Gjennom Elpant betaler Elkjøp både for kassabel og ombrukbar elektronikk. Foto: Elkjøp Norge/Gigantti Oy Ab

ELKJØP LANSERER ELPANT

Elkjøp lanserer Elpant, og betaler også for gamle og ukurante produkter. Målet er å engasjere forbrukerne til ombruk og gjenvinning.

Publisert Sist oppdatert

– Du kan pante alt av hjemmeelektronikk og hvitevarer, sier Stina Winther, bærekraftansvarlig i Elkjøp Norge, i en pressemelding.

Når kjeden lanserer sin ordning den 25. oktober, bruker også de begrepet «pant», selv om kundene først ikke har betalt inn en panteavgift, som med tomflasker.

– Nå kan Elkjøps kunder levere inn sin gamle elektronikk og få gavekort eller rabatt på sitt neste kjøp. Med Elpant går elektronikkjeden et steg lenger for å engasjere flere til å resirkulere gammel og utgått elektronikk, heter det i pressemeldingen.

Kun én av fire

Det vises til en fersk undersøkelse fra SSB, der det går frem at tre av fire oppbevarer mobiltelefon, bærbar PC og nettbrett hjemme, selv om produktene ikke lenger er i bruk.

Bærekraftansvarlig Stina Winther. Foto: Elkjøp Norge

– Det kanskje ikke alle vet er at disse produktene inneholder verdifulle mineraler som kan gjenvinnes og brukes igjen, sier Winther.

I pressemeldingen vises det til at det er knapphet på en rekke av metallene og mineralene, og at etterspørselen kommer til å øke betraktelig de neste årene.

– Elkjøp resirkulerer rundt 16.000 tonn elektronisk avfall hvert år, og rundt 82 prosent av produktene som samles inn brukes som råvarer til å produsere nye produkter. Ambisjonen vår er at alle solgte produkter på sikt skal resirkuleres og brukes om igjen i nye produkter, fremfor å utvinnes på nytt fra sårbar natur. For å få til dette er vi nødt til å engasjere flere til å levere brukt elektronikk. Derfor lanserer vi nå Elpant, sier Winther.

Minecraft-kampanje

Disse produktene inneholder verdifulle mineraler som kan gjenvinnes og brukes igjen

Nylig lanserte også Elkjøp Urban Miner i samarbeid med Microsoft, hvor Elkjøps kunder belønnes med Minecoins dersom de resirkulerer den gamle elektronikken sin.

– Dette er et samarbeid litt utenom det vanlige. Her bruker vi en av verdens største hobbyer til å engasjere nye målgrupper og gjøre det litt morsommere å levere inn utgått elektronikk, sier Winther.

Det er mulig for kundene å kombinere Urban Miner-kampanjen med Elpant-tjenesten. Minecoins betales for hjemmeelektronikk som nettbrett, smarttelefon, bærbar PC, hodetelefoner og høyttalere.

Elkjøp samarbeider med OmBrukt AS, et datterselskap av Stiftelsen Elektronikkbransjen.

Artikkelen er tidligere publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 6/2022, som ble distribuert uke 47. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.
Powered by Labrador CMS