER FOR ELEKTROHANDELEN

Håkon Lie (t. v.) og Jørn-André Hammer i Assa Abloy med Yale Linus (t. v.) og Yale Doorman L3S. Foto: Stian Sønsteng

– Vår utfordring er at forbrukeren allerede har en løsning som fungerer, med en tradisjonell nøkkellås, men de aner ikke hva de går glipp av.

Publisert

Det sier Håkon Lie, som er produktsjef for Yale i Norge. Vi møter ham sammen med Jørn-André Hammer, salgssjef i Norge og Sverige for Assa Abloys kunder innen elektronikk og byggevarer.

Yale Doorman har vært selskapets døråpner i elektrofaghandelen.

– Med lanseringen av Yale Doorman L3S og Yale Linus har elektrofaghandelen virkelig tatt av i dette markedet, sier Hammer.

– Det åpenbare salgsargumentet er den nøkkelfrie hverdagen. I tillegg kommer fordelene med appen, der man for eksempel kan se når barna kommer hjem fra skolen, endre koder og ha oversikt over døra, sier Lie.

Yale Doorman L3S har integrert ringeklokke. Foto: Yale
Yale Doorman Classic Connected kommer i sort og sølv. Foto: Yale

– Det smarte hjemmet begynner når du kommer hjem, med dørlåsen, og man kan stille inn ulike scenarier, som at lysene slås på og varmen økes. Hvis vi klarer å fortelle dette, og muligheten du har til å automatisk åpne dørlåsen med mobilen eller smartklokka, har særlig elektronikkbransjen mye å hente, sier Hammer.

Siden 1864

Historien til Assa Abloy i Norge går tilbake til 1864, da tre fabrikker ble slått sammen i Aktieselskabet de Forenede Norske Laase- og Beslagfabriker. Dette ble i 1908 til Trio, som i 1971 ble slått sammen med Ving, som i 1910 ble etablert som Rosenvinge.

Assa Abloy ble dannet i 1994, etter en sammenslåing av svenske Assa (etablert i 1881) og finske Abloy (etablert i 1921), og i 2007 kjøpte de Trio Ving. Assa Abloy-gruppen har hovedkontor i Stockholm, og er ifølge sine nettsider den største globale leverandøren av intelligente adgangsløsninger.

Det åpenbare salgsargumentet er den nøkkelfrie hverdagen

– Vi er representert i over 70 land, og er en betydelig global aktør med 52.000 ansatte Produksjonen av Yale skjer ved våre egne fabrikker i Asia, sier Hammer.

I Norge holder de to selskapene, Assa Abloy Global Solutions og Assa Abloy Opening Solutions, til på Ski utenfor Oslo, med rundt 200 ansatte. Førstnevnte leverer sikkerhetssystem til cruiceskip og hoteller verden over, mens sistnevnte har ansvaret for det norske markedet.

Yale Doorman L3S vist i Assa Abloys utstillingslokaler på Ski. Foto: Stian Sønsteng

– I Opening Solutions leverer vi alt du finner i forbindelse med et dørmiljø, sier Lie.

Dette er produkter som adgangskontroll, beslag, dørautomatikk, dørlukkere, dørstoppere, vridere, skilt, hengelåser, hengsler, håndtak, panikk- og rømningsbeslag, skåter, espagnoletter og sylindere.

Yale Linus monteres på innsiden av døren, og bruker den eksisterende låse. Kan åpner med app, kodetastatur og nøkkel. Foto: Yale

Yale Linus

Yale Doorman har ifølge de to Assa Abloy-karene siden lanseringen i 2009 vært et gjør det selv-produkt.

– Yale er varemerket vi bruker på våre digitale og elektroniske produkter. De som allerede har hatt en elektronisk dørlås, går ikke tilbake til nøkkelen. Vi hører stadig om fortvilte kunder som har flyttet, og ikke kan bruke en Doorman fordi det kanskje er restriksjoner i sameiet. For dem har vi Yale Linus-modellen, som settes over knappvrideren og bruker den eksisterende låsesylinderen, og betjenes med et eksternt låsetastatur, mobilen eller nøkkelen, sier Lie.

Yale Linus er oppkalt etter Linus Yale, som for 180 år siden fant opp nøkkelsylinderen. Med Yale Connect Wi-Fi Bridge, som kopler blåtannenheten i dørlåsen til wifi-nettet, får man med Linus tilgang til de samme funksjonene som Doorman-modellene.

