Konsernsjef Fredrik Tønnesen i Elkjøp Norden på sommerens kjedesamling Campus. Foto: Stian Sønsteng

ELKJØP MED BRUKTE MOBILER

Konsernsjef Fredrik Tønnesen i Elkjøp Norden på sommerens kjedesamling Campus. Foto: Stian Sønsteng

Elkjøp introduserer salg av brukte mobiler. – Handler du av en privatperson, har du ingen garanti for hva du får, sier Fredrik Tønnesen.

Publisert

Han er konsernsjef i Elkjøp Norden, som i en pressemelding skriver at de nå tar opp kampen med finn.no og Tise.

– Vi handler stadig mer brukt og i andre kanaler enn i tradisjonsrik varehandel. Brukttrendene sprer seg nå til alle produktkategorier, også elektronikk. Per i dag er det størst tilbud og flest transaksjoner i det private bruktmarkedet, fra person til person, gjennom plattformer som finn.no og Tise. Det vil Elkjøp utfordre, heter det i pressemeldingen.

– Vi er ikke først, men ambisjonen er å bli størst, og å bli like førende på brukt elektronikk som på ny. Etterspørselen etter brukte varer øker som følge av økt bevissthet rundt pris og bærekraft, og vi ser et stort markedspotensial. Vi tilbyr allerede brukte hvitevarer, og i et femårs perspektiv er målet at 10 prosent av vår nordiske omsetning kommer fra bruktsalg, innbytte- og reparasjonstjenester, sier konsernsjef Fredrik Tønnesen i Elkjøp Norden.

 

Nystart

Elkjøp startet den 22. september med salg av brukte mobiler i Norge, under navnet Nystart. Tilbudet skal i løpet av høsten lanseres i alle nordiske landene, og ifølge pressemeldingen ligger planene klare for å utvide med salg av brukte nettbrett og PCer. Produktene leveres av det nordiske selskapet Foxway.

Å kjøpe brukt er like enkelt som å kjøpe et nytt produkt hos oss

– Alle brukte telefoner blir grundig testet og kvalitetssjekket før de selges på nytt; de blir renset for alle data, før alle riper og skader på mobilen utbedres. Defekte komponenter blir byttet med originaldeler, og har batteriet dårlig kapasitet blir det satt inn et nytt. En brukt telefon selges med akkurat samme garantier som en ny telefon hos Elkjøp, heter det i pressemeldingen.

– En brukt smarttelefon koster fortsatt mange penger, og handler du av en privatperson har du ingen garanti for hva du får. Vi er sikre på at nøkkelen til å lykkes er at enda flere tør å kjøpe brukt, og Elkjøp vil tilby sikkerheten som ligger i å handle med markedslederen innen elektronikk. Å kjøpe brukt er like enkelt som å kjøpe et nytt produkt hos oss; dette gjør brukthandel litt tryggere og enklere, sier Tønnesen.

Ifølge pressemeldingen er satsningen et viktig steg i retning av en mer sirkulær forretningsmodell for Elkjøp.

 

Elkjøp begynner med salg av brukte mobiler, og kaller satsingen Nystart. Foto: Elkjøp
Elkjøp begynner med salg av brukte mobiler, og kaller satsingen Nystart. Foto: Elkjøp

Ombrukte hvitevarer

– Som markedsleder har Elkjøp et stort ansvar, og vi jobber daglig med å gjøre det lettere for kundene våre å ta mer bærekraftige valg - ved å fremme produkter med lang levetid, og å tilby tjenester for reparasjon, ombruk og resirkulering. Skal det hele bli bærekraftig må vi på sikt også tjene penger på dette. Gjennom bruktsalg gir vi produktene nytt liv, som kommer både kunden, miljøet og oss til gode - som jo er sirkulærøkonomi i praksis, sier Tønnesen.

Nettopp dette er også slagordet til OmBrukt AS, som administrerer en godkjenningsordning for hele verdikjeden rundt ombruk av produkter. Selskapet er eid av Stiftelsen Elektronikkbransjen, og OmBrukt-systemet brukes når Elkjøp selger brukte hvitevarer i samarbeid med selskapet Norsk Ombruk.

– Det er fint at aktørene i markedet gjør det enklere for kundene å velge ombrukte produkter, og vi ønsker Elkjøps nysatsing på brukte mobiler velkommen, sier daglig leder Pål Haugen i OmBrukt AS.

Elkjøp samler på nordisk basis årlig inn 30.000 tonn EE-avfall, noe som ifølge pressemeldingen gjør dem til den største aktøren på el-avfall i Norden. I oktober 2022 innførte de Elpant, for at enda mer EE-avfall blir samlet inn på en forsvarlig måte.

Powered by Labrador CMS