TV med skjerm på begge sider, med to mottakere og fjernkontroller. Foto: Jan Røsholm
TV med skjerm på begge sider, med to mottakere og fjernkontroller. Foto: Jan Røsholm

BÅDE GULL OG GRÅSTEIN

På verdens største messe for forbrukerelektronikk vises det ikke bare nyheter for massemarkedet, men også mer kuriøse produktnyheter.

Publisert

På vår tur gjennom de 28 messehallene under IFA i Berlin kom vi over litt av hvert, og vi viser her et lite utvalg – både av gull og gråstein

Flere produsenter hadde laget helt vanlige produkter i ekstra små størrelser. Tanken er at stadig flere lever alene, og i mindre boenheter. Da skal ikke produktet ta plass hverken på benken eller i skapet.

En kjøkkenmaskin var halvparten så stor som det vi er vant til, vi så også kaffetraktere, blendere og andre kjøkkenprodukter tilpasset en liten husholdning.

Denne hunde- eller katteleken har innebygget gps, så den lett finnes igjen. Foto: Jan Røsholm.
Denne hunde- eller katteleken har innebygget gps, så den lett finnes igjen. Foto: Jan Røsholm.

Andre produsenter hadde hoppet på tanken om delingsøkonomi. Den kinesiske TV-produsenten vi traff hadde en tosidig skjerm, altså skjerm både bak og foran apparatet. Apparatet hadde to mottakere, med hver sin fjernkontroll, slik at man kunne se ulike kanaler på hver side. Lag et hull i veggen, og du har TV i to rom. Bakgrunnen er at det er små rom i en del kinesiske leiligheter, og da må man utnytte plassen.

Tanken er at stadig flere lever alene, og i mindre boenheter

Vasker 30 kilo

Artikkelforfatteren er 195 cm høy, plassert ved siden av verdens største vaskemaskin for hjemmebruk. Foto: Inge Krav.
Artikkelforfatteren er 195 cm høy, plassert ved siden av verdens største vaskemaskin for hjemmebruk. Foto: Inge Krav.

På messer er det viktig å være først eller størst, og da merkes produktene selvfølgelig «Verdens største». Vi fikk se verdens største vaskemaskin for husholdningsbruk, men om den blir masseprodusert er vel usikkert. Kapasiteten var 30 kilo tøy, men det er nok en utfordring å få den på plass hjemme.

Mange produsenter, spesielt av såkalte smartprodukter, viser frem nyvinninger for hunder og katter. Felles for de mange er at de kan styres med en egen app. Hundeburet til bil med innebygget aircondition var en nyhet som fikk en del oppmerksomhet. Det er mange hunder som hver sommer lider i overoppvarmede biler.

Av andre dyreprodukter er det noen som ikke fikk like mye oppmerksomhet. En leke formet som et kjøttbein trillet rundt, og dyret skulle løpe etter. Ikke spesielt nyskapende i seg selv, forskjellen lå i at den hadde GPS-sporing, slik at eieren lett finne igjen leken om den blir borte.

Varsler dobesøk

En ultralydbasert sensor på magen vil kunne erstatte bleier for pleietrengende. Foto: Jan Røsholm.
En ultralydbasert sensor på magen vil kunne erstatte bleier for pleietrengende. Foto: Jan Røsholm.

I smartproduktene er det sensorene som er det viktige. Disse måler ulike parameter, som gjør produktet smart. På årets IFA var det mer eller mindre sensorteknologi alle steder. Noen av produktene var innovative, og vil trolig gjøre hverdagen enklere. AEG viste et strykejern som selv finner ut hvilken type tekstil som skal strykes, og tilpasser varmen deretter. De viste samtidig frem en sensor til å ha i kjøleskapet. Denne leser strekkoden på varene som settes inn, og gir i en app eieren en oversikt over hva man har i kjøleskapet.

Helsesektoren benytter også mye sensorteknologi. Vi fikk se en ultralydbasert enhet til å sette på magen. Denne forteller når brukeren skal på toalettet, via en app på telefonen. De fleste tenker nok at dette trenger vi ikke, men produktet er utviklet for mennesker med funksjonshemninger, lammelser og andre begrensninger. Målgruppen er pleiepasienter, eksempelvis på sykehjem. Sensoren skal rett og slett erstatte bleier, og personalet får opp status på de ulike pasientene på sine skjermer.

Artikkelen ble første gang publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 6/2019, som ble distribuert 20. november. <a href="http://www.mypaper.se/html5/customer/248/12666/?page=76" target="_blank" rel="noopener">Her kan du lese artikkelen</a> og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på <a href="https://www.elektronikkbransjen.no/historiskarkiv" target="_blank" rel="noopener">elektronikkbransjen.no/historiskarkiv</a>.
Artikkelen ble første gang publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 6/2019, som ble distribuert 20. november. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.

Et annet produkt som er basert på sensorteknologi er den smarte motorsykkeldressen. Den er spekket med sensorer, og om brukeren utsettes for en ulykke blåser den seg opp. Rett og slett en airbag-dress! Ifølge produsenten vil den etter en eventuell ulykke sjekke vitale kroppsfunksjoner som puls og blodtrykk, og til og med kunne varsle ambulanse.

Powered by Labrador CMS