Yale Linus kommer i modellene Family og Home, med og uten kodetastatur, og koster 4.200 og 3.500 kroner.

Yale Doorman L3S

– Doorman-modellene er en komplett elektronisk lås, som erstatter låsen som sitter i døra. Alle modellene av Doorman kan åpnes med brikke og kode. Doorman L3S og Classic Connected har i tillegg appstyring. L3S har den høyeste sikkerheten, med FG-klasse 3S, som går på den mekaniske bruddstyrken, men også den digitale sikkerheten der app og kommunikasjon mellom lås, server og telefon er forsikringsgodkjent, sier Lie.

L3S har den høyeste sikkerheten, med FG-klasse 3S

L3S har innebygd ringeklokke, og utførelse i mer eksklusive metalloverflater. Den har mindre fysiske mål på utsiden enn de andre Doorman-modellene, og en smalere innside som gjør at den kan brukes på dobbeltdører og klimadører.

Mobilen registreres via blåtann når du nærmer deg døra, og det er mulig å stille inn automatisk opplåsing.

Yale Doorman L3S kommer i sort, børstet stål og krom. Foto: Yale

– Har du i tillegg koplet deg til wifi, er dette en ekstra parameter for å gjøre det mer nøyaktig. Når du kommer hjem, gjøres det én automatisk opplåsing, noe som er praktisk hvis du har hendene fulle av handleposer. Du kan også aktivere automatisk låsing, og velge mellom umiddelbar låsing eller et valgfritt tidsintervall fra ti sekunder til 30 minutter, sier Lie.

– Dette kan være praktisk hvis man for eksempel skal ut med søpla eller hente posten, sier Hammer.

Assa Abloy leverer en lang rekke produkter til prosjekt- og bedriftsmarkedet. Foto: Stian Sønsteng
Digitale hengelåser er også i Assa Abloys sortiment. Foto: Stian Sønsteng

Alle produktene kan styres direkte med Yale Home-appen, så lenge man befinner seg innenfor blåtannrekkevidde mellom lås og telefon. Skal man få glede av fjernstyring av dør, se hva som skjer av aktiviteter på døren, samt integrasjoner av låsen, må låsen være på nett hele tiden. Til dette kreves Yale Connect Wi-Fi Bridge, som går på 2,4 GHz-nettet.

Yale Doorman L3S koster 6.500 kroner, inkludert Yale Connect Wi-Fi Bridge.

Classic Connected

På nivået under er Yale Classic Connected, til 4.700 kroner, som også inkluderer Yale Connect Wi-Fi Bridge.

– Classic Connected er en oppkoblet versjon av den populære Yale Doorman Classic. Classic er fortsatt en veldig moderne lås, sammenlignet med det som ellers finnes på markedet. Classic Connected har de samme funksjonene som Doorman L3S, men uten den samme utførelsen. Den har lavere FG-godkjenning, og større fysiske mål, sier Lie.

For leiligheter er derfor Yale Linus mer egnet, da denne settes på den eksisterende låsen

Yale Doorman Classic koster 3.600 kroner, og leveres uten appstyring. Appstyringspakke kan kjøpes i tillegg for 1.500 kroner.

Yales smartsafe koster 3.300 kroner. Foto: Yale

– Det som er felles for Doorman-låsene, er at de er perfekte for rekkehus og eneboliger. De fungerer helt fint i leiligheter, men her kan det være et krav om et felles nøkkelsystem, eller det er estetiske krav om at alle inngangsdørene skal se like ut. For leiligheter er derfor Yale Linus mer egnet, da denne settes på den eksisterende låsen, som en adapterlås på innsiden av døren. Med Yale Connect Wi-Fi Bridge koblet til får du i bunn og grunn den samme funksjonaliteten som de andre modellene. Et batteridrevet kodetastatur med blåtann settes på utsiden av døren, og låsen kan fortsatt åpnes med nøkkelen. En unik fordel med Yale Linus sammenlignet med konkurrerende adapterlåser, er at man med en sensor kan se i appen om døren er åpen eller lukket, og ikke bare låst eller ulåst. På denne måten kan man nyte godt av automatisk opplåsing, som det ikke hadde vært mulig å få til nøyaktig og bra uten denne sensoren. Dette er en funksjon som selvfølgelig også er tilgjengelig på alle våre Doorman-modeller, sier Lie.

