Daniel Kvalheim, teknisk kunde- og medieansvarlig i Samsung Norge, viser fram alle de nye produktene ved Samsungs kontor i Oslo. Foto: Marte Ottemo
Daniel Kvalheim, teknisk kunde- og medieansvarlig i Samsung Norge, viser fram alle de nye produktene ved Samsungs kontor i Oslo. Foto: Marte Ottemo

NY NOTE FRA SAMSUNG

Samsung kommer med en splitter ny flaggskipmodell, og lanserer samtidig en rekke andre nyheter.

Publisert

Sørkoreanerne holder vanligvis en pressekonferanse like før IFA-messen i september, hvor de lanserer en ny modell i sin Note-serie av telefoner. I år er IFA noe redusert og Samsung framskyndet sin presselansering til tidlig i august.

– Vi lanserer to nye Note-modeller, Galaxy Note 20 og Note 20 Ultra. Da vi kom med første Note-modell i 2011 var det mange som lurte på hvorfor man skulle ha en så stor mobil, nå får du knapt mindre telefoner. Så der var vi tidlig ute, sier Daniel Kvalheim, teknisk kunde- og medieansvarlig i Samsung Norge, til fagbladet Elektronikkbransjen.

Bedre S-Pen

Samsung Galaxy Note 20 Ultra er toppmodellen i Samsungs nylansering, og har fått et oppdatert og forbedret kamera fra S20-modellen. Foto: Samsung.
Samsung Galaxy Note 20 Ultra er toppmodellen i Samsungs nylansering, og har fått et oppdatert og forbedret kamera fra S20-modellen. Foto: Samsung.

De to nye modellene er på 6,7 og 6,9 tommer, men med Samsungs 20:9-format er de ikke så brede.

– De er lette å holde i én hånd, og vårt operativsystem er tilrettelagt for enhånds-bruk, sier han.

Note-serien kjennetegnes av at den kommer med en digital penn, og har en trofast fanskare.

– Det er et produkt hvor vi hører mye på tilbakemeldinger fra brukerne, og mottoet er «power to work, power to play», sier Kvalheim.

En av tilbakemeldingene var ønsket om lavere responstid på S Pen.

– Før var responstiden på 42 millisekunder, og på Note 20 Ultra er denne nå nede i ni millisekunder og 26 millisekunder på Note 20. Forskjellen kommer av at Ultra-modellen har støtte for 120 Hz oppdateringsrate på skjermen, sier han.

Det er et produkt hvor vi hører mye på tilbakemeldinger fra brukerne, og mottoet er «power to work, power to play»

Note 20 Ultra er som navnet antyder toppmodellen i serien og de største forskjellene ligger i kameraet, glass versus plast på baksiden av telefonen, og som nevnt skjermen.

– Note 20 Ultra er verdens første telefon med siste versjon av Gorilla Glass, nummer sju i rekken med de kaller det nå Victus. Note 20 kommer i stedet med Gorilla Glass 5 i front, og en bakside i plast som er behandlet for å se ut som glass, sier Kvalheim.

Lillebror Galaxy Note 20 kommer i tre ulike farger, men den grønne versjonen blir kun tilgjengelig i utvalgte kanaler i Norge. Foto: Samsung.
Lillebror Galaxy Note 20 kommer i tre ulike farger, men den grønne versjonen blir kun tilgjengelig i utvalgte kanaler i Norge. Foto: Samsung.

Oppgradert kamera fra S20

På kamerasiden kommer Note 20 Ultra med et 108 megapikslers hovedkamera, et 12 megapikslers kamera med 5x optisk zoom, og et på 12 megapiksler f/2.2 i tillegg til et ti megapikslers frontkamera.

– Note 20 Ultra har fått samme kamerasensor som S20 Ultra med noen justeringer. Vi hadde noen autofokusproblemer på S20 Ultra i fjor som er fikset nå, men Note 20 Ultra har også fått en laser autofokus-sensor for kjapp fokusering, sier Kvalheim.

Til sammenlikning får lillebror Note 20 et hovedkamera med 64 megapikslers oppløsning, samt to 12 megapiklsers linser hvor det ene har tre ganger optisk zoom. Frontkameraet er på 10 megapiksler.

Her er Galaxy Watch 3, Note 20, Tab S7 og Galaxy Buds Live i en mer sober fargepalett. Foto: Samsung.
Her er Galaxy Watch 3, Note 20, Tab S7 og Galaxy Buds Live i en mer sober fargepalett. Foto: Samsung.

