TILBYR PLUG-IN FOR DAB

– Vi er sannsynligvis de første i bransjen som tilbyr en komplett plug and play-løsning med dab-mottaker tilpasset biler som ikke er utstyrt med digitalradio.

Publisert Sist oppdatert

Det sier produktsjef Alf Morten Engvik hos AutoHiFi AS i Trondheim. Ifølge han er firmaet først ute med en slik løsning. I det siste er man for alvor blitt oppmerksom på utfordringen bilbransjen har ved overgangen fra FM til digitalradio. Det er trolig bare fem år igjen til FM-nettet blir slukket i Norge, og fortsatt er det kun én stor bilimportør som tilbyr digitalradioer som standard i hoveddelen av sine biler. I 2011 ble det importert 145.000 biler og i tillegg ettermontert bilradioer i 93.000 biler, altså totalt 238.000. Statistikken fra Stiftelsen Elektronikkbransjen viser at bare 26.000 av bilene hadde digitalradio (dab/dab+). Dette vil Trondheims-firmaet gjøre noe med.

Integrerte moduler

Det spesielle er at utstyret ikke vil synes i bilen etter at det er montert

– Vi tilbyr nå en full serie av integreringsmoduler for dab og dab+ som kan koples rett til eksisterende originale bilradioer. Utstyret består av en digitalmottaker med antenne og et kabelsett. AutoDab er produsert av det britiske firmaet Connects2, som er markedsleder på løsninger for ettermontering av audio/video utstyr i bil, forteller Engvik.

Connects2 har hittil utviklet 50 varianter av utstyret som skal dekke 90 prosent av bilparken i Europa. Utstyret er beregnet for ettermontering, og Engvik legger vekt på at det ikke vil bli noen form for synlige bokser eller kabler når produktet er montert, kanskje med unntak av den medfølgende antennen som er ment diskret montert på frontruten.

– Denne løsningen gir tilgang til alle dab og dab+ kanaler via bilens originale radio. For kompatible bilmodeller kan styring og alle innstillinger gjøres via bilens multifunksjonsratt. Tekstinformasjon som følger dab-sendingene kommer opp i bilradioens skjerm.

Produktet integreres således i bilens fastmonterte underholdningsanlegg, og menyvalg og innstillinger bekreftes av stemme over bilens høyttalere.

Ikke inngrep

På de fleste bilmodeller lar det seg per i dag ikke gjøre å oppgradere bilens originale analoge radio til digitalmottaking. Oppgradering må derfor skje med ettermontert utstyr. Derfor blir løsningen at en digitalmottaker enten integreres opp i mot bilens lydsystem eller man benytter en enklere variant montert på dashbordet.

– Vi leverer selvsagt begge disse typene, men løsningen vi nå kommer med går altså på den førstnevnte muligheten for integrering, og det spesielle er at utstyret ikke vil synes i bilen etter at det er montert og vil gi inntrykk av å være fabrikkmontert, sier Engvik.

– Vil du anbefale at man gjør dette selv?

– Hvis man er noenlunde fingernem kan man godt utføre dette selv. Men jeg vil tro at spesielt eiere av nyere biler vil ønske å få hjelp av fagfolk, sier han.

AutoHiFi selger nå dette utstyret til en rekke bilimportører og spesialhandlere for bilunderholdning/bilrekvisita. Prisen for et komplett sett AutoDab ligger på 3.000,- kroner.

Les også: DIGITALRADIO FOR ALLE BILER

Powered by Labrador CMS