Smartløsninger

– Hvilke smarthjem-systemer støtter dere?

Yales smartsafe koster 3.300 kroner, mens den smarte skaplåsen koster 800 kroner. Begge kan koples til appen. Foto: Stian Sønsteng

– Foreløpig kan vi integreres i Google Home, Alexa og Philips Hue. SmartThings kan fint brukes, men den er ikke markedsført ennå. Athom Homey kommer hvert øyeblikk. Apple HomeKit kan brukes på Yale Linus, Yale Smart Safe og Yale Cabinet Lock, sier Lie.

Med disse løsningene er det mulig å for eksempel spørre Google om inngangsdøren er lukket, eller å åpne døren med stemmen.

Hammer og Lie har en rekke eksempler på brukerfordelene til en smartlås.

Yale Doorman L3S er en komplett elektronisk lås med låshus. Foto: Yale

– Hvis du er reist på ferie, og lurer på om du husket å låse døren, kan du sjekke dette i appen. Hvis døren er ulåst, kan du låse den i appen, sier Lie.

I appen får man en oversikt over hvem som har kommet hjem. Foto:Yale

– For foreldre er det enkelt å sjekke i appen om barna er kommet hjem, og via appen er det enkelt å gi håndverkere en egen kode med begrenset brukstid, sier Hammer.

– I et bokollektiv kan man stille inn at døren låses automatisk, det er lett å legge til eller slette brukere, og når du har væt på butikken kan døren låses opp automatisk når du kommer hjem med handleposene, sier Lie.

– Det er mange der ute som ennå ikke har elektronisk dørlås, og de trenger å få vite om fordelene med den nøkkelfrie hverdagen, sier Hammer.

Gode elektrohandlere

– Hva gjør dere for å fortelle disse historiene til folk flest, og dem som selger produktene?

– Her er kjedenes opplæringsmesser viktig, og målet er at de butikkansatte kan trekke frem de enkle og svært gode salgsargumentene, sier Hammer.

– Hvem er konkurrentene til elektrofaghandelen for disse produktene?

Elektrofaghandelens styrke er at de er gode på behovsanalyse

– Våre produkter er i hovedsak gjør det selv-produkter, og konkurransearenaen blir detaljhandlere som henvender til dette markedet. Hovedkonkurrenten er nok byggevarebransjen, som mer konsentrerer seg om døren og dørmiljøet, og har solid kompetanse på dette feltet. I elektrofaghandelen passer elektroniske dørlåser fint inn sammen med andre smartprodukter, med mange muligheter for å integrere smartlåsen, sier Hammer.

Yales smarte skaplås kan for eksempel brukes til å låse inn medisiner. Foto: Yale
Yale Connect Wi-Fi Bridge kopler blåtannenheten i dørlåsen til wifi-nettet. Foto: Yale

– Elektrofaghandelens styrke er at de er gode på behovsanalyse, og flinke til å forklare produktene på en folkelig måte, sier Lie.

– Hvordan skal de bli enda flinkere til å selge Yale?

– Det vil nok være en styrke hvis de får flere produkter i sikkerhetskategorien. Nå kommer vi med en smartsafe som sikrer viktige eiendeler, og en smartlås for skap og skuffer, som begge kan koples til appen vår, sier Hammer.

Fortsatt ungt marked

Han tror markedet for smartlåser fortsatt er ungt.

– Vi er tidlig i fasen, og potensialet er stort, sier Hammer.

– Hvilket apparat har dere for ettermarkedet?

– Vi har en skandinavisk supporttjeneste, og dessuten begynner kunnskapsnivået å bli høyt hos våre forhandlere, sier Lie.

Assa Abloys norske kontor på Ski utenfor Oslo. Foto: Stian Sønsteng

Hammer sier de aller fleste velger å installere de elektroniske dørlåsene selv.

– Det er enkelte spørsmål rundt installasjonen, og vi har derfor forbedret manualen på de nye modellene, sier han.

– Er det mange konkurrenter?

– Det dukker stadig opp flere. Vår styrke er bakgrunnen fra mekaniske låser, som kombinert med en internasjonal app-plattform gir oss høy sikkerhet, med integrasjoner fra store globale partnere og høy brukervennlighet, sier Lie.

Artikkelen er tidligere publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 4/2023, som ble distribuert uke 35. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.
Powered by Labrador CMS