– Note 20 Ultra har også fått forbedringer på videosiden, og støtter filming i opp til 120 bilder i sekundet. Du kan også filme i 8K-oppløsning i 21:9-forum med 24 bilder i sekundet. I Pro-modus kan du også bruke de nye øreproppene Galaxy Buds Live som både lydopptaker og mikrofon, sier han.

Jobb mer effektivt

Note-serien er også kjent for å være kraftige arbeidsverktøy, og nye Note 20 har fått flere forbedringer også her.

Jeg synes det er tøft at Samsung tør å lage et design som ikke har vært gjort før

– I fjor lanserte vi «air command», hvor du kunne styre for eksempel Powerpoint-presentasjonen via gester med pennen. Nå har vi gjort noen forbedringer slik at du kan styre fra systemnivå på mobilen, ikke kun rettet mot spesifikke program som Powerpoint, sier Kvalheim.

Han sier Samsung Notes er redigeringsprogrammet som samler alt rundt S-Pen, og i de nye utgavene kommer også live synkronisering til PC og nettbrett. Samsung Notes konverterer som i fjor også håndskrift til lesbar, ren tekst.

– En annen nyhet er at vi støtter trådløs dex til alle TVer med Miracast-støtte, slik at du kan vise fram bilder til familien i 4K-oppløsning, eller holde presentasjoner rett fra mobilen, sier Kvalheim.

Han kan også fortelle at Samsung nå leverer tre OS-oppdateringer i stedet for to som har vært normalt tidligere, på selskapets flaggskiptelefoner og -nettbrett.

«Link til Windows»-oppdateringen i nye Note lar brukerne få tilgang til mobile applikasjoner direkte fra en Windows 10 datamaskin. Senere i år vil kommer også muligheten til å kjøre flere apper side om side på datamaskinen din, og de kan legges som snarveier på PCen slik at man aldri trenger å søke via telefonen til favorittapper eller galleri.

Alle merknader synkroniseres mellom enheter når du bruker Samsung Notes eller Microsoft OneNote og Outlook, og påminnelser synkroniseres med Microsoft Outlook og Teams.

Kjøper du spillpakken fra Samsung får du med en Xbox-liknende kontroller og abonnement på Xbox Gamepass. Foto: Microsoft.
Kjøper du spillpakken fra Samsung får du med en Xbox-liknende kontroller og abonnement på Xbox Gamepass. Foto: Microsoft.

Spillsamarbeid med Xbox

Det er ikke bare på jobbsiden Samsung har lagt seg tettere på Microsoft, også på spillsiden forsterkes nå samarbeidet.

– I løpet av året kommer vi med Xbox Gamepass optimalisert for Note 20-serien. Dette er en spillstrømme-tjeneste som Microsoft lanserer 15. september, og som lar deg spille 100 Xbox-spill rett på mobilen, sier Kvalheim.

Spillpakken er en del av forhåndssalget på Note 20, da koster det 99 kroner for tre måneder med Xbox Gamepass, og det følger med en Xbox-liknende kontroller.

Note 20 Ultra kommer i bronse og sort, mens Note 20 får fargene bronse, grå og i utvalgte kanaler også en grønn versjon. Note 20 vil koste rundt 12.300 kroner i butikk, mens Note 20 Ultra ligger mellom 15.000 og 16.000 kroner avhengig av lagringskapasitet.

Nye Galaxy Buds Live, Galaxy Watch3, Note 20 UItra og Tab S7+ kommer i fargen Samsung har kalt mystic bronze. Foto: Samsung.
Nye Galaxy Buds Live, Galaxy Watch3, Note 20 UItra og Tab S7+ kommer i fargen Samsung har kalt mystic bronze. Foto: Samsung.

Nye nettbrett og ørepropper

I tillegg til de nye Note 20-modellene slapp Samsung også nettbrettene Galaxy Tab S7+, et nettbrett med 12,4-tommers 120-hertz amoled-skjerm og penn, samt Galaxy Tab S7, et nettbrett med 11 tommers 120-hertz LCD-skjerm og penn.

– Galaxy Tab S7 og S7+ våre nye flaggskip på nettbrett-markedet. Dette er de kraftigste nettbrettene vi noen gang har laget, sier Kvalheim.

S7+ har et batteri på over 10.000 mah batteri og og har også fått en oppgradert penn med ni millisekund responstid.

Galaxy Buds Live har fått en helt ny formfaktor, hvor proppene fyller ytterøret i stedet for å settes inn i øregangene. Foto: Samsung.
Galaxy Buds Live har fått en helt ny formfaktor, hvor proppene fyller ytterøret i stedet for å settes inn i øregangene. Foto: Samsung.

