TO TREDELER ER FORTSATT ELEKTRONIKK

Are Pedersen er hovedaksjonær og daglig leder i Response Nordic. Foto: Stian Sønsteng

– Selv gjennom pandemien har vi hatt en betydelig vekst, og vi omsatte i 2021 for rundt 590 millioner kroner. Også hittil i år er veksten betydelig.

Publisert Sist oppdatert

Det sier daglig leder Are Pedersen i Response Nordic AS. Vi møter ham i selskapets kontor- og utstillingslokaler i Nydalen, når han er på besøk der fra hovedkontoret på Tiller i Trondheim.

Response Nordic AS fusjonerte 1. januar 2021 med et annet Trondheims-firma, Beach Mountain AS, som distribuerer flere merkevarer relatert til sykkel og fritid. Da vi høsten 2020 skrev om den planlagte fusjonen, hadde de to selskapene til sammen 33 ansatte i Trondheim, tre i Oslo, to i Sverige, én i Danmark, én i Finland og ni i Benelux; totalt 49 medarbeidere. Siden er staben økt med seks personer.

David Smith (t. v.) og Olle Papec-Friis i Response Nordic med pelletsgrillen Ironwood D2 885 fra Traeger. Pris: 20.000,- Foto: Stian Sønsteng

Drift siden 2000

– Fusjonen har gitt betydelige synergieffekter både på ressurssiden, men også når det gjelder logistikk. Den økte omsetningen har gjort det nødvendig å likevel øke bemanningen, og vi har aldri tidligere vært så mange ansatte, sier Pedersen til fagbladet Elektronikkbransjen.

– På hvilke områder har dere hatt vekst?

– Egentlig innen alle kategorier. GoPro øker veldig, men dette har nok også sammenheng med situasjonen under pandemien, der hele Benelux store deler av første kvartal 2021 var nedstengt. Der har vi kommet kraftig tilbake, og selv om vi har stor vekst i Norden er den større i Benelux. Vi vokser også på sportsdelen, sier Pedersen.

Selv om vi har stor vekst i Norden er den større i Benelux

Response AS ble etablert i år 2000, som leverandør av sportsutstyr og elektronikk. I 2015 byttet selskapet navn til Response Nordic, i forbindelse med at de ble enedistributør for GoPro i Norden, og i 2018 overtok de distribusjonen for GoPro også i Benelux (Belgia, Nederland og Luxemburg). Fra 2014 til 2015 økte omsetningen til selskapet fra 190 til 295 millioner kroner, og i 2021 var den altså oppe i 590 millioner.

To tredeler elektronikk

– Hvordan er fordelingen mellom sport og elektronikk?

– To tredeler er elektronikk, men sport har en stadig større andel, sier Pedersen.

Bent Broklev på GoPro-Deefenderen utenfor Oslo-kontoret til Response Nordic i Nydalen. Foto: Stian Sønsteng

Han er største eier i Response Nordic, med drøyt 27 prosent i eierselskapet Spex Group AS. De tidligere eierne i Beach Mountain AS har en aksjepost på nesten 21 prosent, mens Bjørn Tore Johannessen, som også arbeider i selskapet, har drøyt ti prosent. Øvrige eiere er lokale investorer fra Trondheim.

– Dere bruker ikke lenger varemerket Beach Mountain?

– Vi beholdt begge firmanavnene frem til høsten 2021, siden vi brukte litt tid på å fortelle markedet hva vi hadde gjort. Etter hvert så vi at vi måtte ta inn alt i én struktur, for å ta ut alle synergier, sier Pedersen.

Justerer porteføljen

GoPros actionkamera står for en viktig del av omsetningen til Response Nordic. Foto: Stian Sønsteng

På sine nettsider har de delt virksomheten i to deler; den ene med sports- og utendørsprodukter, den andre med teknologi og elektronikk. I første kategori har de flest varemerker, som Volcom, Nitro og Hyperice samt sykkelmerkene Haibike, GT og Woom. I den andre kategorien er det bare seks, der GoPro er det klart største.

De største merkene våre har vi hatt i lang tid

– Vi møter dere her i dag sammen med Hyperice, som er nye i porteføljen deres. Hvilke vurderinger gjør dere før dere tar inn et nytt merke?

– Vi får stadige forespørsler, og vurderer selvsagt hvilke potensial vi ser i varemerkene. En viktig parameter er at vi får merkene for hele Norden og Benelux, og ikke bare for noen av landene, selv om vi ikke alltid får dette til. Det er en del av forretningsmodellen vår at vi tester ut nye merker og kategorier, samtidig som vi er i en kontinuerlig prosess for å strømlinjeforme porteføljen. Det er ikke alt vi lykkes med, men de største merkene våre har vi hatt i lang tid, sier Pedersen.

Videre vekst

Hovedlageret ligger fortsatt i Trondheim, men selskapet har begynt å bygge opp et lager i Rotterdam gjennom en tredjepart, for å dekke Benelux.

Response Nordic selger elsykler fra tyske Haibike, her i All Mountain-serien. Foto: Haibike

– Dette betyr også noe miljømessig, da vi unngår å frakte alle varene til Trondheim før de igjen sendes tilbake, sier Pedersen.

Alle støttefunksjoner ligger i Trondheim, og mye av salgsarbeidet skjer også herfra, i tillegg til i de lokale markedene.

– Er det planer om å utvide det geografiske nedslagsfeltet?

– Det holder foreløpig med Norden og Benelux.

– Hvordan vil du beskrive Response Nordic som aktør i markedet?

– Vi har over mange år vært ganske flinke til å finne gode varemerker, som skaper store volum. Bransjen bør fortsette å følge med på hva vi gjør, slik at de kan være med på dette løpet. Vi har hatt en utrolig fin utvikling, og har ambisjoner om å vokse videre, sier Pedersen.

Traeger-griller

I utstillingsrommet i Nydalen har Response Nordic produkter fra alle kategorier, blant annet en stor utstilling med Traeger-griller, som er et annet nytt merke for selskapet.

Til Traeger-grillene selger Response Nordic også diverse grillutstyr. Foto: Stian Sønsteng

– Disse bruker trepellets, og har elektronikk som gjør det mulig å styre dem fra en app, sier Response Nordics nye marketingsjef David Smith.

Hos oss handler det i liten grad om kun å flytte esker

Til disse grillene selger selskapet tilbehør som marinader, krydderblandinger, grillutstyr og ulike trepellets.

– Som to av våre andre varemerker, Goal Zero og Pale Blue, kommer disse fra Utah i USA, og det er kollega Bjørn Tore Johannessen som har funnet disse for oss, sier Smith.

Goal Zero leverer batteribanker, solcellepaneler og lykter for utendørsbruk, mens Pale Blue har ladbare batterier som koples direkte til laderen med mikro-USB.

Traeger-grillene bruker trepellets som gir ulik smak på maten, som eple og kirsebær. Pris: 240,- og 260,- Foto: Stian Sønsteng

– Hvor viktig er det for dere å kjenne produktene? Det er ikke slik at dere kun flytter esker og varenummer?

– Vi ønsker å være en distributør som tilfører kunnskap og merverdi. Vi deltar på utdanningsmesser for våre største kunder, og er aktive innen markedsføring og markedsarbeid. For eksempel driver vi nettbutikken for Goal Zero, så hos oss handler det i liten grad om kun å flytte esker, sier Olle Papec-Friis, salgssjef for GoPro og Hyperice i Response Nordic.

Artikkelen er tidligere publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 4/2022, som ble distribuert 30. august. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.
Powered by Labrador CMS