– Nettbrettene er laget med samme tankegang som Note-serien, både for jobb og lek. Her kan du arbeide som du ville gjort på en vanlig PC, og de er også fantastiske å tegne og notere på, sier han.

Begge nettbrettene får støtte for mobilnett, og de får Snapdragon 865-prosessoren som Samsung bruker i sine amerikanske modeller av Galaxy S og Galaxy Note. De to modellene vil koste fra 9.000 kroner for enkleste modell og 11.500 for S7+. Med 4G-støtte øker prisen med en tusenlapp for den minste, mens det 2.500 kroner ekstra for S7+ med 5G.

Galaxy Buds Live er Samsungs første øreplugger med aktiv støydemping, og har fått et helt spesielt design. I motsetning til vanlige ørepropper går ikke disse inn i øregangen, men fyller i stedet ytterøret.

– Jeg synes det er tøft at Samsung tør å lage et design som ikke har vært gjort før. Designet gjør at proppene ikke bygger noe særlig ut fra øret, og du kan ligge med øret på hodeputen om du vil, sier Kvalheim.

De nye proppene har fått høyttalere på hele 12 mm, ifølge Kvalheim er det vanlige mellom fire og seks mm.

– Proppene har også fått tre mikrofoner som gir en fantastisk samtalekvalitet, og en av årsakene er at vi har puttet inn en ekstra enhet som utfra kjevevibrasjoner skjønner når du snakker eller ikke, sier han.

Galaxy Watch3 kommer med støtte for eSIM. Foto: Samsung.
Galaxy Watch3 kommer med støtte for eSIM. Foto: Samsung.

Går du tom for strøm, lover Samsung at fem minutter lading gir én time avspilling, og de nye øreproppene kommer i hvitt, sort og bronse. Prisen vil ligge rundt 2.000 kroner.

Smartere og mindre klokke

Det er nå to år siden lanseringen av den først Galaxy Watch, og nå kommer en oppdatering som er både lettere, mindre og har større skjerm

En siste lansering er Galaxy Watch 3, en oppdatert og mer kompakt utgave av Samsungs smartklokke.

– Det er nå to år siden lanseringen av den først Galaxy Watch, og nå kommer en oppdatering som er både lettere, mindre og har større skjerm, sier Kvalheim.

Artikkelen ble første gang publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 4/2020, som ble distribuert 31. august. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.
Artikkelen ble første gang publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 4/2020, som ble distribuert 31. august. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.

Som tidligere har Galaxy Watch3 en roterende bezel som gjør den enkel og smidig i bruk. Gjennom å vri på bezelet kan du enkelt hoppe mellom widgets og apper eller se gjennom meldingene dine. Sammenlignet med den første Galaxy Watch-modellen, så er den nye Galaxy Watch3 14 prosent tynnere, åtte prosent mindre og 15 prosent lettere, samtidig har den et større display enn tidligere.

Galaxy Watch3 kommer med nye funksjoner innen trening og helse, for eksempel blir det mulig å måle oksygenopptak og oksygenmetning i blodet. Galaxy Watch3 har også en funksjon som kan registrere om du faller og da sende ut et SOS-signal til utvalgte kontakter.

Smartklokken kan også gi konkrete teknikktips på hvordan du kan utvikle din trening og forbedre din løpsteknikk. Gjennom å måle for balanse, steglengde og bakkekontakt gir den en analyse av din løping og ditt løpesteg. Har du på deg klokken mens du sover kan du også få oversikt over ditt søvnmønster, og få et bilde av ditt generelle stressnivå.

Du kan enkelt se meldinger og bilder direkte på skjermen eller legge inn et eget autosvar om du er opptatt på langtur eller treningssenteret. Siden klokken er utstyrt med mulighet for eSIM kan man være påkoblet selv om man ikke har med seg mobilen. Det gjør det mulig å ta imot telefonsamtaler eller høre på musikk selv om telefonen er hjemme. I land der Samsung Pay er tilgjengelig kan du også betale gjennom klokken, men dette er foreløpig ikke tilgjengelig i Norge

Galaxy Watch3 finnes i størrelsene 41mm og 45mm, hvor den største kommer fargene sort og sølv, mens 41mm-versjonen er tilgjengelig bronse og sølv. En egen titanium-modell kommer senere i år. Prisen ligger mellom 5.200 og 5.500 kroner.

Powered by Labrador CMS